TOP 3 pėsčiųjų takai Lietuvoje, puikiai tinkantys gamtos mylėtojams

Daugumos tyrimų rezultatai rodo, kad vaikščiojimas lauke yra naudingas ne tik žmogaus fizinei sveikatai, bet emocinei sveikatai. Reguliarus ir sąmoningas ėjimas – puikus „vaistas“ nuo nuovargio, įtampos, nerimo ir net depresijos simptomų. Kuo dažniau reguliariai vaikščiosime, tuo daugiau teigiamo poveikio pajusime.

Arlaviškių kadagių slėnio pažintinis takas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arlaviškių kadagių slėnio pažintinis takas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Naglių gamtinio rezervato pažintinis takas.<br>A.Kundroto nuotr.
Naglių gamtinio rezervato pažintinis takas.<br>A.Kundroto nuotr.
Čepkelių raistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Čepkelių raistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2023, 11:51 PM, atnaujinta Sep 24, 2023, 11:52 PM

Dažniausiai einame pasivaikščioti jau žinomu ir įprastu maršrutu. Tikėtina, kad pamirštame, jog įvairiausiose Lietuvos vietose ir kampeliuose yra net apie 200 unikalių pėsčiųjų ir pažintinių takų. Renginio „Ėjimas“ organizatoriai pateikia 3 vietas Lietuvoje, kurias būtina aplankyti kiekvienam mėgstančiam pasivaikščiojimus unikalios gamtos apsuptyje.

Arlaviškių kadagių slėnio pažintinis takas

Arlaviškių botaniniame draustinyje, Kauno rajone, įrengtas takas yra vienas iš populiariausių pažintinio pasivaikščiojimo lokacijų mūsų šalyje. Vaikštant ant natūraliai išaugusio kadagyno šlaito keteros, atsiveria įspūdinga panorama į Kauno marias. Pažintinį taką supa kadagiai, kurių kvapas lengvina ir gerina kvėpavimą. Šis nesudėtingas 1,3 km ilgio maršrutas tinka visiems mėgstantiems pasivaikščioti gryname ore.

Čepkelių raisto mokomasis takas

Varėnos rajone, virš Čepkelių pelkės nutiestas takas suteikia galimybę pasijusti tikrosios laukinės gamtos apsuptyje. Šiame raiste, viename iš labiausiai valstybės saugomų gamtos objektų, galima susipažinti su Lietuvos pelkėms būdinga ekosistema, augmenija ir gyvūnija.

Mokslininkų ir gamtininkų teigimu, pelkės formuoja mikroklimatą, valo orą ir vandenį, prisideda prie klimato kaitos mažinimo. 1,5 km ilgio nesudėtingo maršruto takas yra itin lankomas laukinės gamtos mylėtojų.

Naglių gamtinio rezervato pažintinis takas

Šis paslaptingas gamtos objektas slepia kelis šimtmečius skaičiuojančią istoriją. Čia kadaise buvo keturi Kuršių nerijos kaimai, kurie, laikui bėgant, buvo palaidoti nuolat vėjo nešiojamo smėlio.

Apie kadaise čia buvusią žmogaus gyvybę mena susiformavusios Negyvosios (Pilkosios) kopos. 1,1 km ilgio maršruto finišo tiesiojoje atsiveria įspūdingo grožio panorama į Kuršių marias. Tiesa, tai ne pats lengviausias vaikščiojimui skirtas pažintinis takas, kadangi jo nemaža dalis driekiasi klampaus smėlio paviršiumi.

Aktyviai ir turiningai praleisti laisvalaikį Vilniaus miesto gamtoje kviečia renginio „Ėjimas“ organizatoriai, kurie spalio 1-ai dienai paruošė tris įvairaus sudėtingumo trasas. Kvieskite draugus, šeimos narius ir dalyvaukite Ėjime, kuris keičia. Kūną. Protą. Aplinką. Mus. Visą informaciją apie Ėjimo renginį Vilniuje galite rasti oficialiame renginio puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.