Burbiškio dvaras – įžymus ne tik savo tulpėmis, bet ir išskirtine architektūra

Daugelis turbūt yra girdėję apie Radviliškio rajone esantį Burbiškio dvarą dėl jame gegužės mėnesį vykstančios tulpių žydėjimo šventės. Ir nors daugiausiai lankytojų į jį suplūsta būtent tada, dvarą verta lankyti ištisus metus – ne tik todėl, kad žydinti augalija čia stebina visą šiltąjį sezoną, bet ir dėl išskirtinio dvaro parko bei pačio dvaro, kuris kažkuo primena...anglišką pilaitę.

Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Burbiškio dvaras. <br>Laidos rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 4:52 PM

Daugiau apie Burbiškio dvaro įdomybes „Lietuvos ryto“ TV laidoje „Lietuvos dvarai“ jau šį šeštadienį papasakos jos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė.

Pastatė visiškas romantikas

Rašytiniai šaltiniai Burbiškio dvarą mini jau nuo XVII amžiaus – tuo metu jis priklausė bajorams Burboms, nuo kurių pavardės ir kilo vietovės pavadinimas. Visgi tai, ką dvare matome šiandien, atsirado jau vėliau – XIX a. pab.– XX a. pr. valdant dvarą itin išpuoselėjusiai Baženskių giminei.

Paskutinis dvaro savininkas Mykolas Baženskis buvo begalinis romantikas, todėl dalį dvaro ir pertvarkė pagal neoromantizmo idėjas: pats dvaras primena angliško tipo tvirtovę-pilaitę, o milžiniškoje dvaro teritorijoje ne vienas akcentas sukurtas pagal Adomo Mickevičiaus poemą „Ponas Tadas“, mat Mykolas Baženskis buvo didelis jo poezijos gerbėjas, poetui dvaro parke netgi pastatęs paminklą.

23 tiltai ir 15 salų

Viena iš žaviausių šio romantiko valdžiusio dvarą idėjų – dvaro parke įrengti tvenkinių sistemą su begale tiltelių, salų ir kitų įdomybių. Laidos vedėja Eglė Kernagytė – Dambrauskė bandys suskaičiuoti, kiek iš viso jų yra dvare ir paaiškės, kad salų čia pūpso net 15, o tiltelių – 23.

Beje, visos salos turi savo pavadinimus, pavyzdžiui: Bebrų sala, Eglių sala ar Pakalnučių sala. Norint visas saleles apeiti ir ištyrinėti galima rinktis net iš penkių kilometrų takų, takelių, na o seniau dvaro svečiai tai darydavo ir plaukdami valtele – pasirodo, skirtingos tiltelių spalvos žymi plaukimo trasas: baltus tiesius tiltelius reikia aplenkti, o pro raudonus plytinius – plaukti.

Seniausias Lietuvoje Vytauto paminklas

Mykolas Baženskis bendravo su itin plačiu to meto Lietuvos intelektualų būriu, tarp jų – Petras Vileišis, rašytoja Gabrielė Petkevičaitė – Bitė, Jonas Basanavičius ir kiti. Tokia šviesi draugija įkvėpė dvarininką ir pasielgti labai drąsiai – dar valdant carui, 1912 m., dvaro parke pastatytas paminklas Lietuvos Didžiajam kunigaikščiui Vytautui. Įdomu tai, kad šis paminklas išgyveno ir abu Pasaulinius karus, ir sovietmetį, kada dvare veikė kiaulių ferma.

Kokių dar įdomybių yra romantiškajame dvare, kam buvo skirtas Pelėdų bokštelis ir kokios tulpių veislės dabar populiariausios, bus galima sužinoti jau šį šeštadienį, 16.30, „Lietuvos ryto“ TV laidoje „Lietuvos dvarai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.