Kvapą gniaužiančios panoramos Neringoje: įspūdingiausia – ne nuo Parnidžio kopos

Lietuvos kultūros sostinės metus švenčianti Neringa – vienas įstabiausių Lietuvos kurortų. Vėjo pustomos kopos, marių pakrante nusidriekusios jaukios gyvenvietės ir senosios žvejų sodybos, išskirtinė gamta, kultūros ir architektūros paveldas į šį kraštą traukia keliautojus iš viso pasaulio.

Neringos panoramos – maršrutas, ieškantiems ypatingų vaizdų.<br>Lrytas.lt koliažas
Neringos panoramos – maršrutas, ieškantiems ypatingų vaizdų.<br>Lrytas.lt koliažas
Avinkalnio kopa.<br>R.Kilinskaitės nuotr.
Avinkalnio kopa.<br>R.Kilinskaitės nuotr.
Avinkalnio kopa.<br>R.Kilinskaitės nuotr.
Avinkalnio kopa.<br>R.Kilinskaitės nuotr.
Preila.<br>A.Pelakausko nuotr.
Preila.<br>A.Pelakausko nuotr.
Parnidis.<br>A.Pelakausko nuotr.
Parnidis.<br>A.Pelakausko nuotr.
Kuršių nerija.<br>Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ nuotr.
Kuršių nerija.<br>Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ nuotr.
Preilos kopa.<br>A.Pelakausko nuotr.
Preilos kopa.<br>A.Pelakausko nuotr.
Preila.<br>A.Pelakausko nuotr.
Preila.<br>A.Pelakausko nuotr.
Skirpsto kopa.<br>R.Kilinskaitės nuotr.
Skirpsto kopa.<br>R.Kilinskaitės nuotr.
Urbo kalnas.<br>A.Pelakausko nuotr.
Urbo kalnas.<br>A.Pelakausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 6, 2021, 8:05 PM

Išskirtinis Neringos reljefas, vėjo pustomos ir kalnapušynais nuklotos kopos, lankytojams atveria magiškas Kuršių nerijos panoramas. Per beveik visą pusiasalį driekiasi didysis Kuršių nerijos kopagūbris, jį sutvirtindamas ir suteikdamas užuovėją pamaryje įsikūrusiems miesteliams. Viena lankomiausių didžiojo kopagūbrio viršūnių – Nidoje stūksanti Parnidžio kopa.

Į ją vingiuoja pažintinis takas. Dėl savo įspūdingo dydžio (52 m virš jūros lygio) ir grožio Parnidžio kopa tapo viena mėgstamiausių Kuršių nerijos lankytojų vietų. Kokias dar kvapą gniaužiančias panoramas galite išvysti apsilankę Neringoje?

Siūloma išmėginti turizmo specialistų parengtą Neringos panoramų maršrutą, rašoma Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ pranešime.

Nida – Urbo kalnas

Urbo kalnas yra 52,56 ha ploto geomorfologinis draustinis Nidos gyvenvietėje. Šio kalno pavadinimas kilęs nuo žodžio „urbti“ – t.y. smėlyje „gręžti“ duobes sodinukams. Tai viena iš pirmųjų vietinių gyventojų apželdintų kopų. Želdinimo darbai vykdyti nuo 1874m. Tuo pačiu metu Karaliaučiaus valdžios iniciatyva buvo pradėtas ir senojo Nidos švyturio statyba.

Jo link buvo nutiestas akmenimis grįstas takas su 200 laiptelių. Šiuos laiptelius galite rasti ir dabar. Tuo tarpu švyturys per karą buvo susprogdintas, o jo vietoje pastatytas naujasis, kurį matome ir šiandien. Ant Urbo kalno, kurio aukštis 50,8 m, įrengta apžvalgos aikštelė.

Nuo jos matosi Nidos miestelio stogai, Kuršių marios, Parnidžio kopa, vakaruose – Baltijos jūra. Urbo kalno apžvalgos aikštelę galima pasiekti iš visų pusių – visoje Urbo kalno teritorijoje nutiesta daug tarpusavyje susijungiančių pėsčiųjų takų.

Preila – Preilos kopa

Preilos kopa, kurios aukštis 53,3 m. dar vadinama Menininkų kopa. Sovietmečiu ant jos mėgdavo tapyti keli dailininkai, todėl tarp preiliškių prigijo ir antras jos vardas.

Šios kopos apžvalgos aikštelę pasieksite ties pirmuoju namu nuo Nidos pusės (Preilos g. 97) takeliu pasukę į kairę. Norėdami pasiekti apžvalgos aikštelę, turėsite įveikti apie 200 laiptelių.

Tačiau kopti bus tikrai verta: nuo kopos atsiveria Kuršių marių panorama, dešinėje matosi didysis Preilos ragas, tolėliau – Bulvikio ragas – plačiausia Kuršių nerijos vieta. Ar žinote, kad didysis Kuršių nerijos kopagbris nutrūksta tik ties plačiausiomis nerijos vietomis – Bulvikio ir Birštvyno ragu, kur kopos buvo nupustytos toli į marias.

Pervalka – Skirpsto kopa

Skirpsto kopa – valstybės saugomas gamtos paveldo objektas, geomorfologinis paminklas prie Pervalkos. Jos aukštis 51,5 m, užima 58,4 ha plotą. Norėdami pasiekti Pervalkos gyvenvietę nuo kelio Smiltynė – Nida, Jūs turėsite įveikt šią kopą. Kopa apželdinta mišku (kalnine pušimi). Nuo viršūnės matyti Kuršių marios ir Baltijos jūra.

Ant Skirpsto kopos viršūnės pastatytas paminklinis stulpas Liudvikui Rėzai, minint jo 200 gimimo metines. Ši vieta skulptūrai buvo parinkta neatsitiktinai – iš čia geriausiai matosi užpustyto Karvaičių kaimo – vieta Liudviko Rėzos gimtinė.

Juodkrantė – Avino kalnas

Avino kalnas yra Juodkrantės kraštovaizdžio draustinio teritorijoje. Čia yra ir gamtos paminklo – parabolinių kopų komplekso pietinė dalis, paprastųjų pušų senieji medynai (sengirės fragmentai), kuriems jau daugiau kaip 230 m. Visas Juodkrantės kraštovaizdžio draustinio plotas – 260 ha. Jis įsiterpęs tarp Juodkrantės rekreacinės zonos ir Naglių gamtos rezervato.

Nuo Avino kalno apžvalgos aikštelės (aukštis 35,8 m) matyti Avikalnio rago palvės kompleksas, Kuršių marių pakrantė, Pilkosios (Mirusios) kopos Naglių gamtos rezervate, Juodkrantės sengirės fragmentai.

Avino kalno apžvalgos aikštelę lengviausiai pasieksite automobiliu, važiuodami nuo Klaipėdos pusės 23-ajame kelio Klaipėda – Nida kilometre, dešinėje kelio pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.