Gamtos apsuptyje esantys Anykščiai lankytojams siūlo unikalius objektus ir galimybę ilsėtis tarp gyvūnų

Anykščiai gali pasigirti itin gražia gamta, kurią apdainavo ir garsusis poetas Antanas Baranauskas. Gamtos apsuptyje esančiuose Anykščiuose kiekvienas apsilankęs galės ne tik pailsėti bei apsižvalgyti, tačiau ir papramogauti.

Gamtos apsuptyje esantys Anykščiai lankytojams siūlo unikalius objektus ir galimybę ilsėtis tarp gyvūnų. <br>lrytas.lt koliažas. 
Gamtos apsuptyje esantys Anykščiai lankytojams siūlo unikalius objektus ir galimybę ilsėtis tarp gyvūnų. <br>lrytas.lt koliažas. 
Anykščiai,Lajų takas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anykščiai,Lajų takas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medžių lajų takas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Medžių lajų takas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Vaizdas iš Šv. Mato bažnyčios apžvalgos aikštelės. <br>infoanyksciai.lt nuotr.
Vaizdas iš Šv. Mato bažnyčios apžvalgos aikštelės. <br>infoanyksciai.lt nuotr.
Medžių lajų takas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Medžių lajų takas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Safari parkas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Safari parkas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
„Arčiau gamtos“.<br>„Arčiau gamtos“ nuotr.
„Arčiau gamtos“.<br>„Arčiau gamtos“ nuotr.
Safari parkas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Safari parkas.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Arklio muziejus.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Arklio muziejus.<br>infoanyksciai.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2021-07-31 13:29, atnaujinta 2023-06-15 00:45

Norintys Anykščių peizažą apžiūrėti iš aukštai galės apsilankyti Medžių lajų take. Tai pirmasis takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų/viršūnių lygyje.

Žvalgytis iš viršaus nepabos

Medžių lajų takas tęsiasi 300 m ir tolygiai kyla iki 21 m aukščio virš žemės. Tako pabaigoje yra apžvalgos bokštas su aikštele, kurios aukštis net 34 m! Iš čia bus galima apžvelgti A.Baranausko apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėti Šventosios upės vingiais, tolumoje pamatyti aukščiausios Lietuvoje Šv. Mato bažnyčios bokštus.

Miestą iš aukštai apžvelgti galite ir iš Šv. Mato bažnyčios apžvalgos aikštelės, kuri įrengta 33 metrų aukštyje, dešiniajame bažnyčios bokšte.

Užlipę 186 laipteliais, lankytojai gali mėgautis nuostabia Anykščių apylinkių panorama ir sužinoti istorinių faktų apie bažnyčią ir jos kilmę. Vasaros metu lankytojai taip pat gali naudoti monoklį, norėdami apžiūrėti toli esančius objektus.

Anykščiuose išvysti galite ir be abejonės garsiausią ir dažniausiai lankomą Lietuvoje akmenį – Puntuką. Priešistorinio laikotarpio liudininkas Puntukas dunkso 5 km į pietus nuo Anykščių, Šventosios kairiajame krante, Anykščių šilelio landšaftiniame draustinyje.

Tai antras pagal dydį akmuo Lietuvoje (po Barstyčių akmens). Puntuko ilgis – 6,9 m, plotis – 6,7 m, aukštis – 5,7 m (iš jų 1,5 m – žemėje ), svoris – 265 t. Tai rapakivio (granito struktūrinė atmaina) luistas, ledynų atneštas prieš 20–14 tūkstančių metų iš Suomijos, per paskutinįjį (Nemuno) ledynmetį.

Gyvūnų draugija

Norintys ne tik pradžiuginti mažuosius, tačiau ir gyvūnų draugija pasimėgauti patys, galės apsilankyti „Safari parke“.

Aptvertoje 50 hektarų kalvų, miškelių bei pelkių teritorijoje rasite daugiau nei 200 gyvūnų – čia laisvai ganosi zebrai, danieliai, juodieji afrikos stručiai, Highland raguočiai, lamos, alpakos, muflonai, asiliukai, velso poniai, kupranugariai, buivolai. Čia pažvelgti į gyvūnų pasaulį galėsite iš arti ir be jokių gardų, lyg jie būtų laisvėje.

Iš arčiau ne tik prie gyvūnų, tačiau ir prie istorijos prisiliesti galite vieninteliame Lietuvoje Arklio muziejuje. Jis įkurtas 1978 m. agronomo prof. Petro Vasinausko (1906–1995) iniciatyva.

Arklio muziejuje eksponuojami ne tik žemės ūkio įrankiai ir transporto priemonės, bet ir unikalūs filatelijos, karo ir medžio drožinių eksponatai.

Muziejuje pristatomi įvairūs amatai, lankytojai gali apžiūrėti audėjo, keramiko, duonos kepėjo, kalvio, juvelyro ir medžio drožėjo darbus. Už muziejaus teritorijos ribų lankytojai gali mėgautis jodinėjimu arkliais ar rogėmis ar suptis ant sūpynių.

Naujovės ir pramogos

Anykščių meras Sigutis Obelevičius sako, kad mieste kasmet atsiranda daug naujų pramogų bei turistinių objektų, todėl jei esate buvę Anykščiuose, neturėtumėte dvejoti prieš vykdami dar kartą.

„Šiais metais pradėjo kurtis maži, jaukūs, su unikaliomis veiklomis SPA centriukai: miesto centre, Parko viloje įsikūrė „Odorata Gamtos SPA“, SPA centras atsidaro „Nykščio namuose“, „Barono Vila“ įkūrė ne tik jaukų SPA centrą, bet ir kviečia patirti miško maudynes – pirmą Lietuvoje sertifikuotą patyrimų ir terapijos programą.

Šiais metais atsiranda unikalios galimybės nakvynei gamtos prieglobstyje: namelyje medyje, namelyje danielių aptvare „Arčiau gamtos Anykščiai“, „Glamping“ tipo stovyklavietėje „Teka Teka“ Anykščių mieste šalia Šventosios, šviecarų įkurtuose svečių namuose „Palaima“ prie Rubikių ežero.

Nedideliu „disneilendu“ virstančiame labirintų parke šalia apversto namo ir begalės kitų pramogų atsirado ir kreivas namas, prie lajų tako atsidarė kabantis tiltas per Šventąją ir dviračių takas iki Karalienės liūno.

Tai nauja, nekalbant apie seniai turistų traukos centrais virtusius Anykščių muziejus, medžių lajų taką, vasaros roges, SPA „Vilnius Anykščiai“ ir daugybę kitų objektų, kuriuos išbandyti ir kelių savaitgalių neužtenka“, – vardija meras.

S.Obelevičius sako pastebėjęs, kad vietiniai turistams dažniausiai rekomenduoja itin pamėgtą medžių lajų taką, arklio bei siauruko muziejus, dviračių takus, rekomenduoja ir apsilankyti festivaliuose. Žiemą, sako meras, galima apsilankyti baseine „Bangenis“, paslidinėti ant Kalitos kalno.

Jis priduria, kad pastaraisiais metais itin daug turistų atvyksta su vaikais, todėl populiarėja ir aktyvesnės pramogos.

„Pastebime, ypač paskutiniais metais, kad vyrauja šeimų turizmas, žmonės ieško pramogų, tinkamų ir mažiems, ir suaugusiems, todėl tapo populiarūs ne tik medžių lajų takas, bet ir safari parkas, siaurukas, kartingai, vasaros rogės, Istorijų dvarelis, arklio ir angelų muziejai, Vorutos pilis, t.y. vietos, kur lankytojai randa aktyvių pramogų ir edukacinių programų.“

S.Obelevičius neslepia, kad ir pats Anykščiuose turi vietą, kurioje lankosi kas dieną.

„Turiu tokią vietą, kurioje lankausi kasdien ir išlieju ten daug prakaito. Tai mano įkurtas ir puoselėjamas Traupio botanikos sodas su daugiau kaip 11 000 augalų rūšių ir veislių. Mieste su svečiais dažniausiai tenka lankytis angelų ir A.Baranausko ir A.Vienuolio Žukausko muziejuose, dviračių ir lajų takuose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.