VMU atrinko 12 žiemą rekomenduojamų aplankyti rekreacinių objektų

Lietuvos miškai pasižymi išskirtinėmis vietomis ir įspūdingais gamtos kampeliais, kuriuos aplankyti bei iš arti pamatyti verta kiekvienam. Lankytojų patogumui Valstybinių miškų urėdija (VMU) daugelyje įdomių miško vietų įrengė rekreacinius objektus ir sudarė jų žemėlapį.

 Metelio rėvos stovyklavietės regykla ir apžvalgos vieta Skardis netoli Upninkų.
 Metelio rėvos stovyklavietės regykla ir apžvalgos vieta Skardis netoli Upninkų.
 Pašilių stumbrynas.
 Pašilių stumbrynas.
 Takas „Prie tujos“.
 Takas „Prie tujos“.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-18 11:49, atnaujinta 2021-11-19 11:07

Visi VMU rekreaciniai objektai yra nemokami ir gali būti lankomi ištisus metus.

Valstybinių miškų urėdijos Gamtos apsaugos, gamtotvarkos, rekreacijos ir medžioklės skyriaus specialistą Eduardą Mickevičių paprašėme rekomenduoti VMU rekreacinius objektus, kuriuos verta aplankyti žiemą.

„Žiemą, ypač saulėtomis dienomis, kai medžiai pasidengę šerkšnu, siūlome apsilankyti VMU įrengtose apžvalgos vietose. Net jei kažkurioje vietoje buvote kitais metų laikais, gražią žemos dieną tą vietą pamatysite visai kitokią, savaip įspūdingą. Jei už lango dargana, galite nuvykti į uždarose patalpose įrengtus miško muziejus: Druskininkuose jus kviečia Girios aidas, Kazlų Rūdoje taip pat yra įrengtas miško muziejus, dėl kurio lankymo reikia susitarti iš anksto. Vaikai visada mėgsta pamatyti gyvūnus, todėl ir žiemą siūlau nuvažiuoti į Pašilių stumbryną, apsilankyti Žvėrinčiuje ar apžiūrėti danielių aptvarus prie Mikierių girininkijos“, – sako rekreacijos specialistas.

Pasiteiravus, kokių rekomendacijų VMU specialistas turėtų žiemą rekreacinius objektus lankantiems poilsiautojams, E. Mickevičius atsakė, kad svarbu įsivertinti savo galimybes ir tinkamai pasiruošti. „Žiemą daug kas priklauso nuo orų, todėl visada pasitikslinkite orų prognozę. Vykdami į gamtą šiltai apsirenkite, pasiimkite termosą su karštais gėrimais, atkreipkite dėmesį, kad žiemos dienomis anksti temsta“, – vardino E. Mickevičius. „Jei šią žiemą bus daug sniego, į kai kuriuos objektus gali būti sudėtinga ir patekti, nes gali tekti važiuoti siaurais užpustytais miško keliais. Žiema – tinkamas metas lankyti muziejus, kurie yra uždarose patalpose ir kuriuose galima praleisti net ir labai žvarbią dieną, arba tuos rekreacinius objektus, kurie yra netoli miesto, šalia pagrindinių kelių“, – sako E. Mickevičius.

Rekomenduojamos aplankyti vietos:

1. Balsio ežero regykla. Apžvalgos platforma ant Balsio ežero šlaito. Atsiveria puikus ežero vaizdas. Yra natūralios dangos mašinų stovėjimo aikštelė, suoliukų poilsiui.

2. Mergakalnio regykla. Apžvalgos aikštelė su pavėsine ant aukščiausios Kauno marių Dovainonių atodangos su pavėsine ant aukščiausios Kauno marių Dovainonių atodangos (42 m), nuo kurios atsiveria įspūdingas marių vaizdas.

3. Girionių parko regykla. Apsilankę Girionių parke, suraskite jame apžvalgos vietą iš kurios galėsite pasigrožėti Pažaislio vienuolyno panorama.

4. Ladakalnis. Aukštaitijos nacionaliniame parke. Tai yra įspūdinga vieta, nuo kurios atsiveria net 6 ežerų panorama.

5. Kartuvių kalnas. Šios Aukštadvario pakraštyje esančios kalvos aukštis – apie 100 m. Nuo jos atsiveria puikus vaizdas į Navos ežerą. Ant kalvos užlipsite patogiais laiptais.

6. Miško muziejus „Girios aidas“. Druskininkų miesto pakrašty, pušų apsuptyje, duris lankytojams atvėrė 1971 metais. Miškininko Algirdo Valavičiaus išskirtinės architektūros statinys tapo traukos tašku žmonėms ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. Tądien Lietuvos miškininkų sąjungai priklausęs muziejus, šiandien veiklą tęsia kaip Valstybinių miškų urėdijos Druskininkų regioninio padalinio informacijos centras. Vienas svarbiausių „Girios aido“ tikslų – visuomenės supažindinimas su mišku, jo gyvastimi bei svarba. Taip pat ryšio tarp gamtos ir žmogaus sukūrimas. „Girios aide“ peržengsite slenkstį į gamtos pasaulį. Ekspozicijose miško gyvenimas tarsi atgyja įvairiuose metų laikuose ir vaizdingai pasakoja apie miško žvėris, paukščius bei augmeniją. Informacinio centro svečių taip pat laukia meninių medžio darbų, senosios miškininkystės įrankių ekspozicijos. Kviečiame iš arčiau susipažinti su miškininkų veikla. Jaunimą sudomins muziejuje esantys įvairūs interaktyvūs žaidimai. Lankytojai ras įdomios informacijos apie Lietuvos gamtą. Muziejuje kaupiama biblioteka, vyksta įvairių meninių darbų parodos. Kviečiame pasivaikščioti šalia muziejaus esančiame pažintiniame dekoratyvinių augalų take ir pasigrožėti įvairiomis Lietuvos tautodailininkų skulptūromis. Patys mažiausieji ras smagiam laisvalaikiui skirtą žaidimų aikštelę. Darbo laikas: III–VII 10.00–17.00 val.; I, II, gruodžio 24 d., 25 d., sausio 1 d. ir Velykų I d. – ne darbo dienos.

7. Kazlų Rūdos miško muziejus – informacinis centras. Įkurtas 1975 metais mediniame istoriniame 1937 metų urėdijos pastate. Pirmajame pastato aukšte lankytojams pristatoma Lietuvos miškininkystės istorija, miškininkai, įmonės veikla. Antrajame aukšte įrengtos 4 dioramos (sumažinti 3D miško maketai) supažindinančios su Kazlų Rūdos regioninio padalinio miškuose vyraujančiais miško tipais ir jiems būdinga fauna bei flora, stovi žvėrių ir paukščių iškamšos, šėryklų maketai. Darbo laikas: III–VII 10.00–17.00 val.; I, II, gruodžio 24 d., 25 d., sausio 1 d. ir Velykų I d. – ne darbo dienos.

8. Pašilių stumbrynas. Įkurtas 1969 metais ir šiuo metu jame galima pamatyti net 29 stambiausius miško gyvūnus – europinius stumbrus: 14 patinų ir 11 patelių ir 4 jauniklius. Panevėžio regioninio padalinio prižiūrimas Pašilių stumbrynas užima beveik 50 hektarų aptvertą plotą, kurio didžioji dalis apaugusi mišku. Pirmieji du belovežiniai stumbrai į aptvarus atkeliavo iš Rusijos Okos terasų biosferos rezervato. Valstybinių miškų urėdijos aptvaras padalintas į dvi dalis, kad galėtų gyventi dvi stumbrų bandos. Pagal tarptautinį susitarimą, Lietuvoje gimusiems stumbrams suteikiami vardai, prasidedantys raidėmis „Gi“. Pirmasis 1971 metais Lietuvoje gimęs stumbras buvo pavadintas Giriniu. Šiuo metu Pašilių stumbryne gyvena patinai Girius, Gimis, Gifris, Gipolas, Gipokis, Gipordas, Gilius II, Gigas, Gilas ir patelės Giazabota, Giedrė, Gira, Gizopa, Gipota, Gimba, Girna, Polalfa. Pastarosios vardas išsiskiria, nes ji atvežta iš Lenkijos pagal mainų programą. Iš viso nuo stumbryno jame gimė 180 jauniklių. Lankytojai stumbrus gali stebėti nuo specialios apžvalgos aikštelės, naudotis laužaviete ir poilsio suolais. Stumbryne yra įrengtas trumpas pažintinis takas, su gausia informacija ir nuotraukomis apie kitus šiame miške gyvenančius gyvūnus. Darbo laikas: III–VII 10.00–17.00 val.; I, II, gruodžio 24 d., 25 d., sausio 1 d. ir Velykų I d. – ne darbo dienos.

9. Žvėrinčius yra įkurtas 1996 metais. Telšių apylinkėse miškų glūdomoje beveik 70 ha plote įkurdinti Lietuvos miškuose gyvenantys gyvūnai (lūšys, didieji apuokai, stumbrai, taurieji elniai, danieliai, muflonai). Darbo laikas: III–VII 10.00–17.00 val., I, II ir gruodžio 24, 25 d., sausio 1 d., Šv. Velykų I d. – ne darbo dienos.

10. Laukinių gyvūnų ekspozicinis aptvaras „Danielynas“ Mikieriuose bei Mikierių atodanga. Prie Mikierių girininkijos įrengta apžvalgos aikštelė danieliams stebėti. Patogi mašinų stovėjimo aikštelė, inkilų ekspozicija. Už vieno kilometro nuo šios vietos yra vaizdinga Mikierių atodanga.

11. Takas „Prie tujos“. 600 metrų ilgio takas iš Kintų miestelio, per mišką, link didžiausios Lietuvoje (ir, manoma, antros pagal dydį Europoje) tujos. Take yra 4 pažintiniai stendai: Kintų miškas, Raudonasis ąžuolas, Didžioji tuja ir Girininkija (Kintų girininkijos istorija).

12. Metelio rėvos stovyklavietės regykla ir apžvalgos vieta Skardis netoli Upninkų. Įspūdingos bet nuošalios vietos greta Šventosios upės. Iš abiejų vietų atsiveria nuostabūs Šventosios vaizdai. Stovyklavietėje rasite laužavietes ir miško baldų komplektus. Dėmesio – šios vietos žiemą gali būti sunkiai privažiuojamos!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.