Ledonešio išdaiga Neries pakrantėje – įspūdingas riedulys

Praėjusią savaitę Neries kairiajame krante ties Pugainių kaimu (Elektrėnų saviv.), apie 1,3-1,5 km žemiau Bražuolės žiočių, buvo aptiktas didžiulis – 2,3 m ilgio ir 0,9 m aukščio – riedulys. Savo forma jis primena milžinišką sūrį, smailiu galu atsuktą aukštupio link.

Žemiau Bražuolės žiočių, buvo aptiktas didžiulis – 2,3 m ilgio ir 0,9 m aukščio – riedulys.<br>Aplinkos ministerijos nuotr.
Žemiau Bražuolės žiočių, buvo aptiktas didžiulis – 2,3 m ilgio ir 0,9 m aukščio – riedulys.<br>Aplinkos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 12:11 PM, atnaujinta May 30, 2017, 1:53 AM

Kaip nustatė Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos (LGT) specialistai, tai yra smulkiagrūdis biotitinis plagiogranito gneisas. Manoma, pasak LGT Inžinerinių geologinių tyrimų poskyrio vedėjo Vido Mikulėno, kad šis įspūdingas riedulys – šiemetinio pavasarinio ledonešio išdaiga. Ledonešio būta pakankamai stipraus, kad iš upės vagos išstumtų tokį „sūrį“. Jeigu šio riedulio kitas ledonešis nenuneš gilyn į Nerį, jis bus įtrauktas į Lietuvos geotopų sąrašą.

Geotopus LGT tiria ir registruoja jau trečią dešimtmetį – nuo 1995 m. Jų sąraše dabar galima rasti informacijos apie 613 geologinių, geomorfologinių, hidrogeologinių ir hidrografinių gamtos paveldo objektų. Į šį sąrašą, be šaltinių, atodangų, atragių, daubų, griovų, kopų, olų, ozų, smegduobių ir kitų objektų, įrašyti ir 182 rieduliai bei 10 jų ekspozicijų, taip pat 19 riedulynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.