Žiema traukiasi: Lietuvoje pakvips pavasariu

Vakar buvo vadinamasis viduržiemis – sausio 25 d. Kasmet šią metų dieną prisimenami gamtos stebėjimai, tiksliau, barsuko elgsena, pagal kurią senovėje būdavo spėjama dėl likusios žiemos.

Vakar dieną šalį apglėbė atlydys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakar dieną šalį apglėbė atlydys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakar dieną šalį apglėbė atlydys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vakar dieną šalį apglėbė atlydys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ieva Budžienė (Lietuvos rytas)

2016-01-26 14:51, atnaujinta 2017-06-10 04:02

Šis gyvūnas išlenda iš urvo apsižvalgyti. Jei diena saulėta, jis, pamatęs savo šešėlį, išsigąsta ir skuodžia į savo guolį toliau miegoti – žiema dar truks ilgai. Debesuotą dieną barsukas, išlindęs iš urvo, pasivaikšto ir ramiai grįžta – pavasaris jau ne už kalnų.

Vakarykštė diena Lietuvoje nestokojo žemų debesų, tvyrojo rūkas. Tad, jei tikėtume senolių išmintimi, žiema mūsų šalyje neturėtų trukti ilgai, ji bus šilta ir pavasaris greičiausiai ne už kalnų. Visi galėsime įvertinti, ar barsukas bus teisus.

Artimiausios paros labiau kvepės pavasariu nei gūdžia žiema. Jau savaitgalį šalyje buvo justi ryškūs orų pokyčiai. Stipresni šalčiai atsitraukė. Sekmadienio dieną termometrai rodė nuo 1 iki 8 laipsnių šalčio, vakariniame pakraštyje buvo apie 3 laipsnius aukščiau nulio. Dėl besitęsiančios šilto oro prietakos ne ką žemesnė temperatūra užfiksuota ir pirmadienio naktį. Be to, sniegą keitė lietus, dulksna.

Vakar dieną šalį apglėbė atlydys. Praėjusią naktį beveik visur lengvai pašalus šiandien vėl prognozuojama teigiama 0–5 laipsnių temperatūra. Rytą vietomis išsilaikys rūkas. Per Lietuvą keliaus ciklono slėnis su kritulių, daugiausia lietaus, zona. Centriniuose ir rytiniuose rajonuose numatomas lijundros pavojus, ypač pirmojoje dienos pusėje. Iš pajūrio bei Žemaitijos krituliai pasitrauks greičiausiai. Stiprės pietvakarių, vakarų vėjas, gūsiai kai kur įsismagins iki 15–17 m/sek.

Artimiausią naktį slėgis truputį pakils, trumpi mišrūs krituliai koncentruosis šalies rytuose. Pūs stiprokas vėjas iš vakarų, pietvakarių. Temperatūra svyruos nuo 4 laipsnių šilumos prie jūros iki 1 laipsnio šalčio Aukštaitijoje.

Rytoj dieną iš vakarų atslinks nauja kritulių juosta. Daugiausia kris nedidelė šlapdriba, lynos. Kai kur šalies vakaruose vėjo gūsiai sieks 15–18 m/sek. Oras šils iki 0–5 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį vakarų oro srautai toliau neš vėjuotus, drėgnus ir šiltus orus su krituliais. Tiek naktį, tiek dieną numatoma 1–6 laipsniai šilumos.

Šiandien – Timotiejaus, Tito, Rimanto, Eigilės, Justo, Paulės ir Rimo vardo diena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.