Slidinėjimas Šveicarijoje – ne tik turtingiesiems: patarė, kaip pasimėgauti atostogomis net ir su mažesniu biudžetu

Šveicarija laikoma brangia, bet ir gražia šalimi. Ši kalnuota valstybė yra vaizdinga ir kultūriniu požiūriu unikali vieta, kurios neturėtų praleisti žiemos sporto entuziastai. Slidinėjimo atostogos Šveicarijoje įmanomos net ir turint įprastą biudžetą.

Šveicarijos Alpėse yra daugiau nei 330 slidinėjimo zonų, kurių kainos dabar panašios į Austrijos slidinėjimo zonas.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Šveicarijos Alpėse yra daugiau nei 330 slidinėjimo zonų, kurių kainos dabar panašios į Austrijos slidinėjimo zonas.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Šveicarijos Alpėse yra daugiau nei 330 slidinėjimo zonų, kurių kainos dabar panašios į Austrijos slidinėjimo zonas.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Šveicarijos Alpėse yra daugiau nei 330 slidinėjimo zonų, kurių kainos dabar panašios į Austrijos slidinėjimo zonas.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2023, 6:00 PM, atnaujinta Jul 3, 2023, 6:08 PM

Materhornas, sūrio fondiu, kišeniniai peiliai, šokoladas – Šveicarija garsėja daugeliu dalykų, tačiau įspūdingiausias iš jų neabejotinai yra fantastiškas kalnų pasaulis. Beveik pusę šalies teritorijos, tiksliau 48 %, užima kalnai, tarp kurių yra gražiausios Alpių viršūnės, pavyzdžiui, Materhornas. Nenuostabu, kad Šveicarija yra labai paklausi, ypač tarp žiemos sporto entuziastų. Teoriškai. Praktiškai daugelis poilsiautojų mieliau renkasi Austriją arba Prancūziją. Kodėl taip yra?

Jausmų ir tikrosios tiesos santykis

„Šveicarija yra per brangi!“ Tai pagrindinis argumentas, kai kalbama apie Šveicariją kaip slidinėjimo kryptį. Ši šalis visada buvo laikoma brangia, ypač po Šveicarijos franko pabrangimo 2015 m. Tai tik viena medalio pusė ir net ne visai teisinga. Šveicarijos Alpėse yra daugiau nei 330 slidinėjimo zonų, kurių kainos dabar panašios į Austrijos slidinėjimo zonas. Apgyvendinimas slidinėjimo regionuose, priklausomai nuo vietovės, taip pat yra nebrangus. Kelionės biudžetą mažina kasdienės išlaidos, pavyzdžiui, maistas ar restoranai. Tačiau yra gudrybių, kuriomis galite pasinaudoti.

Planuokite maistą iš anksto

Kainų lygis nameliuose ar restoranuose neabejotinai labai aukštas. Tačiau tai neturėtų būti kliūtis slidinėjimo atostogoms. Ar pasiilgote žavingo kalnų pasaulio ir nepakartojamo slidinėjimo malonumo vien todėl, kad nenorite sau leisti picos už 20 €? Taip nebūtinai turi būti. Kai kalbama apie maitinimą, biudžeto valgytojų tikrai galima išvengti. Tie, kurie užsisakė atostogų apartamentus, pagrindinius reikmenis gali atsivežti savo automobiliu. Prekybos centrai slidinėjimo kaimelyje nėra itin pigūs, tačiau tie, kurie apsiperka didesniuose miestuose tokiuose didmeninės prekybos tinkluose kaip „Migros“ ar „Coop“, ras palyginti saikingas kainas. Dieną slidinėjimo trasose pakanka atsineštų užkandžių, o vakare galite maistą gaminti kartu.

Lankstumas atsiperka

Atsižvelgiant į stiprėjantį Šveicarijos franką, atostogų regionai tapo kūrybingi, kad savo svečiams galėtų pasiūlyti pridėtinę vertę esamam pasiūlmui. Todėl daug kur yra svečių kortelės su nuolaidomis ir specialiais įkainiais slidinėjimo įrangos nuomai ar slidinėjimo mokykloms. Kitas privalumas – bendras kainų lankstumas: pavyzdžiui, kuo mažesnė paklausa, tuo pigesni kambarių įkainiai. Todėl, nepaisant stipraus franko kurso, pasiūla gali svyruoti. Svečiams tai reiškia, kad tie, kurie yra lankstūs laiko atžvilgiu, kai kuriuose regionuose ras tikrai palankių pasiūlymų.

Pasirinkite atostogų vietą

Ten, kur lankosi turtingi ir garsūs žmonės, jie moka už išskirtinę aplinką. Todėl tokiose prabangiose zonose kaip St. Moritz, Verbier, Gstaad arba Crans-Montana nereikėtų stebėtis didelėmis kainomis. Žinoma, šis įstatymas galioja ne tik Šveicarijos slidinėjimo zonose ir į jį galima atsižvelgti planuojant kelionę. O kaip dėl mažų kaimyninių kaimelių, esančių šalia didžiųjų zonų, pavyzdžiui, Täsch vietoj Zermatt arba Silvaplana vietoj St. Moritz. Nepaisant to, patrauklios slidinėjimo vietovės yra netoli, o jūs turite ramybę ir tylą nuo šurmuliuojančio „jet set“. Juk autentiškos žiemos atostogos – tai ne įžymybių stebėjimas o sportas, poilsis ir gamtos pažinimas. O juk jų visur Šveicarijoje gausu.

Papildomi privalumai

Lengvas atvykimas: daugelį atostogų vietovių labai lengva pasiekti traukiniu, pvz. SBB ir Retijos geležinkelio traukinių linijomis. Tačiau dauguma žiemos poilsiautojų dėl išlaidų keliauja nuosavais automobiliais. Taip būsite mobilūs vietoje, o slėniuose ir plynaukštėse esančius kaimus pasieksite dar greičiau. Už važiavimą greitkeliais imama rinkliava, tačiau tai galioja ir Austrijoje ir Italijoje. Kiek mažiau nei 40 CHF (36,40 EUR) kainuojanti vinjetė vienam automobiliui mokama vieną kartą ir galioja 14 mėnesių (nuo gruodžio pradžios iki sausio pabaigos). Unikali panorama: ar Berno Oberland, Engadin ar Valė – 3000 ir 4000 m viršukalnių vaizdas yra tikras. Dešimt aukščiausių Šveicarijos kalnų yra Valė Alpėse, įskaitant aukščiausią Šveicarijoje Dufourspitze viršūnę (4634 m). Tai viena iš priežasčių, kodėl Valė yra viena populiariausių kelionių krypčių Šveicarijoje. Pasienyje su Prancūzija įsikūrę daugybė gerai žinomų vietovių, tokių kaip Zermatt, Verbier, Saas-Fee, Crans-Montana ir Champéry.

Absoliutus sniego garantas: dešimt ledyninių slidinėjimo zonų ir daugybė slidinėjimo trasų, esančių 2500 m aukštyje ir aukščiau, Šveicarijos slidinėjimo vietovės yra labai aukštai virš jūros lygio, todėl jose sniegas yra itin saugus. Kai kitur jau žydi žalios pievos, slidinėjimo malonumas čia neabejotinai tęsiasi. Todėl Šveicarija yra viena iš geriausių krypčių visame pasaulyje.

Mūsų patarimas šeimoms: Meiringen-Hasliberg

Jei mėgstate vaizdingus, ramius, šeimyninius ir nebrangius kraštus, turėtumėte vykti į Haslital slėnį Berner Oberland. Įspūdingos kalnų panoramos, atviri slėniai, plačios Alpių pievos ir vaikams pritaikyti pasiūlymai – tai ideali vieta šeimoms. Meiringen-Hasliberg slidinėjimo zona, kurioje yra 60 km ilgio trasos, yra ypač draugiška šeimoms, tačiau joje taip pat yra ir laisvojo nusileidimo (freeride) zonų ir gerai sutvarkytų apres-ski. Kadangi šis regionas laikomas vidiniu patarimu ir (kol kas) nėra viena iš populiariausių kelionių krypčių, kainos yra gana nedidelės.

Mūsų sporto patarimas: Arosa-Lenzerheide

Saulėtame, atvirame Graubiundeno kantono slėnyje yra įsikūrusi Arozos vietovė. Arosos-Lenzerheide slidinėjimo regione yra 225 km ilgio trasos, todėl tai didžiausias sujungtas slidinėjimo regionas Graubiundene. Dažnas slidininkas čia mėgaujasi nevaržomu slidinėjimu nuo Hörnli iki Piz Scalottas, o laisvojo slidinėjimo mėgėjai randa vietą Weisshorn ir Brüggerhorn kalnuose. Be to, čia yra 140 km ilgio žygių takai, 30 km ilgio lygumų slidinėjimo trasos, žygių su sniego batais takai, naktinių rogučių trasos ir kitos laisvalaikio pramogos.

Mūsų patarimas dėl taupymo Davos

Davoso-Klosters skipass, sumokėjus 1 Šveicarijos franko priemoką, taip pat tampa Retijos geležinkelio 2-osios klasės bilietu. Bilietas galioja maršrutuose į Chur, St. Moritz ir Scuol-Tarasp, todėl puikiai tinka mažesnėms ekskursijoms po regioną.

Įsitikinkite patys ir raskite kitą svajonių kelionės tikslą Šveicarijoje: Slidinėjimo kelionės Šveicarijoje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.