Vaidotas Baumila Palūšėje atrado antrą Nidą

Palūšės miestelio gyventojai pasakoja, kad puikiai pamena, kaip prieš keletą dešimtmečių atrodė kalva Lūšių ežero kitoje pusėje. Tai buvo pati tikriausia smėlio kopa, kokias turime Kuršių Nerijoje. Šiandien ši kopa apaugusi medžiais ir krūmais, bet senosios nuotraukos, kabančios „Palūšės valtinėje“ ant sienos, neleis sumeluoti – tai buvo tikrų tikriausia kopa.

Mindūnų apžvalgos bokštas. <br>Autorių nuotr. 
Mindūnų apžvalgos bokštas. <br>Autorių nuotr. 
Paliesiaus dvaras. <br>Autorių nuotr. 
Paliesiaus dvaras. <br>Autorių nuotr. 
Baltųjų Lakajų ežeras. <br>Autorių nuotr. 
Baltųjų Lakajų ežeras. <br>Autorių nuotr. 
Algirdas Barniškis ir Vaidotas Baumila.<br>Autorių nuotr. 
Algirdas Barniškis ir Vaidotas Baumila.<br>Autorių nuotr. 
Palūšės valtinė. <br>Autorių nuotr. 
Palūšės valtinė. <br>Autorių nuotr. 
Paliesiaus dvaras.<br>Autorių nuotr. 
Paliesiaus dvaras.<br>Autorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-07-29 18:56, atnaujinta 2022-07-30 20:29

Valtinės šeimininkas Algirdas Barniškis pasakoja, kad prieš keletą metų, atvykęs į Palūšę ieškoti festivaliui „Galapagai“ vietos, pasivaikščiojęs po miestelį, būtent šioje ežero pakrantėje pasijuto kaip Nidoje. Tą tvirtina ir čia atvykstantys į koncertus, kurie „Palūšės valtinėje“ vyksta kiekvieną savaitgalį, bei į „Galapagų“ festivalį. Televizijos laidos „Misija – vasara“ vedėjas Vaidotas Baumila taip pat ketina pasirodyti ant šios plūduriuojančios scenos rugpjūčio 13 d.

„Mūsų svajonė – Palūšę paversti kultūrinio turizmo traukos vieta. Visi esame pripratę, kad atvykę prie ežero galime išsimaudyti, paplaukioti baidare, valtimi, pasivaikščioti pažintiniais takais, bet tik Palūšėje ant ežero kranto galima išgirsti kokybiškos muzikos, pavakarieniauti „Palūšės kopoje“ bei permiegoti čia pat įrengtuose nameliuose“, – apie čia jau savo rankomis sukurtą infrastruktūrą pasakoja Algirdas Barniškis.

„Vieta labai patogi – nuo Vilniaus vos 120 kilometrų, o, važiuojant čia, galima aplankyti net kelis regioninius parkus. Važiuodamas pas tave, sustojau Labanoro regioniniame parke ir užlipau į Mindūnų apžvalgos bokštą, o dabar lekiu į Sirvėtos parke atkurtą Paliesiaus dvarą, kuriame irgi skamba muzika“, – atsisveikindamas sako Vaidotas.

Vos pusvalandis kelio nuo Palūšės ir tyloje bei ramybėje išnyra Paliesiaus dvaro pastatai. Dvaras garsėjo dviem dalykais – sveikatinimusi ir muzikiniu gyvenimu. Atkūrus dvarvietę ir pertvarkius arklides į koncertų salę, pasklido gandas apie nepaprastą salės akustiką. Įdomu tai, kad čia pasaulinio garso atlikėjai ne tik važiuoja koncertuoti, bet ir įrašinėja savo albumus. Ir tai dar ne viskas – dvaro savininkas Julius Ptašekas, pats būdamas gydytojas, Paliesiaus dvare įkurdino Fizinio krūvio terapijos kliniką, kurios veikla paremta alternatyvia medikamentiniam gydymui idėja ir įrodyta medicinos mokslo.

Šioje klinikoje pacientams yra paskiriamas individualiai sudozuotas medicininis krūvis. Klinikoje naudojamas metodas yra patvirtintas gydyti daugiau nei 37 lėtinėm ligom. Tai ir padidėjęs kraujospūdis, ir antro tipo cukrinis diabetas, dislipidemija, nutukimas, metabolinis sindromas. Fizinio krūvio terapija rekomenduojama gydyti net vėžį, taip pat po gydymo chemoterapija, radioterapija, imunoterapija, kad žmogus greičiau atsistatytų. Šešių dienų terapijos metu Paliesiaus klinikoje pacientas yra išmokomas kaip teisingai vartoti fizinį krūvį derinyje su mityba ir su savo kasdienine veikla.

Aplankęs net tris regioninius parkus, Vaidotas Baumila primena apie puikią pakuočių tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ iniciatyvą – mokytis tvaraus poilsiavimo įgūdžių, susirenkant savo ir kitų gamtoje paliktas šiukšles, jas išrūšiuojant ir išsivežant su savimi.

Kaip Vaidui sekėsi išbandyti Paliesiaus dvaro koncertų salės akustiką, žiūrėkite šeštadienį 11 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?