Žaliojo Kauno grimasos: miestiečiai į kovą kyla ir dėl sutrešusių miesto medžių

Kauniečiai nuolat stebi, kaip elgiamasi su miesto medžiais. Vos pamatę, kad kurį nors planuojama kirsti arba kad greta vyksta statybos, ima piktintis. Kartais miestiečių nerimas būna pagrįstas, o kartais – ne.

Prie centrą ir Žaliakalnį jungiančių laiptų augantis klevas bus nupjautas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie centrą ir Žaliakalnį jungiančių laiptų augantis klevas bus nupjautas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 8:16 AM

Bažnyčios gatvėje esantys Kauno centrą ir Žaliakalnį jungiantys laiptai, kuriuos kauniečiai vadina pelėdų laiptais, nes prie jų stovi Vinco Grybo suskurta pelėdos skulptūra, auga brandus ir gražus klevas.

Ant jo kamieno atsirado raudonas kryžius. Taip žymimi medžiai, kuriuos planuojama nukirsti. Kauniečiai susirūpino, kodėl medis pasmerktas.

„Neatrodo, kad klevas senas ar ligotas. Kam jis užkliuvo ir kodėl jį reikia pjauti?“ – stebėjosi Andrius Jankauskas.

Kauniečiai susirūpino ir dėl gražaus seno ąžuolo likimo V.Krėvės prospekto 28B sklype, kur verda statybos. Privačiame sklype iškils du daugiabučiai. Medis neaptvertas, jo kamienas nuo statybinių darbų niekaip neapsaugotas.

Ar senas vertingas medis nenukentės?

„Kai statybos vyksta taip arti ąžuolo, jo šaknys gali nukentėti ir medis nudžius. Aplinkosaugininkai turėtų prižiūrėti, kaip vyksta statybos darbai“, – sakė kaunietė Inga Garnienė.

V.Krėvės prospekto 28B sklype ruošiant jį statybvietei jau buvo išpjauta 16 klevų, liepų, ąžuolų. Kauno savivaldybė tam leidimą davė. Už tai, kad buvo pašalinti saugotini medžiai, trukdę statyboms, sklypo savininkas sumokėjo per 7 tūkstančius eurų.

Pasak Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, už privačiame žemės sklype augančio ąžuolo tinkamą priežiūrą ir apsaugą atsakingas žemės sklypo savininkas, kuris statybos metu privalo vadovautis želdinių apsaugos vykdant statybos darbus taisyklėmis, kad nebūtų pažeidžiami sklype paliekami želdiniai.

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja sakė, kad prie miesto centrą ir Žaliakalnį jungiančių laiptų Bažnyčios g. 20 augantis klevas yra blogos būklės, jo kamiene yra didelis 55 centimetrų dydžio puvinys. Medis pasviręs, todėl savivaldybė davė leidimą jį nukirsti.

„Už tai, kaip laikomasi želdynų ir želdinių apsaugos taisyklių, atsakingas Viešosios tvarkos skyrius.

Jo atstovai kontroliuoja, kaip laikomasi Kauno miesto želdynų ir želdinių apsaugos taisyklių reikalavimų“, – sakė R.Savickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.