Jonaviečiai aršiai gina žemyninę kopą nuo kariškių apsupties: nemano, kad Nyderlanduose ar Belgijoje taip būtų

Jonaviečiai siekia, kad viena įdomiausių šio krašto gamtos oazių, žemyninė Dumsių kopa, netaptų kariškių pratybų vieta. Žmonės mano, kad kitos šalys tokią vietovę saugotų.

Dumsių girioje esančią žemyninę kopą mielai lanko Jonavos miesto ir rajono gyventojai, taip pat ir turistai.<br>J.Lego nuotr.
Dumsių girioje esančią žemyninę kopą mielai lanko Jonavos miesto ir rajono gyventojai, taip pat ir turistai.<br>J.Lego nuotr.
Prie gamtinio tako, vedančio į Dumsių kopą, buvusių stendų ir suolų nebėra.
Prie gamtinio tako, vedančio į Dumsių kopą, buvusių stendų ir suolų nebėra.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2021, 1:17 PM

Jonavos rajone, Dumsių girioje šalia Gaižiūnų poligono, yra viena didesnių Lietuvoje natūraliai susiformavusių žemyninių kopų. Planuojant Gaižiūnų poligono plėtrą ji atsidurtų Krašto apsaugos ministerijos (KAM) žinioje.

Iki šiol kopa buvo populiari Jonavos ir šio rajono gyventojų bei turistų laisvalaikio praleidimo vieta. Žmonės nenori, kad ją lankyti būtų galima tik kelis kartus per mėnesį, kai nevyks karių pratybos.

Lankydavosi su mokiniais

Po ledynmečio natūraliai susiformavusi kopa yra viena įdomiausių šio rajono lankytinų vietų. Tokios kopos Lietuvoje susiformavo maždaug prieš 10 tūkstančių metų.

Jonaviškis mokytojas Jonas Legas pasakojo, kad aplink kopą augančiuose miškuose yra tokios augalijos, gyvena paukščių ir žvėrių, kokių Lietuvoje vargiai kur nors dar pamatysi.

„Kadangi tai yra įdomi ir labai graži vieta, ją lanko daug žmonių. Per mišką iki kopos ir atgal veda du natūralūs daugiau kaip kilometro ilgio gamtiniai takai. Prie jų buvo įrengtos informacinės lentelės apie čia augančius augalus, grybus, gyvūnus. Takais link kopos eidavome su mokiniais. Jiems būdavo įdomu paskaityti, pavyzdžiui, apie čia augančius grybus ir čia pat juos pamatyti išlindusius iš samanų“, – pasakojo J.Legas.

Atvykdavo daug žmonių

Mokytojas sakė, kad pats turi penkis anūkus, su kuriais lankydavosi Dumsių girioje ir lipdavo ant kopos. Pamatyti šios vietovės atvykdavo ne tik vietiniai žmonės, bet ir kauniečiai.

„Atšilus orams vieną savaitgalį mačiau, kad policijos pareigūnai net tikrino, ar žmonės nesibūriuoja. Vieta populiari, todėl gaila, kad kariškiai čia planuoja vykdyti karines pratybas ir civiliams ji gali tapti neprieinama“, – kalbėjo J.Legas.

Pedagogas tvirtino, kad prie tako buvusių informacinių stendų ir suolų neliko jau pernai, netoliese vyksta miško kirtimo darbai ir karių pratybos.

„Kariškiai rengiasi perimti ir kopą, ir jos prieigas. Skaudu, nes kopa yra unikali gamtos oazė.

Tokioje nedidelėje šalyje kaip Lietuva ji turėtų būti saugoma, o ne naudojama karo ir gynybos tikslams. Nemanau, kad Nyderlanduose ar Belgijoje būtų elgiamasi taip pat“, – svarstė J.Legas.

Rengė protesto akciją

Balandžio 25 dieną jonaviškiai, branginantys Dumsių kopą, prie jos surengė akciją, kurios metu buvo pasirašytas atviras protesto dalyvių laiškas KAM ir Lietuvos kariuomenei.

Akcijoje dalyvavo 170 žmonių. Vienas jos organizatorių savivaldybės tarybos narys Žilvinas Galimovas sakė, kad tai buvo pirmas kartas, kai tiek žmonių iš Jonavos ir jos apylinkių susibūrė ginti savo interesų.

„Mes įsitikinę, kad jei karinės pratybos vyktų aplink kopą, ji ilgainiui sunyktų. Kariškiai teigė, kad gyventojai šią vietą galėtų lankyti, kai nevyks pratybos. Bet pažiūrėjus į jų grafikus aiškėja, kad tai būtų įmanoma tik vieną ar dvi dienas per mėnesį“, – kalbėjo Ž.Galimovas.

Laukia viešo svarstymo

Apie KAM planus perimti Dumsių kopą Jonavos gyventojai sužinojo 2017 metais, prabilta, kad reikia plėsti Gaižiūnų poligoną.

Gaižiūnų poligono Rukloje plėtros projektas yra pripažintas valstybinės svarbos projektu, jį planuojama baigti iki 2022 metų.

„Kol kas kopą dar galima lankyti, todėl gaila, kad kariuomenės atstovai išardė informacinius stendus, suolus. Jau numatytas viešas poligono teritorijų planavimo dokumento svarstymas Jonavos rajono savivaldybėje. Laukiame, kas jo metu bus pristatyta ir ar bus atsižvelgta į gyventojų išsakytus nuogąstavimus ir pageidavimus“, – sakė Ž.Galimovas.

Gamtinį taką ateityje ketina pažymėti

Asta Galdikaitė, KAM Visuomenės informavimo skyriaus vedėja:

„Gaižiūnų poligono teritorija plečiama įgyvendinant Vyriausybės 2012–2016 metų programą siekiant užtikrinti visapusišką Lietuvos kariuomenės karinį rengimą ir būti pasirengus priimti sąjungininkus ir sudaryti sąlygas bendram kariniam rengimui vykdyti.

Pagal Jonavos ir Kaišiadorių rajonų savivaldybių bendrųjų planų koncepcijas į planuojamą Gaižiūnų karinio poligono teritoriją patenka žemyninė Dumsių kopa.

Norėtume atkreipti dėmesį, kad Dumsių kopa nėra savivaldybės ar valstybės saugomas gamtos paveldo objektas ir ji nepatenka į saugomų teritorijų sąrašą. Tačiau KAM ir Lietuvos kariuomenė puikiai supranta žmonių susirūpinimą dėl Dumsių kopos.

Lietuvos kariuomenės vado Valdemaro Rupšio pozicija šiuo klausimu yra aiški – atsižvelgiant į visuomenės interesą bus siekiama išsaugoti šį gamtos objektą ir sudaryti galimybę visuomenei lankyti Dumsių girios žemyninę kopą.

Kariuomenės vado pavedimu šioje teritorijoje karinis rengimas su technika nebus vykdomas, Dumsių kopą ir ją supančią miškingą teritoriją planuojama išbraukti iš kirtimų plano. Taip pat Lietuvos kariuomenė planuoja kopą ir į ją vedantį taką pažymėti skiriamaisiais ženklais.

Birželio 2 dieną Jonavos rajono savivaldybėje planuojama viešai svarstyti Gaižiūnų poligono bendrojo plano sprendinius, taip pat ir Dumsių kopos klausimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.