Italiją apėmė anticiklono „Lucifer“ sukelta karščio banga

Italija šią savaitę apėmė alpinančio karščio banga, sudariusi palankias sąlygas plisti gaisrams šalies pietuose, ypač Sicilijoje ir Kalabrijoje, kur kilo pavojus vienam UNESCO saugomam gamtiniam rezervatui.

Italiją apėmė anticiklono „Lucifer“ sukelta karščio banga.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Italiją apėmė anticiklono „Lucifer“ sukelta karščio banga.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Italiją apėmė anticiklono „Lucifer“ sukelta karščio banga.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Italiją apėmė anticiklono „Lucifer“ sukelta karščio banga.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-08-11 16:33

Netoli Sicilijos Sirakūzų antradienį buvo užfiksuota 47 Celsijaus laipsnių temperatūra. Tuo metu meteorologai perspėjo, kad 1999 metais Sicilijoje nustatytas Italijos visų laikų kaitros rekordas – 48,8 laipsnio – trečiadienį galėtų būti viršytas.

Kitur pietų Italijoje prognozuojama, kad dėl anticiklono „Lucifer“ termometrų stulpeliai trečiadienį pakils iki 39–42 laipsnių. Paskui „Lucifer“ turėtų nuslinkti į šiaurę ir atnešti 40 laipsnių siekiančią temperatūrą į centrinius Toskanos ir Lacijaus regionus, įskaitant Romą.

Sicilijos sala ir Kalabrijos regionas jau nuo vasaros pradžios grumiasi su gaisrais; dauguma kyla dėl padegimo, bet kaitra sunkina padėtį. Per pastarąsias 12 valandų ugniagesiams teko reaguoti apie 300 kartų.

Netoli Sicilijos sostinės Palermo esantis Madonijės kalnynas jau kelias dienas apsiaustas liepsnų, sunaikinusių nemažai pasėlių, galvijų, namų ir pramoninių pastatų.

Sicilijos gubernatorius Nello Musumeci paragino skelbti nepaprastąją padėtį kalnuose, o Italijos žemės ūkio ministras Stefano Patuanelli trečiadienį apsilankė saloje ir susitiko su vietos merais.

Kalabrijoje gaisrai sukėlė grėsmę Aspromontės kalnynui, kuri UNESCO priskiria tarptautiniu mastu vertingoms geologinėms teritorijoms.

Nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos WWF Italijos skyriaus vadovo pavaduotojas Dante Caserta paragino išskirti daugiau išteklių, tokių kaip parama iš oro, siekiant suvaldyti liepsnas, kad nebūtų „per vėlu ir visam laikui prarastume mūsų neįkainojamą paveldą“.

Ugnies stichija taip pat siaubia Sardiniją, kur antradienį užfiksuota 13 gaisrų. Praėjusį mėnesį salos vakaruose per didžiausius pastarųjų dešimtmečių gaisrus buvo sudegintas didesnis nei 20 tūkst. ha plotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.