Kalėdų miškas vis gausėja – jau prigijo 60 žaliaskarių: kviečia jį pildyti

Vilniaus savivaldybė šį šeštadienį pratęs tradiciją Kalėdų miške netoli Verkių rūmų sodinti nuo šventinio laikotarpio sėkmingai išlaikytas gyvas egles.

Specialistai pastebi, kad geriausiai prigyja tradicinės lietuviškos eglės.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Specialistai pastebi, kad geriausiai prigyja tradicinės lietuviškos eglės.<br>Vilniaus savivaldybės nuotr.
Specialistai pastebi, kad geriausiai prigyja tradicinės lietuviškos eglės.
Specialistai pastebi, kad geriausiai prigyja tradicinės lietuviškos eglės.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2024, 6:59 AM, atnaujinta Mar 16, 2024, 11:45 AM

Prieš ketverius metus pradėtame sodinti Kalėdų miške jau prigijo apie 60 eglučių – jas vilniečiai išsaugojo iki pavasario ir pasodino.

Praėjusiais metais savivaldybė Kalėdų miške pasodino apie 30 eglučių, per šventes puošusių savivaldybės prieigas.

Šiais metais į Kalėdų mišką keliaus šešios žaliaskarės, šventiniu laikotarpiu stovėjusios savivaldybės pirmajame aukšte.

„Ši idėja prigijo, vilniečiai įpranta ir įsigydami kalėdinę eglutę galvoja, ką su ja darys po švenčių. Po 10 metų čia bus išskirtinis miestiečių rankomis sukurtas eglynas“, – sakė Vilniaus savivaldybės Miesto aplinkos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Vilniečiai šeštadienį nuo 11 val. kviečiami išsaugotas eglutes sodinti Verkių regioniniame parke (Žaliųjų Ežerų g. 35, Vilnius).

Tinkamai pasodinti eglutes gyventojams padės Vilniaus miesto parkų darbuotojai. Bus pasirūpinta ir visais sodinimo įrankiais, tačiau vilniečiai gali pasiimti ir savo įrankius.

Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos vadovė Jolanta Radžiūnaitė pastebėjo, kad miestiečiams išlaikyti gyvybingą medelį iki pavasario nėra lengva. Kartu tai geroji rūpinimosi augalais praktika.

„Prigyja pusė pasodinamų eglučių. Sodinimo sėkmė labiausiai priklauso nuo augalo kokybės – jei eglutė buvo iškasta iš žemės prieš pat šventes, jos šaknys nukapotos ir medis įsodintas į vazoną, ji vargiai išgyvens ir prigis“, – sakė J.Radžiūnaitė.

Ji teigė, kad gyventojai turėtų gerai įvertinti savo eglutės būklę, – jeigu nuo medelio smarkiai byra spygliai, palenkta medžio šaka lūžta ir atrodo sausa, sodinti neverta.

Tačiau jei eglutė atrodo gyvybinga, prieš sodinant ją reikėtų gausiau palaistyti, kad augalas atgautų prarastą drėgmės pusiausvyrą.

„Geriausiai prigyja tradicinės lietuviškos eglės. O štai atvežtiniai kėniai, sidabrinės eglutės – lepesnės ir dažnai nušąla“, – teigė J.Radžiūnaitė.

Negalintieji atvykti šį šeštadienį eglutę Kalėdų miške gali sodinti savarankiškai pasirinktu metu iki balandžio pabaigos – Vilniaus miesto parkų specialistai medžių sodinimo vietas pažymės kuoliukais.

Sodinant eglutes reikėtų išlaikyti 4–5 metrų atstumą tarp augalų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.