Aplinkos ministerija siūlo atsisakyti perteklinių reikalavimų kompostuojant atliekų dumblą

Aplinkos ministerija parengė įsakymų, reglamentuojančių nuotekų dumblo tvarkymą ir panaudojimą, pakeitimus. Pasak ministerijos, pakeitimais siūloma atsisakyti perteklinių reikalavimų nuotekų dumblo kompostavimui.

​Aplinkos ministerija parengė įsakymų, reglamentuojančių nuotekų dumblo tvarkymą ir panaudojimą, pakeitimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
​Aplinkos ministerija parengė įsakymų, reglamentuojančių nuotekų dumblo tvarkymą ir panaudojimą, pakeitimus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 2:02 PM

2020 m. liepą buvo priimtas aplinkos ministro įsakymas, numatantis reikalavimą visiems nuotekų dumblo tvarkytojams priimti, laikyti, kompostuoti, anaerobiškai apdoroti nuotekų dumblą ir kitas kartu apdorojamas skaidžias atliekas uždarose patalpose, užtikrinant kvapų sklidimo prevenciją, dujų išvalymą prieš išleidžiant į aplinką.

Šis įsakymas, pasak Aplinkos ministerijos, turėjo įsigalioti nuo 2025 metų pražios.

Visgi, kaip skelbiama pranešime žiniasklaidai, gyventojų skundų dėl nepageidaujamų kvapų sulaukiama sąlyginai mažai, todėl į tai atsižvelgiant Aplinkos ministerija siūlo įmonėms, priimančioms, laikančioms, tvarkančioms ir apdorojančioms nuotekų dumblą leisti pasirinkti kvapų sklidimo prevencijos priemonę įvertinus vietovės ir apdorojamų atliekų specifiką.

Atsisakius šio reikalavimo bus išvengta perteklinių investicijų, kurios sąlygotų gyventojams teikiamų paslaugų brangimą, rašoma ministerijos išplatintame pranešime. Tokias priemones galima numatyti išduodant ar keičiant taršos leidimus ar taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimus.

Aplinkos apsaugos agentūra ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras turi teisę inicijuoti šių leidimų keitimą, jei yra nustatomas kvapo koncentracijų ribinių verčių viršijimas, pažymima pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.