Žemaitijoje – įspūdingas reiškinys: žmonės užfiksavo viesulą

Sinoptikų prognozės dėl neramaus penktadienio išsipildė su kaupu. Prognozavę, kad Lietuvos orus lems žemesnio slėgio laukas ir atsilinks trumpalaikės liūtys, o kai kur net iškris kruša – jie buvo teisūs.

Viesulas Tarvyduose. <br>„Šilutės naujienos“/L.Baliutavičienės nuotr.
Viesulas Tarvyduose. <br>„Šilutės naujienos“/L.Baliutavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2021, 10:40 PM

Bene smarkiausios liūties penktadienį sulaukė Kaunas, buvo pranešta apie apsemtas gatves, sutrikusį lengvųjų automobilių eismą. Trumpalaikis smarkus lietus su perkūnija slinko per Lietuvą, vietomis pastebėta ir fiksuota kruša. 

Tačiau tai dar nebuvo pabaiga. Penktadienio vakarą socialiniame tinkle Šilutės rajono gyventojai dalijosi nuotraukomis užfiksavę susiformavusį piltuvėlio formos viesulą. 

„Šilutės naujienos“ dalijosi skaitytojos Ligitos Baliutavičienės Tarvyduose užfiksuoto viesulo nuotrauka.

Viesulai dažniausiai susidaro po galingu kamuoliniu lietaus debesimi, primena piltuvo formą ir pasiekęs sausumos ar vandens paviršių viską siurbdamas aukštyn, mėto į šalis.

Tačiau apie viesulo padarytus nuostolius kol kas nepranešama.

Primenama, kad ne visi viesulai yra užfiksuojami, nes kartais jie būna silpni ir slenka per mažai apgyvendintas teritorijas, todėl lieka nepastebėti, taigi statistika apie viesulų kiekį per tam tikrą laikotarpį Lietuvoje nėra absoliučiai tiksli.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, slenkantis šaltasis atmosferos frontas šeštadienio dieną sukels dar stipresnes liūtis, perkūnijas.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį debesuotumas mažės. Vietomis trumpai palis, galima perkūnija. Kai kur rūkas. Vėjas vakarinių krypčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra 9–14 laipsnių šilumos. Dieną nepastoviai debesuota. Daug kur trumpi lietūs, perkūnija. Kai kur lis smarkiai.

Vėjas pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra 21–26, vakariniame šalies pakraštyje 18–20 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.