Pavojus Pamaryje: sparčiai kyla potvynio vanduo

Nors buvo pranešta, kad potvynis Pamaryje vėl prasidės tik kovo pabaigoje, vandens lygis kilti ėmė mėnesiui dar neįpusėjus.

 Potvynis Pamario krašte.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Potvynis Pamario krašte.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Potvynis Pamario krašte.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Potvynis Pamario krašte.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2018, 6:23 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:36 PM

„Antradienį Jūros upėje buvo fiksuotas galingas ledonešis, vanduo stipriai pakilęs, ledai pajudėjo su trenksmu. Nemunas sparčiai kyla ties Kaunu. Jau dabar ant kelio į Rusnę vandens lygis siekia 10 cm. Vanduo kyla akyse, o ledas, kuris buvo nugulęs ant žvyro, vėl plūduriuoja“ , – teigė Šilutės rajono gyventojas Andrius. 

Pasak jo, vienas žvejas, bandęs savo automobiliu važiuoti per ledą, įlūžo. „Ledas jau nebepatvarus, pavojinga“, – tikino liudininkas.

Potvynis ties Rusne kyla dėl ledo sankaupų ties Ragininkų sala. Ten vanduo sunkiai prateka.

Automobiliai keliu Šilutė-Rusnė kol kas pravažiuoja, vandens lygiui pasiekus 15 cm transportą perkėlinės speciali technika.

Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos hidrologas Aleksandras Kajutis, Nemunas dar tvins, tuo tarpu kitos upės jau senka.

„Nemuno baseine buvo daugiau sniego ir ten jo dar liko. Tad Nemunu dar atplauks daugiau vandens, turėtų kilti vandens lygis ir jo žemupyje, Pamaryje. „Nemuno žemupyje vanduo kyla, vanduo ant kelio jau pasirodė. Ten laukai buvo pilni vandens jau nuo anksčiau.

Dabar dar tirpstantis sniegas prisidėjo ir jau keli centimetrai vandens semia kelią. Kitose Lietuvos upėse vanduo taip pat pakilęs. Šešuvyje – 4 metrus. Tačiau ši upė nepavojinga, ji neišsilieja. Visur kitur upių lygis pakilo apie 2-2,5 metro. Venta pakilo apie 1,1 metro ir jau pradėjo kristi. Iki 2 metrų pakilo Mūša ir jau nebekyla“, – tikino A. Kajutis.

Primename, kad šiandien patvino ir Neris ties Vilniumi. „Neries vandens lygis dabar sieka 455 cm. Vanduo pakilęs apie 195 cm virš matavimo vidurkio (260 cm) – stoties nulio”, – teigė A. Kajutis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.