Išskirtinė Lietuvos vieta sulaukia vis mažiau smalsuolių: gal net nesate apie ją girdėję, o žinoti verta

Jonavos rajone, greta Gaižiūnų poligono, yra įspūdinga žemyninė kopa. Gražiame gamtos kampelyje anksčiau nestigdavo lankytojų. Ar kopą vis dar galima pamatyti kada panorėjus, informacijos rasti sudėtinga.

Dumsių kopa įspūdinga, ją pamačius atrodo, kad visai greta ošia ir jūra.<br>R.Vilkelio nuotr.
Dumsių kopa įspūdinga, ją pamačius atrodo, kad visai greta ošia ir jūra.<br>R.Vilkelio nuotr.
Gaižiūnų poligonas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Gaižiūnų poligonas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Prie gamtinio tako, vedančio į Dumsių kopą, buvusių stendų ir suolų nebėra.
Prie gamtinio tako, vedančio į Dumsių kopą, buvusių stendų ir suolų nebėra.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 11:50 AM

Dumsių girioje greta Gaižiūnų poligono esančią vieną didesnių Lietuvoje natūraliai susiformavusią žemyninę kopą ir iki jos vedantį pažintinį taką anksčiau rasti būdavo nesunku, nes vietiniai girininkai buvo įrengę informacines lentas, suolus.

2017 metais prabilta, kad plečiant greta esantį Gaižiūnų poligoną kopa atsidurs Krašto apsaugos ministerijos (KAM) žinioje. Poligono plėtros projektas turėjo būti patvirtintas 2022 metais.

Tada kariškiai žadėjo, kad net tada, kai poligonas bus išplėstas, visuomenė pamatyti kopą ir pasivaikščioti taku galės. Tai bus galima padaryti, kai nevyks karinės pratybos ar mokymai.

Jokių nuorodų nematyti

Informacijos apie tai, ar dabar Dumsių girioje esančią kopą galima pamatyti kada užsigeidus, rasti nėra lengva.

KAM svetainėje tokios informacijos nėra. Jonavos savivaldybė skelbia, kada vyksta pratybos Gaižiūnų poligone, bet apie tai, kada galima lankytis ir greta jo esančiame pažintiniame Dumsių take ir apžiūrėti kopą, nėra.

Teliko sėsti į automobilį ir leistis į kelionę. Kadangi jokių nuorodų pakeliui taip pat nėra, geriausia kliautis viešai skelbiamomis kopos koordinatėmis ir palydovine navigacijos sistema.

Už kopos – jau ošia jūra?

Iš pradžių asfaltuotu keliu, paskui žvyrkeliu pasiekus kelionės tikslą automobilį galima palikti nedidelėje aikštelėje. Prie jos stovi pusiau nugriautas pastatas. Ant jo geltonais dažais kažkas nupiešė rodyklę. Ji beveik nusitrynusi, bet žvilgsnį nukreipia ten, kur takas prasideda.

Gana platus žmonių per mišką išmintas takas vingiuoja per pušyną. Vienoje vietoje jis pradeda leistis ir iš lomos atsiveria nuostabus vaizdas. Priešais stūkso geltono smėlio kopa. Apima jausmas, kad kai užkopsi į jos viršūnę, apačioje išvysi ošiančią jūrą.

Nors jūros, žinoma, nėra, bet vaizdas vis tiek malonus. Aplink plyti smėlio kalvos, pušys, samanos, skurdūs žydintys augalai.

Matyti, kad čia lankosi žmonės, smėlyje paliktos ir sunkios karinės technikos vėžės.

Pasilepinus gražiais vaizdais vėl galima sukti į kitą taką ir juo grįžti prie automobilių aikštelės.

Apgailestavo, kad neliko ženklų

Jonaviškis istorikas Andrius Kalinauskas anksčiau mėgdavo lankytis Dumsių pažintiniame take. Jis pasakojo, kad po ledynmečio natūraliai susiformavusi kopa yra viena įdomiausių šio rajono lankytinų vietų. Tokios kopos Lietuvoje susiformavo maždaug prieš 10 tūkstančių metų.

„Aplink kopą augančiuose miškuose yra retų augalų, gyvena įvairių žvėrių ir paukščių. Per mišką iki kopos ir atgal vedantys du natūralūs gamtiniai takai yra apie dviejų kilometrų ilgio. Čia mėgdavo lankytis daug žmonių.

Kad būtų įdomiau, prie takų buvo įrengtos informacinės lentelės apie vietinius augalus, grybus, gyvūnus“, – pasakojo A.Kalinauskas.

Dabar nei stendų, nei suolų neišlikę. Ant kopos viršūnės kažkas atnešė rąstą, kuris ir atstoja suolą. Jonaviškis apgailestavo, kad viso kito neliko.

„Kai buvo galutinai nuspręsta, kad kopa pateks į poligono teritoriją, žmonės buvo sunerimę. Bijojo, kad jos lankyti nebegalės, tada rengė protesto akcijas. Kariškai žadėjo, kad kartais vietovę civiliai galės apžiūrėti. Bet vėliau neliko pažintinio tako infrastruktūros, aiškios informacijos apie taką ir kopą, todėl žmonių atvyksta kur kas mažiau, matyt, daugeliui neaišku, ar čia galima lankytis“, – svarstė vyras.

Lankytis gali bet kada

KAM Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė sakė, kad teritorija, kurioje yra Dumsių kopa, šiuo metu Lietuvos kariuomenei nepriklauso.

„Vis dar vyksta jos perėmimo procedūros, todėl jos neadministruojame ir ja nesinaudojame“, – aiškino KAM atstovė.

Nuorodų į šią teritoriją, informacinių lentų, suolų ir kitų materialinių vertybių Lietuvos kariuomenė savo iniciatyva nešalino.

„Visi norintys lankytis šioje teritorijoje gali tai daryti be jokių apribojimų kaip ir kituose valstybiniuose miškuose, nebent kitaip nurodytų miškų urėdija, kuriai ir priklauso ši vietovė“, – sakė A.Galdikaitė.

Išardė girininkai

Tautvydas Mažeika, Valstybinių miškų urėdijos komunikacijos specialistas

„Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio tuometinėje Užsalių, dabar Gaižiūnų girininkijoje minėtas pažintinis takas buvo įrengtas girininkų pastangomis.

Tačiau 2020 metais pašalinta visa buvusi jo infrastruktūra – informaciniai stendai, suolai ir kiti įrengimai.

Taip padaryta, nes buvo numatyta Gaižiūnų karinio poligono plėtra.

Ši teritorija patenka į įgyvendinamo ypatingos valstybinės svarbos Lietuvos kariuomenės karinių poligonų ir karinių mokymų teritorijų infrastruktūros plėtros objektų schemą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.