Palanga dešimt kartų padidino atkuriamąją medžių vertę: už nukirstą pušį gali tekti sumokėti 18 tūkst. eurų

Palangos miesto savivaldybės taryba patvirtino naujus saugotinais paskelbtų želdinių atkuriamosios vertės įkainius. T. y. kiek naujai kainuotų kiekvienas konkretus medis, augantis savivaldybės teritorijoje, tuo atveju, jei jis būtų netinkamai nugenėtas, piktavališkai sunaikintas ar būtų prašoma leidimo jį nukirsti.

Palanga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Palanga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 5:25 PM

Anot Palangos mero Šarūno Vaitkaus, retkarčiais tenka apgailestauti, kad kai kuriems vystytojams ar privatiems sklypų savininkams jų sklype augantis medis yra mažiau svarbus nei būsimi kvadratiniai metrai, kuriuos galima papildomai „išspausti“, sunaikinus žaliąjį kaimyną.

Dėl to, anot jo, miesto savivaldybė ir ėmėsi įvardytų pokyčių.

Nuo šiol želdinių atkuriamosios vertės įkainiai Palangos savivaldybėje už medžius, kurių skersmuo nuo 12 iki 40 cm, bus nuo 30 iki 130 eurų, už medžius, kurių skersmuo yra nuo 40 iki 80 cm, – nuo 60 iki 260 eurų, o už medžius, kurių skersmuo nuo 80 ir daugiau, – nuo 120 iki 520 eurų.

„Tas „nuo ir iki“ eurų priklausys nuo to, kokiai grupei priskiriamas medis, pavyzdžiui, ar tai juodalksnis, ar beržas, pušis ar ąžuolas. Štai, pavyzdžiui, 75 cm kamieno skersmens pušies nukirtimas panorusiam išsitraukti pjūklą dabar kainuos 18 tūkstančių eurų“, – feisbuke paaiškino Palangos meras.

Pagal galiojančius želdinių vertės įkainius, anot Š. Vaitkaus, bus apskaičiuojama kompensacija, kurią asmuo turės sumokėti už šalinamą savivaldybės saugotiną želdinį gavus leidimą. Taip pat, anot jo, nustatomas ir žalos dydis už neteisėtai be leidimo pašalintą medį.

„Todėl geriau nelieskite sveikų medžių ir planuokite statybas taip, kad medžiai liktų“, – pabrėžė Š. Vaitkus.

Anot jo, anksčiau miesto savivaldybė vadovavosi aplinkos ministro įsakymu patvirtintais želdinių atkuriamosios vertės įkainiais, kurie buvo labai simboliški.

„Nuo šių metų gegužės1 d. savivaldybių taryboms suteikta teisė pačioms nuspręsti dėl didesnių atkuriamosios vertės įkainių nustatymo savo sprendimu saugotinais paskelbtiems želdiniams. Ketvirtadienį mes tai padarėme ir visus anksčiau ministro įsakymu patvirtintus įkainius padidinome mažiausiai 10 kartų.

Nepamirškite: želdiniai yra saugotini nepriklausomai nuo to, kur jie auga, – mūsų pajūrio gamtinio karkaso teritorijose, valstybinėje ar privačioje žemėje, – pabrėžė Palangos meras. – Noriu atkreipti dėmesį: nemanykite, kad, jei savavališkai naikinsite kurorto žaliąjį rūbą, jums pakas sumokėti tik kompensaciją – visais tokiais atvejais bus pradėtas tyrimas ir, be kitų nemalonumų, laukia nemaža bauda.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.