Klaipėdos paplūdimių gidas: savo oazę ras kiekvienas

Skirtinguose uostamiesčio pliažuose jaukų kampelį ras kiekvienas – šeimos, keliautojai su augintiniais, gurmanai, istorijos mėgėjai ir aktyvaus sporto entuziastai.

TIC nuotr.
TIC nuotr.
TIC nuotr.
TIC nuotr.
TIC nuotr.
TIC nuotr.
TIC nuotr.
TIC nuotr.
S.Ružinsko nuotr.
S.Ružinsko nuotr.
T.Gulbino nuotr.
T.Gulbino nuotr.
K.Bubmierės nuotr.
K.Bubmierės nuotr.
K.Bubmierės nuotr.
K.Bubmierės nuotr.
K.Bubmierės nuotr.
K.Bubmierės nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Pelakausko nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
A.Kundroto nuotr.
Daugiau nuotraukų (23)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 7:00 PM, atnaujinta Aug 1, 2022, 10:22 AM

Dažnai Klaipėda atvykėliui – tik uostamiestis, galbūt tiesiog tarpinė stotelė pakeliui į Lietuvos pajūrio kurortus, ir mintis apie kokybišką poilsį miesto paplūdimyje nė neaplanko.

O veltui.

Ieškote paplūdimio kaip Ibizoje? O gal tiesiog norite ilsėtis taip, kaip Dievas jus sukūrė? Nesvarbu, koks ir kas jūs esate – kultūros ar tiesiog sąlyčio su gamta ieškotojas, sportininkas ar pasyvaus poilsio mėgėjas, keliautojas su vaikais ar augintiniais, skubantis ar marias laiko turintis poilsiautojas – Klaipėda pasirengusi patenkinti kiekvieno norus.

„Gaila, kad dauguma Lietuvos gyventojų galvoja, kad Klaipėda yra tik uostas, miestas, o paplūdimių čia beveik nėra. O kai atvyksta, nustemba – kokie geri paplūdimiai, kokia gera infrastruktūra, – pasakojo Aleksandras Siakki, BĮ Klaipėdos paplūdimiai direktoriaus pavaduotojas – Vilniečiai, kauniečiai atvyksta ir pamato – paplūdimiai tokie patys kaip kurortuose ar užsienyje, nes turi reikiamą infrastruktūrą, šalia dviračių takai. Dažnai tenka išgirsti – čia mažesnis šurmulys nei kurortuose, o kai atsibosta, gali iškart į miestą nuvažiuoti“.

14 kilometrų miesto paplūdimių kiekvienam

„Lengvai pasiekiami autobusu, dviračiu, laivu ar tiesiog pėsčiomis. Ir tai ne vienintelis Klaipėdos paplūdimių privalumas“, — sako Romena Savickienė, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė. „Tiems, kurie ieško ramybės, arba tiesiog nori pabūti vienumoj – tinkamiausi Smiltynės paplūdimiai, poilsiaujantiems su augintiniais – Melnragės I-asis, paplūdimio sporto mėgėjams – II Melnragė, Giruliuose palydima saulė klausant romantiškos muzikos“, — vardina pašnekovė.

„Labai džiaugiamės, kad Klaipėda jau gali į paplūdimį pakviesti ir negalią turinčius žmonės. Įsigyta speciali įranga leidžia šiems žmonėms ne tik ilsėtis ant jūros kranto, bet ir pajusti maudynių malonumą. Kiekvienas Klaipėdoje atranda SAVO paplūdimį, tik reikia nepatingėti ir aplankyti visus.“

Paplūdimys bangų medžiotojams

Pirmoji Melnragė dar vadinama Mažąja Kalifornija, nes čia tikras rojus vandens sporto mėgėjams. Čia veikia banglenčių, irklenčių mokyklos, čia vėją gaudo jėgos aitvarų entuziastai, vyksta stovyklos mažiems ir dideliems. Čia sukurtos visos sąlygos tam, kad atvykę žmonės galėtų susipažinti su viena ar kita vandens sporto šaka ir pajustų tą išsilaisvinimo jausmą, kurį suteikia jūra, vėjas ir bangos.

„Net jeigu niekada ir nebandėte šitaip skrosti jūros – dar geriau, tikina Tomas Ūksas, VšĮ „Banglentė“ direktorius. Pradedančiųjų iš pradžių laukia pamoka ant kranto – instruktorius papasakoja apie banglentę, pamoko, kaip saugiai ant jos atsistoti, kaip gaudyti bangą, irkluoti, gulėti. Užtvirtinam žinias ant kranto, o tuomet jau viską pakartojam vandenyje. Svarbiausia suprast, kad esame ne bangų ar vėjo varžovai, esame tiesiog jų dalis. Belieka tik mėgautis.“

Jam antrina Girmantas Neniškis, „Surf camp“ įkūrėjas „Manantieji, kad Baltijos jūra banglentėms netinka, labai klysta. Atvirkščiai, galime džiaugtis puikiomis tam tinkamomis vietomis, nepavojingomis bangomis ir geriausiais lietuviškai kalbančiais treneriais“.

Klaipėdiečiai, kaip klasika byloja, gal ir neatsimena, kada paskutinį kartą buvo prie jūros, o štai vilniečius ir kauniečius banglenčių pramogos pajūryje traukia kaip magnetas. „Atvažiuoja daug žmonių iš Kauno, iš Vilniaus, iš visos Lietuvos. Jie ieško įdomesnių pramogų, tokių, kurių jų miestuose nėra. Tai unikali pramoga, skirta visai šeimai, nepriklausomai nuo amžiaus“, – sako T. Ūksas. Banglenčių sportą jis siūlo aktyviems žmonės, mat, nors patirtis čia ir nereikalinga, ištvermė pravers, ir priduria, kad įvaldyti banglentę trunka visą gyvenimą.

Tie, kas dar nesiryžo užsivilkti banglentininko kostiumo, gali grožėtis vaizdais nuo kranto. Vakarais šiame paplūdimyje susirenka ypač gausus būrys žmonių saulės palydoms. Tai tarsi klaipėdietiška vasaros tradicija. Jaukius vakarus „su vaizdu į jūra“ galima praleisti ir šiame paplūdimyje esančiose maitinimo įstaigose „Ateik Ateik“ ar „Baltas Ruonis“, kurios pasiūlys ne tik puikius užkandžius, bet ir gurmaniškus patiekalus. Bet jei norisi dar sodresnio skonio, vaizdo ir jausmo – čia įsikūrę ir vyno, skonio ir draugų namai „Toli nuo klasikos

Nevaržomas judėjimas Melnragės II ir neįgaliųjų paplūdimiuose

Antroji Melnragė kitokia – ji gali didžiuotis visame pasaulyje pripažintu kokybės ženklu – Mėlynąja vėliava. Čia renkasi aktyvaus poilsio mėgėjai. Paplūdimyje įrengtos vaikų žaidimo, tinklinio, rankinio, smėlio krepšinio aikštelės. Vyksta jogos, šokių grupinės treniruotės. Šis paplūdimys turi ir išskirtinumą – jis labai populiarus visais metų laikais, o ypač vėlyvą pavasarį ar rudenį, nes čia yra įsikūrusi pirtis. Išsikaitinti karštuose garuose ir lėkti tiesiai į Baltijos jūros bangas– romantika ne tik pirtininkams.

Visuose Klaipėdos paplūdimiuose įrengtos specialios apžvalgos aikštelės, mediniai takeliai, daugelyje paplūdimių įrengti ir dušai. Ypatingas dėmesys skirtas Neįgaliųjų paplūdimiui – jame ne tik puikus priėjimas prie vandens, bet ir specialus įrenginys– vežimėlis, kurio pagalba judėjimo negalią turintys poilsiautojai gali pasisemti energijos iš Baltijos jūros. Specialiai apmokyti gelbėtojai yra visada pasiruošę pagelbėti svečiams.

O vasarą šio paplūdimio automobilių parkavimo aikštelėje vyksta ir kino filmų peržiūros iš automobilių.

Neįgaliųjų paplūdimyje šiemet atsirado ir iš užsienio kurortų atkeliavusi naujovė –„Kupolas“– netradicinė renginių vieta, į kurią užsuka ne tik gaivus vasaros vėjas, žuvėdros, bet ir jausmų kupini pasaulio gyventojai. Gyvos muzikos vakarai ir jūros ošimas užburia. O šalia ir kasdien vis labiau populiarėjantys romantiškieji baldakimai. Gultai su ištaigingomis užuolaidomis, čiužiniais ir pagalvėmis. Ne tik poilsiui, bet ir puikioms nuotraukoms.

Idėją užsienio kurortuose nusižiūrėjęs verslininkas Marius Junokas sako, kad planas pasiteisino. „Orientuojamės į labai įvairius žmones – nuo mamų su vaikais iki senjorų, kuriems tiesiog patogu taip leisti laiką paplūdimyje. Kol kas esame pastatę tik 8 baldakimus, bet ateityje planuojame jų įsigyti ir daugiau, nes kasdien vis daugiau žmonių nori poilsiauti patogiai ir gražiai“.

Giruliai – romantiškiems saulėlydžio stebėtojams

Giruliai ir poilsiui, ir pažinčiai su istorija. Pirmiausiai, tai vienintelis paplūdimys, kurį pasiekti galima ir traukiniu. Belieka tik įsigyti bilietą traukinių stotyje. O kelias iki paplūdimio tikrai neprailgs, nes pakeliui pamatysite prieš du šimtus metų įkurtos gyvenvietės vasarnamius, kuriuos dar Prūsijos valdžia leido nuomotis gyventojams, nes Giruliuose buvo įrengtos maudyklės, televizijos bokštą, 1991 m. tapusiu laisvės simboliu Klaipėdoje. Ieškantys nakvynės ar vietos piknikui pakeliui ras ir puikų „Pajūrio kempingą“. https://campingklaipeda.lt/ Čia taip pat įsikūręs ir „Miško darželis“, kuriame vaikai lauke bėgioja ištisus metus ir kas antrą dieną leidžiasi į dešimties kilometrų žygius. Dažniausiai pajūriu.

Giruliai — bene geriausia vieta stebėti saulėlydžius. Vienas iš traukos objektų– medinė apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria nuostabi pajūrio panorama. Besiilsintiems Girulių paplūdimyje įkurta patogi infrastruktūra – gelbėtojų stotis, patogios persirengimo kabinos. Ir platūs, erdvūs paplūdimiai.

Kiek toliau nuo pagrindinio Girulių paplūdimio, visai netoli Kukuliškių laukinio pliažo, randasi nudistų paplūdimys. Mėgstantys pajusti gamtos prisilietimą visais kūno pojūčiais moterų, vyrų, nudistų paplūdimius gali rasti ne tik II Melnragėje, Giruliuose, bet ir Smiltynėje. Visi jie pažymėti skiriamaisiais ženklais.

Vaikščiojantiems Girulių paplūdimyje Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras siūlo priimti iššūkį – rasti riboženklį, nurodantį, jog baigėsi miesto ribos ir prasideda Klaipėdos rajonas. Turbūt tai vienintelis tokio tipo ženklas tiesiog kopose.

Klaipėdos „sala“ – Smiltynė

Smiltynė – tai ramybės ir savotiškos mistikos apgaubta Klaipėdos vieta. Čia ir smėlis baltesnis, ir vanduo gaivesnis, o kvapnūs pušynai padeda pailsėti nuo kasdienybės ir darbų sukelto nuovargio.

Čia poilsiui prie jūros galima pasiimti keturkojį (pliažas prie Pietinio molo), čia plevėsuoja antra Mėlynoji vėliava, čia yra vietų ir pramogoms, ir pažinimui. Tiek maži, tiek dideli lankytojai lieka sužavėti Jūrų muziejaus ir delfinariumo gyventojais, mažųjų laivelių vaizdais Smiltynės jachtklube, istorinėmis vilomis bei tradicine žvejo sodyba. O Smitynės jachtklube įsikūręs CaCa restobaras nustebins savo patiekalais.

Paplūdimių erdvumas sužavi kiekvieną atvykusį. Čia ir žemėlapiuose nepažymėtas laukine ramybe stebinantis „dviratininkų“ pliažas, nuo Senosios perkėlos nutolęs 7–8 km, ir nuo Hageno kopos atsiveriantis „ocean view“, pasivaikščiojimai mišku ir maudynės jūroje.

Vykdami į Smiltynę nepamirškite pasiimti dviračio. Po jūros vonių UNESCO saugomuose paplūdimiuose galite tęsti kelionę Neringos dviračių takais. O mėgstantiems keliones pėsčiomis Smiltynėje įrengta orientavimosi trasa bei parengti solo maršrutai.  

Kalbėdamas apie Klaipėdos paplūdimių įvairovę A. Siakki priduria „kad – kažkam patinka ramesnis, kažkam aktyvesnis poilsis, kažkam tyloje, o kažkam su muzika – tereikia išsirinkti tą Klaipėdos paplūdimį, kuriame jausiesi tarsi tarp savų“. O kokia vandens ir oro temperatūra kviečia stebėti Klaipėdos paplūdimių facebook paskyrą. Informacija atnaujinama net kelis kartus per dieną.

Su tiesioginiu vaizdu, todėl kiekvienas galės pamatyti ar jūra banguota, ar rami. Ir primena, jog paplūdimiuose visada turim elgtis atsakingai. Su gamta juokauti negalima“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.