Į Baltijos jūros taršą dėmesį sieks atkreipti žygiuodami: įveikti planuoja 6 tūkst. kilometrų

Šeši tūkstančiai kilometrų pėsčiomis aplink Baltijos jūrą – į tokią kelionę iš Klaipėdos patraukė 13 žmonių komanda, skelbianti, kad vieną labiausiai užterštų pasaulio jūrų privalu išsaugoti ateities kartoms.

Trylikos žygeivių komandą iš Smiltynės išlydėjo per pusantro šimto žmonių.<br>P.Juodsnukio nuotr.
Trylikos žygeivių komandą iš Smiltynės išlydėjo per pusantro šimto žmonių.<br>P.Juodsnukio nuotr.
Giedrius Bučas.<br>D.Tykuma nuotr.
Giedrius Bučas.<br>D.Tykuma nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-03-16 16:25

Gamtosaugininkai, mokslininkai ir savanoriai apkeliauti Baltiją planuoja per 9 mėnesius. Žygio „Išsaugokime Baltiją“ metu bus aplankytos aštuonios šalys, vyks susitikimai su vyriausybių, gamtosaugos organizacijų atstovais.

Pirmadienį iš Smiltynės žygį pajūriu pradėjo per pusantro šimto žmonių. Palaikymo komanda keliavo iki Juodkrantės ir autobusais grįžo namo.

Tikrieji žygio dalyviai kitą dieną nužingsniavo iki Nidos, iš ten pasieniečių laivu persikėlė į Miniją, pasiekė Lenkiją – iš ten pradėjo didžiąją kelionę pajūriu.

Numatyta 260 vietų, kur komanda sustos pailsėti, pasigaminti šilto maisto ir susitikti su bendruomenėmis. „Planuojame nužingsniuoti apie dvidešimt kilometrų per dieną. Mus lydi autobusiukas, kuriame sukrauta įvairiausia įranga, palapinės, miegmaišiai, asmeniniai daiktai, maistas.

Sutarėme su mokslininkais, kad rengsime gyvąsias laboratorijas, bus pristatomi mokslininkų tyrinėjimai ir jau turimi rezultatai“, – sakė ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ vadovas Giedrius Bučas.

Į Baltijos jūrą įteka 250 upių. Aplink ją gyvena 85 mln. žmonių ir visi jie daro įtaką jūros vandenims: namuose naudoja per daug chemijos gaminių – valiklių, ploviklių, palieka šiukšlių pajūryje.

Dar didesnė bėda – tinkamai nuotekomis nesirūpinančios pramonės ir žemės ūkio įmonės.

Prieš penkerius metus G.Bučas su būriu savanorių nužingsniavo 1200 kilometrų aplink Lietuvą ir surinko daugybę šiukšlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.