Greta Thunberg atsisakė Šiaurės Tarybos aplinkosaugos premijos

16-metė švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg atsisakė Šiaurės Tarybos aplinkosaugos premijos, nes, tvirtino ji, būtina, kad pasaulio galingieji klausytųsi mokslo, o ne dalytų premijas.

Klimato aktyvistė G. Thunberg atsisakė Šiaurės Tarybos aplinkosaugos premijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Klimato aktyvistė G. Thunberg atsisakė Šiaurės Tarybos aplinkosaugos premijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2019, 8:12 AM

Jaunoji klimato aktyvistė, įkvėpusi milijonus žmonių prisijungti prie jos pradėto judėjimo „Penktadieniai ateičiai“ (angl. Fridays for Future), buvo pagerbta Stokholme vykusioje Šiaurės Tarybos ceremonijoje. Šiaurės Taryba yra Šiaurės šalių tarpparlamentinio bendradarbiavimo institucija.

G. Thunberg už jos pastangas premijai nominavo Švedija ir Norvegija.

Paskelbus kasmetinės aplinkosaugos premijos nugalėtoją, jos atstovas susirinkusiesiems pareiškė, kad aktyvistė nepriims 350 tūkst. Danijos kronų (apie 46,8 tūkst. eurų) premijos, pranešė naujienų agentūra TT.

Pati G. Thunberg tokį sprendimą pakomentavo instagramo įraše.

„Klimato judėjimui nebereikia daugiau apdovanojimų“, – rašė aktyvistė.

„Ko mums reikia – kad mūsų politikai ir galingieji pradėtų klausytis šiuolaikinio, geriausio mokslo“, – pridūrė G. Thunberg.

Dėkodama Šiaurės Tarybai už „didžiulę garbę“, ji taip pat sukritikavo Šiaurės šalis, nes jos esą neišlaikė savo „puikios reputacijos“ klimato klausimais.

„Netrūksta pagyrų, netrūksta gražių žodžių, bet kai kalbame apie realią taršą ir mūsų ekologinį pėdsaką vienam gyventojui, tada jau būna visai kita kalba“, – rašė G. Thunberg.

Nors G. Thunberg tik 16 metų, ji tapo žinoma visame pasaulyje, kai pradėjo penktadieniais viena protestuoti priešais Švedijos parlamentą, laikydama plakatą su užrašu „Mokyklų streikas už klimatą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.