Jonavos rajone – dvarininkų įkurta „lietuviškoji Europa“ ir pramogos adrenalino mėgėjams

Jonavos kraštas nuo seno buvo pamėgtas dvarininkų, o iki šių dienų galima aplankyti ir jų išlikusius dvarus ir dvarų parkus. Tie patys dvarininkai čia kadaise įkūrė ir dažnai „lietuviškąja Europa“ vadinamus Šveicarijos, Londono, Paryžiaus, Venecijos kaimus, tačiau pasigirti kraštas gali ir žadą atimančia gamta bei visai šeimai tinkančiomis pramogomis.

Jonavos rajone – dvarininkų įkurta „lietuviškoji Europa“ ir pramogos adrenalino mėgėjams.<br>lrytas.lt koliažas. 
Jonavos rajone – dvarininkų įkurta „lietuviškoji Europa“ ir pramogos adrenalino mėgėjams.<br>lrytas.lt koliažas. 
Markutiškių dvaro parkas. <br>jonavatic.lt nuotr.
Markutiškių dvaro parkas. <br>jonavatic.lt nuotr.
Akmuo "Gaidelis".<br>jonavatic.lt nuotr.
Akmuo "Gaidelis".<br>jonavatic.lt nuotr.
Mažųjų Žinėnų piliakalnis.<br>jonavatic.lt nuotr.
Mažųjų Žinėnų piliakalnis.<br>jonavatic.lt nuotr.
Kopa. <br>jonavatic.lt nuotr.
Kopa. <br>jonavatic.lt nuotr.
Barbolaukio dvaras. <br>jonavatic.lt nuotr.
Barbolaukio dvaras. <br>jonavatic.lt nuotr.
Samulevičių sodybos mistiniai žaislai. <br>jonavatic.lt nuotr.
Samulevičių sodybos mistiniai žaislai. <br>jonavatic.lt nuotr.
Žeimių dvaras. <br>jonavatic.lt nuotr.
Žeimių dvaras. <br>jonavatic.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-08-16 18:09

Ne veltui Jonavos kraštas vilioja ir vandens pramogų mėgėjus: visai šalia Jonavos susijungia dvi didžiosios Lietuvos upės Neris ir Šventoji, o potvynio metu ekstremalių pojūčių mėgėjus vilioja Širvintos ir Lokio upeliai. Pamatyti galima ir Lietavos upelį, nuo kurio galimai kilo Lietuvos vardas, o plaukiant Nerimi išvysite didžiausią Lietuvos upių akmenį Gaidelį.

Mėgstantiems aktyvias pramogas, tačiau nenorintiems sušlapti, Jonava siūlo keliolika kilometrų pėščiųjų ir dviračių takų, juosiančių miestą, o pavargę galėsite pailsėti šalia tako įrengtose poilsio salelėse.

Ne tik aktyvaus laisvalaikio bet ir ekstremalių pojūčių mylėtojus Jonava kviečia išbandyti laipiojimo sienelę nebenaudojamame vandens bokšte. 33 metrų aukščio sienelė tiks ne tik alpinistams, tačiau ir norintiems išbandyti kažką naujo.

Geriau Jonavos kraštą pažinti ir jau minėtą „lietuviškąją Europą“ savomis akimis pamatyti galėsite vos per pora valandų. Manoma, kad tokius vardus gyvenvietėms suteikė XIX a. jas valdę dvarininkai pagal panašumus į minimas Europos vietoves – ant kalno įsikūrusio kaimo peizažas priminė Šveicariją, o nuolat potvynių apsemiamas žemes pavadino Venecija.

Pramogų netruks ir lankantis žiemą: Joninių slėnio šlaite veikiantis slidinėjimo centras su keltuvais turi trasas ne tik profesionalams, tačiau ir pradedantiesiems bei vaikams.

Istorijos mėgėjus tikrai sudomins siūlomos ekskursijos, kurių metu galėsite išgirsti Jonavos įsikūrimo istoriją, čia gyvenusių žmonių gyvenimo būdą bei savo akimis išvysti garsiausius miesto objektus, o norintys keliauti savarankiškai gali pagal interesus pasirinkti iš daugelio siūlomų maršrutų.

Vis dėlto tikrai praleisti negalima klasicistinio stiliaus Žeimių dvaro. Žeimiai – seniausia Jonavos rajone minima gyvenvietė, per kurią ėjo kryžiuočių keliai, vyko susirėmimai su Lietuvos gynėjais. Žeimių dvaras glaudžiai susijęs su Baro konfederacija, kuriai atminti skirta koplytėlė puošia pagrindinę miestelio gatvę, o nuo jos einanti alėja veda į žymųjį Žeimių dvarą.

Turtinga istorija pasigirti gali ir Barborlaukio dvaras, kuris priklausė ne vienai žymiai to meto bajorų giminei, o jame lankydavosi ir prezidentas Antanas Smetona. Aplankyti verta ir Markutiškių dvaro parkas. Nepaisant to, kad pats dvaras sunykęs, jo vietoje išlikęs didžiulis parkas su tvenkiniais ir senų medžių alėjomis.

Ypatingo žavesio jam teikė 5 tvenkiniai su greta jų esančiomis apžvalgos kalvelėmis ir sraunus Neries intakas – Lokio upelis. Parke buvo įrengta, o pokario metais atnaujinta ir rekonstruota gera ir patogi takų sistema, gražūs tilteliai ir lieptai per Lokio upelį.

Jonavos kraštas pasigirti gali ir įspūdingais gamtos peizažais: Nuo Mažųjų Žinėnų piliakalnio atsiveria 43 m aukščio skardis su puikiu vaizdu į Neries slėnį ir salas, o norintiems daugiau gamtos aplankyti siūlo kopą – unikaliu kraštovaizdžiu ir augalija išsiskiriančioje vietoje yra padarytas 2 km ilgio gamtinis pažintinis takas, apžvalgos aikštelė.

Mažuosius lankytojus tikrai nudžiugins Jonavoje įsikūręs alpakų ūkis, kuriame jas galėsite ir pamaitinti, o Samulevičių sodyboje lankytojai galės patys pasidaryti ir mistinius žaisliukus – šlamučius. Sodyboje gyveno ir kūrė trys kartos žinomų XX a. menininkų: žymiausias lietuvių ekspresionistas Antanas Samuolis, žaislų meistrė ir knygelių vaikams autorė Stasė Samulevičienė, jos sūnus rašytojas, dramaturgas Raimundas Samulevičius. Joje veikia memorialinis muziejus, vyksta menininkų plenerai, amatų stovyklos, išskirtinės edukacinės programos.

Nepraleisti verta ir miesto centre esančio 11 m aukščio šviesos bokšto, ant kurio stovintis miesto sergėtojas Jonas, laikantis skydą ir ietį, tiesia ranką pasveikinti atvykusiuosius. Miesto simboliu tapęs bokštas įžiebiamas kiekvieną vakarą kartu su gatvių žibintais.

Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad Jonava vis labiau įsitvirtina kaip aktyvaus laisvalaikio ir sporto miestas.

„Jau nutiesėme daugiau kaip 25 km. patogių dviračių takų, kurių tinklą nuolat plečiame. Šalia dviračių takų įrengtos poilsio salelės, suoliukai, lauko treniruokliai ir patogūs gultai Paneryje, leidžiantys gėrėtis gamta ar pasilepinti saulės voniomis.

Pats naujausias objektas, kurį pristatome šiemet ir kuriuo labai didžiuojamės – tai įspūdingos architektūros pėsčiųjų-dviračių tiltas per Žeimių gatvę. Šis statinys labai pagerins susisiekimo funkciją, sujungdamas skirtingose kelio pusėse esančius pėsčiųjų ir dviračių takus, tuo pačiu ir puoš Jonavą, galbūt net taps miesto simboliu.“

M.Sinkevičius neslepia, kad viena mėgstamiausių ne tik Jonavos krašto gyventojų, bet ir mero vietų yra Joninių slėnis, kuris jau netrukus bus atnaujintas.

„Mėgstamiausia vieta, ko gero, yra Joninių slėnis, kuriame vyksta visi pagrindiniai miesto renginiai ir šventės. Čia pat ir miesto tvenkiniai, vandens pramogų parkas. Netrukus slėnyje bus įrengtos ir unikalios kalnų dviračių trasos, kurias pakviesime aplankyti visus dviračių sporto mėgėjus ir profesionalus“, – džiaugiasi Jonavos rajono meras.

Atvykusius svečius, pasak M.Sinkevičiaus, traukia dviračių takai, parkai, istorijos mėgėjai neretai atvyksta pasivaikščioti senąja Kauno gatve, kurioje prieš šimtą metų gyveno daugiausia žydų tautybės žmonės, daug dėmesio susilaukia ir „lietuviškos Europos“ gyvenvietės. Nemažiau populiarus ir basakojų takas Survilų sodyboje bei laisvalaikio parkas „Lokės pėda“.

Be to, meras primena, kad apsilankę Jonavoje nemokamai galėsite išsiųsti ir linkėjimus artimiesiems.

„Kiekvienas atvykęs į Jonavą ir užsukęs į pačiame miesto centre, senojoje arklių pašto stotyje įsikūrusį turizmo informacijos centrą, savo draugui, giminaičiui ar bičiuliui gali nemokamai išsiųsti tikrą atviruką su linkėjimais iš Jonavos“, – ragina M.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.