Kupiškio rajone – legendomis apipinti piliakalniai ir muziejus po atviru dangumi

Kupiškį per istoriją keliskart buvo nusiaubę gaisrai, niokojo karai, taip pat neaplenkė ir maras, tačiau negandas atlaikęs miestas dabar gali pasigirti ne tik galimybe apsilankyti istorinėse vietose, tačiau ir moderniomis pramogomis visai šeimai, unikaliais kultūriniais paveldais ir netgi muziejumi po atviru dangumi.

Kupiškio rajone – legendomis apipinti piliakalniai ir muziejus po atviru dangumi.<br>lrytas.lt koliažas.
Kupiškio rajone – legendomis apipinti piliakalniai ir muziejus po atviru dangumi.<br>lrytas.lt koliažas.
Palėvenės dvaras. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Palėvenės dvaras. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Noriūnų dvaras. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Noriūnų dvaras. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Muzikinis fontanas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Muzikinis fontanas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Kazio Šimonio parkas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Kazio Šimonio parkas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Topolio parkas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Topolio parkas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Adomynės dvaras. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Adomynės dvaras. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Uošvės liežuvio parkas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Uošvės liežuvio parkas. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Stirniškių piliakalnis.<br>infokupiskis.lt nuotr.
Stirniškių piliakalnis.<br>infokupiskis.lt nuotr.
Kupiškio marios.<br>infokupiskis.lt nuotr.
Kupiškio marios.<br>infokupiskis.lt nuotr.
Skulptūra "Motinystė".<br>infokupiskis.lt nuotr.
Skulptūra "Motinystė".<br>infokupiskis.lt nuotr.
Skulptūra "Kupiškėnų vestuvės".<br>infokupiskis.lt nuotr.
Skulptūra "Kupiškėnų vestuvės".<br>infokupiskis.lt nuotr.
Kupiškio marios.<br>infokupiskis.lt nuotr.
Kupiškio marios.<br>infokupiskis.lt nuotr.
Kupiškio-Aukštupėnų piliakalnis. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Kupiškio-Aukštupėnų piliakalnis. <br>infokupiskis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Aug 26, 2021, 1:25 PM

Nors dauguma lietuvių yra aplankę Kauno ar Kuršių marias, pamatyti tikrai verta ir Kupiškio. Tai ketvirtas pagal dydį dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje, prie kurio pailsėti mielai renkasi ne tik kupiškėnai, tačiau ir miesto svečiai. Marių pakrantėse įrengtos maudyklos, poilsio aikštelės, laužavietės, pavėsinės, stovėjimo aikštelės, o kasmet čia vyksta „Marių regata“, Lietuvos sprinto triatlono čempionatas, įvairios šventės.

Norintiems geriau pažinti Lietuvos gamtą tikrai patiks „Uošvės liežuvio“ dendrologinis parkas, kuriame auga daugiau nei 50 rūšių medžių, o šalia jų pastatytos informacinės lentelės. Parko teritorijoje įrengti pažintiniai takai, poilsio aikštelės su pavėsinėmis, šiukšlinėmis, tualetais, numatyta vieta renginiams. Šalia ir 2 erdvios automobilių stovėjimo aikštelės, todėl neteks sukti galvos, kur palikti transporto priemonę.

Pamatyti vertą ir legendomis apipintą Kupiškio piliakalnį su milžinų pėdsakais. Pasakojama, kad seniai gyveno du milžinai: vienas Paketurių kaime, kitas — Aukštupėnų kaime. Juos abu skyrė Lėvens upė ir slėnis. Jiedu mėgo pypkiuodami pasikalbėti.

Jų pypkės buvo ilgos ir susisiekdavo toj vietoj, kur dabar yra piliakalnis. Kada abu milžinai baigdavo pypkiuoti, tada jie pelenus iškratydavo ten, kur jų pypkės susisiekdavo. Jie tiek ilgai gyveno, kad ilgainiui iš pypkių pelenų susidarė kalnas – Kupiškio piliakalnis.

Piliakalnis stūkso prie pat Kupiškio miesto, netoli Kupiškio marių ir Aukštupėnų kaimo. Jis įrengtas ant masyvios, pailgos aukštumos, kairiajame Lėvens krante, o milžinų pėdsakai supilti iš akmens skaldos.

Legenda sklando ir apie Stirniškių piliakalnį. Sakoma, kad jį supylė prancūzų kareiviai ėję Panevėžio–Kupiškio keliu.

Norintiems iš arčiau patyrinėti istoriją Kupiškio rajonas gali pasiūlyti ir daugybę įspūdingo grožio dvarų.

Vienas iš jų – Adomynės dvaras. Šis architektūros paminklas yra įrašytas į Lietuvos kultūros vertybių registrą, o jame vyksta ir edukacinės programos, kurių metu galima degustuoti ir pasigaminti kitą sertifikuotą kultūrinį paveldą – „Pagrabines“ bandeles. Dvaro parke sukurta kraštovaizdį pagyvinanti funkcionali erdvė: skulptūros iš medžio ir akmens.

Į istoriją tikrai nukels ir Palėvenės (Komarų) dvaras. Iki mūsų dienų išlikę dvaro rūmai, oficina, pieninė, bravoras, sandėlis. Didinguose rūmuose buvo 26 įvairios paskirties, formos ir dydžio patalpos, o pastatą supo 2 ha ploto angliško stiliaus parkas. Čia buvo daug meno kūrinių, per 5 tūkst. tomų biblioteka. Šiuo metu dvarą valdo jį atgavusi Bogdano Komaro anūkė Nijolė Milaknienė.

Įspūdingas ir Noriūnų dvaras, kuris pirmą kartą šaltiniuose paminėtas dar 1559 m., o per tą laiką jo savininkais spėjo pabuvoti žinomiausi Lietuvos didikai. Dvaras priklausė Naruševičiams, Radziminskams, Abramavičiams, Stachovskiams, Bucholcams, Oginskiams, Tiškevičiams, Venclovavičiams ir Adomoniui.

1921 m. šiame dvare įvyko poeto K.Binkio ir paskutinio dvaro savininko J.Adomonio sesers Pranciškos Ievos vestuvės. Noriūnų architektūros ansamblis, kurį sudaro dvaro rūmai, kumetynas, ūkiniai pastatai ir parkas yra valstybinės reikšmės paminklas.

Išvysti dar spėsite ir šiltuoju metų laiku veikiantį Kupiškio muzikinį fontaną. Jame sumontuoti 4 tipų 65 purkštukai, kurių kiekvienas apšviečiamas dviem povandeninio tipo LED šviestuvais. Priklausomai nuo pasirinkto muzikos kūrinio, keičiasi vandens čiurkšlių aukštis, eiliškumas, taip pat fontano apšvietimas.

Lankantis Kupiškyje reikėtų nepraleisti ir Kupos upės slėnio parko. Šis parkas yra svarbiausia Kupiškio gamtinė teritorija, kertanti miestą per patį vidurį. Kupa žemupyje 3,2 km ilgio ruože kerta Kupiškio miestą, įgilintu slėniu dalindama jį į 2 dalis.

Slėnyje įrengtos 2 apžvalgos aikštelės, pasivaikščiojimo takai, pavėsinės, suoliukai ir pastatyti 2 tiltai. Pasivaikščiojimams puikiai tiks ir moderniai sutvarkytas Topolių bei Kazio Šimonio parkai. Pastarasis pavadintas kraštiečio tapytojo, grafiko Kazio Šimonio garbei.

Jame vyrauja ąžuolų, pušų, beržų želdiniai, įrengti futbolo bei tinklinio stadionai. Pietinėje parko dalyje teka Račiupio upelis, o jį užtvenkus suformuotas nedidelis tvenkinys, į kurį nutiestas tiltas.

Naktį apšviečiamo tilto gale stovi skulptoriaus Henriko Orakausko 2005 m. atidengta skulptūra fontanas „Baltų pasaulio medis“. Tai yra vienas populiariausių lankomų objektų Kupiškio mieste. Šalia prisėsti galėsite ant originalių suolelių, puoštų metaliniais paukščiais.

Pasiūlyti Kupiškis gal ir muziejų po atviru dangumi. Daugiau nei 20 jau minėto skulptoriaus Henriko Orakausko kūrinių šiuo metu puošia miestą, o aprašyti juos būtų sudėtinga – savitą miesto veidą atskleidžiančius kūrinius tikrai verta išvysti gyvai.

Norintys ne tik patyrinėti rajoną, tačiau ir papramogauti, gali rinktis jodinėjimą žirgais. Šileikių kaime galėsite ne tik pajodinėti, tačiau ir susipažinti su kitais čia gyvenančiais gyvūnais. Negana to, jau nuo senų laikų žinoma, jog gyvūnas turi teigiamą poveikį žmogaus fizinei ir psichinei būklei, o šiandien toks neformalus gydymas, vadinamas gyvūnų terapija, pasak mokslininkų, iš ties turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai.

Šeimoms tikrai patiks ir dažasvydis, kuriame galėsite išbandyti savo jėgas, o norintys aktyvų laisvalaikį suderinti su kelionėmis gali rinktis iš įvairių dviračių maršrutų: „Aplink Kupiškio marias“, „Senųjų dvarų ir bažnyčių keliu“, „Palėvenės – Stirniškių istorinės vietos“, „Uoginių link“ arba „Palėvenės vienuolyno link“.

Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas portalui lrytas.lt pasakojo, kad Kupiškyje visai neseniai atnaujinta aktyvaus poilsio infrastruktūra prie Kupiškio marių, apšviestos valčių nusileidimo vietos, o taip pat jis pasidalijo ir rekomendacijomis, lankantiems miestą.

„Turistams rekomenduoju Adomynės dvarą ir ten ruošiamas „Pagrabines“ bandeles, Kupiškio marias, centrinę miesto aikštę ir fontaną, Palėvenės bažnyčią ir Dominikonų vienuolyno ansamblį, skulptoriaus Henriko Orakausko skulptūrų parką po atviru dangumi Kupiškio mieste.“

Meras pasakoja, kad ir pats daug laiko praleidžia prie Kupiškio marių, tačiau pasiūlyti mieste gali ne tik tai – apsilankyti jis kviečia ir ramaus ir aktyvaus poilsio mėgėjus.

„Vieniems reikia pramogų, aktyvaus poilsio, kitiems – ramybės ,„švarios“ aplinkos. Visa tai galime pasiūlyti“, – tikina D.Bardauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.