Nepalas ir Kinija matuoja, kieno Everestas aukštesnis: netrukus paskelbs rezultatus Gali būti ir vienodo aukščio

Nepalas ir Kinija per mėnesį paskelbs aukščiausios pasaulyje Everesto (Džomolungmos) viršukalnės pakartotinio matavimo rezultatus. Tai ketvirtadienį pareiškė Nepalo žemės išteklių valdymo ministras Padma Kumaris Aryalas.

 Everestas.<br> Wikipedia/ L. Galuzzi nuotr.
 Everestas.<br> Wikipedia/ L. Galuzzi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2020, 1:18 PM

„Šalys jau priėjo išvadą dėl kalno aukščio. Mes planuojame per mėnesį paskelbti rezultatus“, – cituoja žinybos vadovą naujienų agentūra „Xinhua“.

Pasak jo, Nepalas ir Kinija kol kas nenusprendė, kur kartu bus paskelbta, kokio aukščio yra kalnas, kurį nepaliečiai vadina Sagarmatha (išvertus iš sanskrito – Dangaus kakta).

Nepalo geodezininkai pasiekė Everesto viršūnę 2019 metų gegužę. Praėjusių metų spalį Katmandu ir Pekinas susitarė kartu paskelbti kalno aukštį. Specialistai iš KLR taip pat įkopė į šią viršūnę šių metų gegužę.

Planai pakartotinai išmatuoti Everesto aukštį Nepalo vyriausybei kilo kai kuriems mokslininkams darant prielaidą, kad aukščiausias pasaulio kalnas pasidarė žemesnis po kelių niokojamų žemės drebėjimų, įvykusių šioje šalyje 2015 metų pavasarį. Jų aukomis tapo apie 9 tūkst. žmonių Nepale, Indijoje, Kinijoje ir Bangladeše.

Iki šiol nurodomas Everesto aukštis – 8 848 metrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.