Pasakė, kokie orai žadami gegužę: prognozės nedžiugina

Gegužė bus permaininga, kaip ir balandis, be to, kiek šaltesnė nei įprastai. Taip prognozavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimato skyriaus vedėjas daktaras Donatas Valiukas.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 3, 2017, 2:47 PM, atnaujinta May 3, 2017, 4:27 PM

Gegužė yra gražus mėnuo, kai viskas sužydi, sužaliuoja, būna daug saulės ir nelabai daug lietaus. Tai – tikroji šiltojo metų laikotarpio pradžia. Deja, šiemet gegužė veikiausiai nebus tokia džiuginanti, kaip norėtųsi. Ji šiek tiek turėtų priminti balandį.

 

Kaip pamenate, balandžio orai buvo permainingi. Po šiltesnės, negu įprasta, mėnesio pradžios orai netruko subjurti. Tad vidutinė mėnesio temperatūra buvo netgi 1-1,5 laipsnio žemesnė, negu būna įprastai.

„Gegužė irgi bus permaininga. Pagal dabartines prognozes, turėtų būti maždaug iki vieno laipsnio šaltesnė negu įprastai. O tas „įprastai“ yra 12,4 laipsnio. Vėlgi svarbu prisiminti, kad tai – vidutinė mėnesio temperatūra, kuri skaičiuojama susumavus vidutinę paros  – dienos ir nakties – temperatūrą“, – paaiškino dr. D.Valiukas.

Nepaisant šiltos mėnesio pradžios, netrukus jau turėtų atšalti. Pagal sinoptikų prognozes, atšals jau šį sekmadienį, gegužės 7 dieną. Ir atšalimas turėtų būti nemenkas, netgi su šalnomis. Tai yra naktimis bus neigiama temperatūra, o dieną pakils tik iki kokių 10 laipsnių.

Kiek tas atšalimas truks, pašnekovas patikslinti negalėjo. Esą ilgesniam nei dešimties dienų laikotarpiui prognozės nesudarinėjamos, nes tam nėra galimybių. Bet atrodo, kad šaltis pasilaikys. 

Veikiausiai ši gegužė primins tą, kuri buvo prieš dvejus metus, 2015 metais. Tuomet mėnuo irgi buvo gana vėsokas. Vidutinė jo temperatūra siekė vos 11 laipsnių.

Tuo metu praeitų metų gegužė iš tiesų buvo šilta – 2,2 laipsnio šiltesnė už įprastinę. Dar šiltesnė buvo 2013 metų gegužė. Tada vidutinė mėnesio temperatūra buvo kone kaip vasarą – 15,4 laipsnio. 

Pasidomėjus, ar šis mėnuo turėtų būti lietingas, dr. D.Valiukas teigė, kad krituliai yra labai nepalankūs prognozėms, nes erdvėje jie kartais pasiskirsto netolygiai: vienoje vietoje lyja, o visai šalia – jau nebe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.