TOP 7 vietos Telšių krašte: kuo nustebins Žemaitijos sostinė?

TV3 kelionių po Lietuvą projektas „Sveiki atvykę“ po trumpos pertraukos grįžo į Telšius, kur šou vedėjas Žygimantas Barysas-Žygis išbandė įdomias aktyvias pramogas, aplankė net kelis dvarus ir susipažino su įdomiomis vietos įžymybėmis.

Žemaitija. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemaitija. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemaitija. <br>Autorių nuotr. 
Žemaitija. <br>Autorių nuotr. 
Žemaitija. <br>Autorių nuotr. 
Žemaitija. <br>Autorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 12:51 PM

Ką kelionių žurnalistas siūlo dar šią vasarą aplankyti bei išbandyti Žemaitijos sostinėje ir aplink ją?

1. Pasiskraidymas oro balionu virš Masčio ežero, su vaizdu į Telšius.

Šią pramogą laidos „Sveiki atvykę“ komandai suorganizavo oreivis, telšiškis Mantas Karečka, kuriam skrydis virš gimtųjų Telšių – daugiau malonumas, nei verslas. Vyrukas jau penkerius metus skraidina visus norinčiuosius. Toks pramoginis skrydis trunka apie valandą ir patiks visiems, dievinantiems aukštį ir norintiems pažinti Telšių krašto grožį.

2. Biržuvėnų dvaro sodyba.

Nauji šeimininkai čia tvarkosi tik 3 mėnesius. Tačiau, kaip sako patys, jau prisijaukino šią vietą ir kviečia visus patirti dvaro gyvenimo ypatumus. Priešingai nei kituose dvaruose, čia visus esančius eksponatus galima liesti, apžiūrėti porcelianinių lėlių kolekciją, išbandyti krėslų minkštumą, o jei norėsis pabūti ilgėliau – ir pernakvoti bei pavalgyti.

3. Vandenlenčių parkas Telšiuose.

„Ypatingas tuo, kad yra įkurtas ant gražuolio Masčio ežero kranto. Čia apsilankę kartais pasako: „vaizdas – tarsi už milijoną“, – sakys „Sveiki atvykę“ vedėjas Ž. Barysas. Parkas dailiai sutvarkytas, lengvai pasiekiamas nuo Telšių, tad žmonės atvyksta ne tik išbandyti ekstremalių pramogų, bet ir tiesiog atsikvėpti, pailsėti, stebint Telšių panoramą.

4. Aukščiausias Žemaitijoje Šatrijos kalnas.

Šou komanda ne tik ant jo užlipo, bet ir sutiko tikras raganas. „Man teko skaityti priesaiką atsiklaupus ant kelių, šokti ratelyje ir paskanauti tikros raganiškos košės, pagardintos naminiais spirgais ir grietine“, – susipažinęs su žemaitiškomis raganaitėmis sakys Žygis. Tokia edukacija ant Šatrijos kalno vyksta apie valandą ir ją užsisakyti galima Žemaitijos turizmo informacijos centre.

5. Žemaičių siena.

Kaip sako telšiškiai: kinai turi savo sieną, Berlyną irgi kažkada skyrė siena, o žemaičiai turi savo Didžiąją žemaičių sieną. Kuo ji ypatinga? Ogi įmontuotomis granitinėmis plokštėmis. Pasirodo, Telšiuose yra daug meniškos sielos žmonių, tad buvo sugalvota, kad kiekvieną tokią plokštę puoštų menininkų sukurtas bareljefas. Pastarasis skirtas kertiniams įvykiams Žemaitijoje ir Lietuvoje atminti: pavyzdžiui, Žemaitijos krikštui, svarbiausiems žemaičių mūšiams, o šį mėnesį atidengta plokštė, skirta žemaičių kalbai, nes 2022-ieji – žemaičių kalbos metai.

6. Telšių Žemaitės dramos teatras.

Nors jam jau 115 metų, jis iki šiol yra mėgėjų. Tiesa, 1940 – 1949 metais jis buvo profesionalus teatras, pakvietęs dirbti net žymųjį režisierių Juozą Miltinį. Įdomu tai, kad pastarasis sutiko, tačiau dėl neaiškių priežasčių, taip ir neatvyko. Šiuo metu telšiškiai turi svajonę, kad jis ir vėl taptų profesionaliu teatru, pritraukiančiu teatro meno mylėtojus iš visos Lietuvos. Neseniai kelias premjeras publikai pasiūlę teatralai netrukus jų pristatys ir daugiau, taip pat pakvies į ne vieną festivalį.

7. Džiuginėnų dvaras.

Pasak dvarą kaip 5 savo pirštus pažįstančio gido, kartais žmonės atvažiuoja ir ieško kažko didingo, o išvažiuoja radę mažas, bet reikšmingas detales ir daug žinių apie žemaičių kultūrą. Dvaro svečiai mėgaujasi kiekviena jo išlikusia, nerestauruota detale. Viskas čia alsuoja žemaitiška dvasia, o jei dar neišmokote žemaitiškai kalbėti, čia bus puiki proga bent kiek pramokti šios šnekos.

Laida „Sveiki atvykę“ – šeštadienį, 11.00, per TV3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.