Kova su Sosnovskio barščiais nebuvo sėkminga: baigėsi nudegimais ir ilgai negyjančiomis žaizdomis

Šiemet dėl gausaus lietaus ir šilumos susidarė itin palankios sąlygos klestėti ir augti ne tik žolei ar gėlėms, bet ir sveikatai pavojingiems augalams – Sosnovskio barščiams. Kur jų Kaune želia daugiausia?

Aplink Kauno botanikos sodą Sosnovskio barščiai gausiai auga jau daug metų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aplink Kauno botanikos sodą Sosnovskio barščiai gausiai auga jau daug metų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sosnovskio barštis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sosnovskio barštis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2022, 9:37 AM

Įspūdingu milžinišku žiedu akį patraukiantys Sosnovskio barščiai savo sultyse turi medžiagų, kurios saulėje įjautrina odą ir gali sukelti 1–3 laipsnio odos nudegimus.

Po sąlyčio su šiuo pavojingu augalu ant žmogaus odos iššoka vandeningos pūslės, jos dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudų pigmentinių ilgai išsilaikančių dėmių.

Kauniečiai su šiuo pavojingu augalu susiduria kasmet.

Siūlo patikėti specialistams

„Prieš porą savaičių su sosnovskiais kovojau savo tėviškėje. Rezultatas: trys didelės pūslės ir ilgai negyjančios žaizdos“, – patirtimi pasidalijo kaunietis Evaldas.

Jis patarė jokiu būdu patiems neliesti šių pavojingų augalų, o geriau kreiptis į jų naikinimu užsiimančias įmones.

Paklausta, kaip elgtis, jei aplinkoje auga Sosnovskio barščiai, Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė sakė, kad miestas yra atsakingas tik už teritorijas, kurios priklauso valstybei ar savivaldybei.

„Jeigu Sosnovskio barščiai užaugo privačiame sklype, savininkas pats turėtų pasirūpinti, kas juos nušienaus ar nupurkš chemikalais“, – paaiškino skyriaus vedėja.

Pasak R.Savickienės, su medžiagomis, kurios naikina šiuos augalus, gali dirbti tik augalų apsaugos kursų baigimo pažymėjimą turintys asmenys – tai leidimas dirbti su pavojingomis medžiagomis.

Pradėjo augalus naikinti

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja teigė, kad naikinti Sosnovskio barščius Kaune pradėta liepos 14-ąją, o darbus atlieka įmonė „2MP“.

„Kaune šie augalai labiausiai paplitę miesto pakraščiuose – Aleksote, Šilainiuose, apleistų, neprižiūrimų sklypų teritorijose, paupiuose, prie miškų“, – atskleidė R.Savickienė.

Tuo metu Kauno rajono atstovė Giedrė Juknienė negalėjo atsakyti, kokiose rajono seniūnijų teritorijose buvo naikinti Sosnovskio barščiai, nes šiuo metu dar tik vyksta šių darbų atlikimo aktų registracija.

Pasak specialistės, rajone augalai naikinti selektyviais herbicidais, o darbus atliko MB „Valėja“.

„Vietose, kur negalima purkšti chemikalais, mechaniniu būdu Sosnovskio barščiai šienaujami kiekvienai seniūnijai nusamdžius atskirus paslaugų tiekėjus“, – komentavo specialistė.

„Chemikalais Sosnovskio barščius nupurškėme pavasarį, kai augalai buvo maži, tačiau yra daug vietų, kur chemikalai negali būti naudojami, pavyzdžiui, prie vandens telkinių, todėl augalus tenka iškasti, pjauti – mes šių paslaugų neteikiame“, – sakė „Valėjos“ vadovas Rolandas.

Sąlygos šiemet itin palankios

Kad šiemet orai iš tiesų labai palankūs Sosnovskio barščiams augti, patvirtino ir Fredos seniūnaitis Tomas Makarevičius.

„Aplink Kauno botanikos sodą jie labai gausiai auga jau daug metų, nuolat yra naikinami, tačiau tai nėra toks paprastas procesas“, – tikino seniūnaitis.

Kadangi teritorijos, kuriose auga šie pavojingi augalai, priklauso miestui, gyventojai nebando jų naikinti patys.

Dauguma kauniečių žino, o ir yra nuolat perspėjami, kad augalai labai pavojingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.