Atnaujintas Vytauto kalnas Birštone jau laukia lankytojų: užkopus naujais laipteliais atsivers nuostabus kraštovaizdis

Jeigu paklausite, kur yra Vytauto kalnas – nesulauksite daug atsakymų, nors galbūt daugelis šalia jo yra buvę. Šis įspūdingas kalnas, dar vadinamas Birštono piliakalniu, yra Nemuno kilpų regioniniame parke, Birštono kurorte.

Atnaujintas Vytauto kalnas. <br>VSTT nuotr. 
Atnaujintas Vytauto kalnas. <br>VSTT nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba

Mar 16, 2023, 12:50 PM

Ne kiekvienas, apsilankęs Birštone, ryžtasi kopti į 40 metrų aukščio kalną, kad pasigrožėtų Nemuno vingiu ir nuostabiu atsiveriančiu kraštovaizdžiu. O tikrai verta! Tuo labiau, kad Vytauto kalnas neseniai sutvarkytas ir naujai pritaikytas lankymui.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vykdomo projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti II“ metu buvo atnaujinta Vytauto kalno infrastuktūra, įrengti patogūs laiptai, tilteliai, apžvalgos aikštelės.

Buvo sutvirtintos ir užlygintos kalno įgriuvos, nuošliaužos ir šlaitai, padaryti sanitariniai kirtimai. Vėliau suremontuotas vakariniame piliakalnio pakraštyje esantis žvyro dangos takas, į piliakalnį vedantys laiptai, atnaujinta dalies kelių danga, renovuoti du tilteliai bei įrengtas vienas papildomas. Lankytojus džiugina patogios erdvės poilsiui, puikiai sutvarkytos apžvalgos ir edukacinės aikštelės, informaciniai stendai.

Papėdėje yra automobilių stovėjimo aikštelė, įrengti nauji dviračių stovai. Po rekonstrukcijos šis objektas buvo visapusiškai pritaikytas ir žmonių su negalia judėjimui.

Vytauto vardą šis kalnas yra gavęs todėl, nes senovėje čia stovėjusi pilis, iš kurios medžiodavo Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Pirmąkart pilis metraštininkų paminėta 1382 metais. Tačiau jos istorija siekia gerokai senesnius laikus.

Nemuno kilpų regioniniame parke pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vykdomus projektus „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti I, II“ pritaikyta lankymui ir daugiau vertingų vietų: Birštono apžvalgos bokštas tikslu apžvelgti Nemuno kilpą, Punios piliakalnis su pažintiniu taku, šiuo metu atnaujinamas Škėvonių gūbrio pažintinis takas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.