Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį – šventė Biržuose: renginių ir pramogų tikrai nepritrūks

Rugpjūčio 5–7 dienomis Biržuose vyks tradicinė, miestelėnus, miesto svečius ir svetimuose kraštuose „nusėdusius“, bet namo grįžtančius biržiečius sutraukianti ir Biržų miesto šventė „Biržai – sostinė mano“. Dvidešimtąjį kartą organizuojamos šventės organizatoriai kasmet siūlo įvairiapusę, visiems skoniams įtinkančią, programą. Šįmet taip pat ne išimtis.

Biržų pilis ir paukščio skrydžio.<br>Irmanto Gelūno nuotr.
Biržų pilis ir paukščio skrydžio.<br>Irmanto Gelūno nuotr.
Kirkilai.<br>Alio Balbieriaus nuotr.
Kirkilai.<br>Alio Balbieriaus nuotr.
Riteriai.
Riteriai.
Riteriai.
Riteriai.
Riteriai.
Riteriai.
Riteriai.
Riteriai.
Arvydo Gudo nuotr.
Arvydo Gudo nuotr.
Astravo tiltas.<br>I.Indrašiūtės nuotr.
Astravo tiltas.<br>I.Indrašiūtės nuotr.
Arvydo Gudo nuotr.
Arvydo Gudo nuotr.
Arvydo Gudo nuotr.
Arvydo Gudo nuotr.
Alio Balbieriaus nuotr.
Alio Balbieriaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (54)

Lrytas.lt

2022-07-21 17:00, atnaujinta 2022-07-21 17:42

Penktadienis, rugpjūčio 5 diena

Penktadienis, kaip įprasta, būna „rimtoji“ diena. Kadangi šiemet visame pasaulyje minimos garsaus avangardisto Jono Meko 100-osios gimimo metinės, Biržuose savo garsiojo tautiečio atminimui skiriama ypač daug dėmesio.

16 val. Biržų pilies rūmuose vyks Aido Bareikio instaliacijų parodos „OMENY“atidarymas. Paroda taip pat skirta J. Meko metams.

Lietuvių dailininkas, turintis biržietiškų šaknų, šiuo metu gyvena ir kuria Niujorke.

A. Bareikis – vienas iš nedaugelio šiuolaikinių menininkų, kuriam teko gyvai bendrauti su avangardinio kino kūrėju ir kino kritiku, rašytoju ir poetu J. Meku. Menininko paroda „OMENY“ pirmą kartą buvo pristatyta 2019 m. Vilniuje, „Vartų“ galerijoje. Parodoje pristatomos meninės instaliacijos, papildytos tapyba.

17 val. Biržų pilies arsenalo salėje prasidės popietė „(Ne)pažintas Jonas Mekas“, skirta Jono Meko 100-osioms gimimo metinėms. Mintimis apie menininko kūrybą, asmenybę ir prisiminimais dalinsis: fotomenininkas Arūnas Kulikauskas, 22 metus gyvenęs Niujorke, dirbęs kartu su J. Meku jo įkurtame Antologijos filmų archyve (menininko paroda „Jonas ir jo filmų kadrai fotografijoje“ buvo pristatyta Biržų krašto muziejuje „Sėla“ 2021 m. Miesto šventės metu); režisierius, rašytojas Vytautas V. Lansbergis, kartu su kitais lietuvių režisieriais sėmęsis patirties iš avangardinio kino tėvu tituluojamo „filmininko“, sukūręs du kino filmus apie J. Meką; VDU Lituanistikos katedros dėstytojas dr. Ramūnas Čičelis, J. Meko kūrybos tyrinėtojas, monografijos „Jono Meko „Aukso vidurys“: kūrybos filotopinė žiūra“ autorius; dailininkas Aidas Bareikis, pažinęs J. Meką gyvendamas Niujorke (dailininko paroda bus atidaryta prieš popietę).

18 val. Biržų kultūros centras pakvies į J. Miltinio dramos teatro spektaklį šeimai Antoine‘o de Saint-Exupéry pasaka „Mažasis princas“. Spektaklį vaikams pagal chrestomatinį A. de Saint-Exupéry kūrinį režisuoja jauna menininkė Kotryna Siaurusaitytė, neseniai baigusi režisūros studijas pas didįjį lietuvių teatro genijų Eimuntą Nekrošių.

21 val. Birutės gatvėje, aikštelėje prie fontanų Agluonos upėje, prasidės renginiai jaunimui: stand-up komedija su „Com.unija“, 22–24 val. vyks diskoteka su DJ SOLYZ.

Šeštadienis, rugpjūčio 6 diena

Šeštadienį jau nuo 8 val. Biržų centre šurmuliuos tradicinė šventinė mugė, sutraukianti amatininkų, tautodailininkų ir prekybininkų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Turizmo gatvėje bus galima susipažinti su biržiečių siūlomais maršrutais ir įdomiausiais tradiciniais bei naujais objektais, taip pat pamatyti, ką įdomaus siūlo kitų miestų Lietuvos turizmo centrai. Vyks ir tradicinis kaimo bendruomenių kiemas, kuriame galima paragauti, pabendrauti, pasilinksminti, susitikti.

10 val. 30 min. – 15 val. Tradicinis bėgimas „Biržų kilometrai“. Startas Basanavičiaus g. 69 A, Biržų kūno kultūros ir sporto centro stadione (13.30 val. – vaikų šventinis bėgimas, 14 val. – apdovanojimai). Šiame, jau tradiciniu tapusiame, bėgime dalyvauja šimtai bėgikų – ne tik nuolat sportuojantys ir tituluoti sportininkai, bet ir patys mažiausieji bei senjorai.

11 – 12 val. 30 min. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos salėje vyks iškilmingas savivaldybės tarybos posėdis, kuriame dalyvaus su Biržais besibičiuliaujančių Latvijos, Vokietijos, Lenkijos miestų delegacijos bei su Biržų miestu bendradarbiavimo sutartį pasirašiusio Karinių Jūrų pajėgų karo laivų flotilės patrulinio laivo „Aukštaitis“ (P14) įgula.

12 val. Biržų turizmo ir verslo informacijos centras siūlo biržiečiams ir miesto svečiams nemokamą kelionę „Pažintis su Biržų kraštu“.

12 val. 30 min. Biržų pilies kieme prasidės bene svarbiausias šventės renginys – Riterių turnyras ir senųjų amatų demonstravimas bei mugė. „Viduramžių pasiuntiniai“ šiais metais surengs ne parodomąsias XIV–XV a. riterių kovas, o tikrą sportinį turnyrą. Jame riteriai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kausis etapais kiekvienas su kiekvienu, kol stipriausieji pateks į finalą.

18 val. Pilies kieme prasidės Didysis šventinis koncertas. Po šventinių Biržų rajono vadovų, svečių ir delegacijų sveikinimų koncertą pradės solisto Audriaus Rubežiaus ir pučiamųjų grupės koncertas „Šalis, kuri tave užaugino“. Pučiamųjų grupė ir puikia aktoryste, improvizacija, išskirtiniu talentu pasižymintis dainininkas Audrius Rubežius sugeba uždegti visus.

Jis – Lietuvos operos ir baleto teatro solistas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos prof. Virgilijaus Noreikos mokinys, daugelio konkursų laureatas, apdovanotas prestižiniu Teatro ir kino sąjungos prizu „Kristoforu“. Dainininko repertuare Don Otavio (W.A.Mozarto „Don Žuanas“), Čigonų baronas (J.Strausso „Čigonų baronas“), Pongas (G. Puccini „Turandot“), Don Chose (G.Bizet „Karmen“), Germanas ir Čekalinskis (P.Čaikovskio „Pikų dama“), Zygmundas (R.Wagnerio „Valkirija“), Šuiskis (M.Musorgskio „Borisas Godunovas“) ir daugelis kitų.

19 val. 15 min. gera muzika ir puikia nuotaika miesto šventę papuoš biržiečių gyvo garso grupė „Viga ir grupė“. Grupės nariai: Rimantas Baltrušaitis, Vigilija Frankienė, Vidmantas Galeckas , Alvidas Kavaliauskas ir Gvidas Staniulis. „Viga ir grupė“ jau spėjo sukaupti nemažą repertuarą ir pelnyti populiarumą ne tik Biržų rajone, bet ir už jo ribų. Repertuaras labai įvairus: nuo retro iki roko dainų. Didžioji dalis lietuviškos, tačiau nemažai dainų grupė atlieka anglų ir ispanų kalbomis.

20 val. 15 min. – 21 val. 30 min. visus sukvies grupė „Man-go“. 21 val. 40 min – 23 val. Vido Bareikio ir grupės koncertas.

Koncerto pabaigoje vietoje tradicinių fejerverkų organizatoriai žada lazerių programą, o patį koncertą ves renginių vedėjas, organizatorius, turintis savitą stilių Remigijus Žiogas.

Sekmadienis, rugpjūčio 7 diena

Po įnirtingų riterių kovų ir audringo koncerto sekmadienį Biržų miesto šventės renginiai prasidės 11 val. Biržų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje. Bus aukojamos Šv. Mišios paminint Monsinjorą Kazimierą Vasiliauską, kurio gimimo 100-metį minime šiais metais. 12 val. pamaldos Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje, kur taip pat bus meldžiamasi už Biržus ir biržiečius.

13 val. Biržų pilies rūmų antrojo aukšto arkadoje vyks tradicinis „Biržų senrⅰu“ konkurso baigiamasis renginys, kuriame skambės ne tik geriausieji haiku apie Biržus, bet ir bus paskelbti bei apdovanoti nugalėtojai. Idėjos autorė – Rugilė Audenienė.

16 val. į Biržų pilies kiemą pakvies jaunimas. Vyks „ Baltasis piknikas“ ir koncertas: (Gabrielės Brazauskienės poezija, Aistės Burbulytės dainos. Koncertuos grupės „Rock_Black_Day“, „Stefko“ (vadovas Elmaris Duderis), skambės ir kitų Biržų jaunimo muzikos grupių bei jaunųjų atlikėjų muzika.

Šventės organizatoriai: Biržų rajono savivaldybė, Biržų krašto muziejus „Sėla“, Biržų kultūros centras, Biržų švietimo pagalbos tarnybos atviras jaunimo centras, Biržų turizmo ir verslo informacijos centras, Biržų kūno kultūros ir sporto centras, Biržų miesto seniūnija.

Dalius Mikelionis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.