Didžiulis audros neatlaikęs uosis krito ant 86-erių senjoro namo: tikina, kad leidimo jį nukirsti prašyta jau vasarą

Ketvirtadienį praūžęs stiprus vėjas pridarė nemažai žalos, o ypač nukentėjo 86-erių metų senjoro namas – ant jo audra nuvertė didžiulį uosį. Nors apsieita be aukų, gyventojai sako, kad šios nelaimės buvo įmanoma išvengti.

Grabijolų kaime ant namo nuvirtęs uosis.<br>lrytas.lt koliažas. 
Grabijolų kaime ant namo nuvirtęs uosis.<br>lrytas.lt koliažas. 
Grabijolų kaime ant namo nuvirtęs uosis.<br>K.Černecko nuotr. 
Grabijolų kaime ant namo nuvirtęs uosis.<br>K.Černecko nuotr. 
Grabijolų kaime ant namo nuvirtęs uosis.<br>K.Černecko nuotr. 
Grabijolų kaime ant namo nuvirtęs uosis.<br>K.Černecko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 6:48 PM, atnaujinta Feb 18, 2022, 7:45 PM

Gražiausiu Lietuvos kaimu pripažintuose Grabijoluose audra ant namo nuvertė didžiulį uosį. Krisdamas medis suniokojo namo stogą. Kęstutis Černeckas sako, kad nelaimės buvo galima išvengti medį nupjaunant laiku, tačiau name gyvenantis senolis tam leidimo negavo.

„Name gyvenantis 86-etis Vytas Balažantis dar vasarą parašė Neries regioninio parko direkcijos leidimo nupjauti medį, bet direkcija leidimo nedavė ir dar pasišaipė, kad gal reiktų visus medžius kaime išpjauti. Įvykus nelaimei, senolis prašė ir ugniagesių pagalbos, kad padėtų supjaustyti ant namo užvirtusį medį, bet sulaukė neigiamo atsakymo.

Jie šalino nuvirtusį medį už maždaug 2 km, tame pačiame kelio ruože. Jie buvo visiškai šalia, bet motyvavo tuo, kad tai privati valda ir privačioje valdoje jie netvarko“, – portalui lrytas.lt sako K.Černeckas.

Medį pjausto jau antrą dieną

Jauniausias gyventojas kaime, tikina K.Černeckas, yra jau sulaukęs 60-ies, o medį antra diena pjausto kone visa senyvo amžiaus kaimo bendruomenė.

„Ta vieta istoriškai labai sena ir žymi, tai ir tie medžiai kelis šimtus metų menantys, jie didžiuliai, ir žaibų trankyti, pasenę. Jie jau tiesiog gali dėl amžiaus nupūti ir nugriūti, kaip ir šį kartą atsitiko, iš tikrųjų tokių atvejų ten yra.

Viskas anksčiau tvarkėsi pakankamai sklandžiai, kai buvo kita regioninio parko direktorė, ta moteris buvo labai atsakinga ir rūpestingai žiūrėjo į šiuos dalykus, o pasikeitus valdžiai dabartinė direktorė abejingai žiūri. Man sunku įvardinti, kodėl taip yra, bet tas požiūris neatitinka lūkesčių, kuriuos puoselėja to kaimo gyventojai“, – sako K.Černeckas.

„Šis atvejis rodo kaip tolstame nuo gerovės valstybės siekiamybės, koks yra didžiulis valstybės tarnautojų abejingumas, sprendimų teisę turinčios institucijos neturi reikiamos kompetencijos, o priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams buvo tiesiog paprasčiau formaliai vertinti įvykį ir atsisakyti pagelbėti. Galima sakyt Valstybė garbaus amžiaus senolį paliko „ant ledo““, – priduria vyras.

Prašymo kirtimui negavo

Neries regioninio parko direktorė Audronė Žičkutė portalui lrytas.lt pranešė, kad prašymų dėl šio uosio kirtimo Neries regioninio parko direkcija nėra gavusi.

„Tiesa yra ta, kad dėl to medžio pjovimo prašymų nebuvo pateikta. Tiesa yra tokia. Dėl šito medžio 2020 metais kaimynas pateikė prašymą savivaldybei dėl apgenėjimo – tas ir buvo padaryta. Dėl medžio pjovimo raštu savininkas nesikreipė“, – tvirtina parko direktorė.

Skambučio dėl šio medžio, sako A.Žičkutė, Neries regioninio parko direkcija taip pat nesulaukė, o ir apskritai dėl norimų kirsti medžių reikėtų kreiptis į savivaldybę.

Kazokiškių seniūnas Arvydas Vyšniauskas antrina parko direktorei ir sako, kad prašymas kirsti uosį nebuvo gautas. „Seniūnijoje prašymo nebuvo, kad šią vasarą kažkas prašytų leidimo kirtimui. Gal šnekėjimų kokių buvo, bet jokio prašymo mes neturėjome. Pernai metais, pagal anksčiau išduotus leidimus, buvo tvarkoma keletas medžių ir minimas uosis buvo apgenėtas, nes tiek buvo leista“, – paaiškina seniūnas.

Pasak jo, ant stogo užgriuvęs uosis buvo supjaustytas ketvirtadienį, o penktadienį tvarkomas senjoro stogas. Pagelbėti, priduria jis, susirinko kaimynai, tačiau pirmadienį bus prašoma ir finansinės paramos iš savivaldybės.

„Pagalba yra iš kaimynų, įteikiau gyventojams užpildyti prašymus ir pirmadienį vešime administracijos direktoriui, kad skirtų finansinę paramą, nes administracijos direktorius stichinių nelaimių atveju gali iš rezervo skirti tam tikrą sumą pagal galimybes ir biudžetą“, – sako A.Vyšniauskas.

Seniūnas sako planuojantis inicijuoti bendrą savivaldybės želdinių komisijos ir regioninio parko posėdį, kuriame aptars ir kitų galimai pavojų keliančių medžių likimą. „Gyventojų prašymų nėra pas mus, bet ir šiandien su regioninio parko direktore kalbėjomės ir inicijuosiu savivaldybės želdinių komisijos ir regioninio parko bendrą posėdį, kuriame kviestume ir ekspertus, kurie įvertintų medžių būklę Grabijolų kaime.“

Vėjas pridarė žalos

Portalas lrytas.lt primena, kad ketvirtadienį gūsingas vėjas pridarė nemažai bėdų. Ugniagesiai per parą 49 kartus vyko šalinti nuvirtusių medžių ir šakų nuo važiuojamosios kelio dalies, nuo elektros laidų. 

Dar ketvirtadienį pranešta apie kelis eismo įvykius, susijusius su dėl stipraus vėjo virtusiais medžiais: kelyje Vilkaviškis-Marijampolė vėjui ant automobilio užvertus medį, žuvo du juo vykę žmonės, dar vienas buvo sužalotas, vidurnaktį į ketvirtadienį į nuvirtusį medį Kauno rajone atsitrenkė ir greitosios pagalbos automobilis.

Telšiuose nuo vėjo nulūžo ir pavojingai kabojo šviesoforas. Ugniagesiai šviesoforą patraukė nuo važiuojamosios kelio dalies ir budėjo, kol atvyko savivaldybės darbuotojai.

Vis dėlto sinoptikai perpsėja, kad tikroji audra atkeliaus šeštadienį. Pūs smarkus pietų, pietvakarių, pereinantis į vakarų, šiaurės vakarų, vėjas, gūsiai 16-21 m/sek., vietomis, didesnė tikimybė Pietų ir Vakarų Lietuvoje, 22-27 m/sek., pajūryje šėls smarki audra, vėjo gūsiai sieks 28-32 m/sek. Temperatūra kils iki 1-6 laipsnių šilumos.

Sekmadienio naktį audrą sukėlęs ciklonas tols. Bus debesuoti su pragiedruliais orai, daugelyje rajonų numatomi trumpalaikio pobūdžio daugiausia negausūs krituliai, vyraus šlapdriba. Šiaurės vakarų, vakarų vėjas pamažu rims ir suksis iš pietvakarių, bet gūsiai dar daugelyje rajonų sieks 15-20 m/sek. Temperatūra svyruos nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 šilumos, vietomis susidarys plikledis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.