Italijoje užfiksuotas potencialus Europos karščio rekordas – temperatūra pasiekė beveik 50 laipsnių

Dešimtyje Italijos miestų dėl kaitros ketvirtadienį buvo paskelbtas aukščiausio lygio pavojus, įskaitant ir sostinę Romą, kurioje vidurdienį buvo užfiksuota 40 laipsnių temperatūra.

Italijoje gali būti pagerintas visų laikų Europos karščio rekordas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Italijoje gali būti pagerintas visų laikų Europos karščio rekordas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neapolis, Italija. <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Neapolis, Italija. <br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 13, 2021, 9:40 AM

Italijos sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šeštadienį iš viso 17 miestų pateks į aukščiausiojo pavojaus zoną. Karščio bangą sukėlė anticiklonas, taikliai pavadintas Liuciferiu.

Ugniagesiai jau kelias savaites kovoja su liepsnomis Sardinijos, Sicilijos ir Kalabrijos regionuose. Priešgaisrinė tarnyba ketvirtadienio rytą pranešė, kad naktį ugniagesiai kovojo su daugiau nei 520 gaisrų, iš jų 230 – Sicilijoje.

Italijoje per gaisrus jau žuvo keturi žmonės, o Sicilijoje ugniagesiai ir toliau kovojo su liepsnomis, nes trečiadienį oro temperatūra Europoje galimai buvo rekordiškai aukšta, praneša euronews.com.

Regiono meteorologijos informacijos tarnyba (SIAS) pranešė, kad Sicilijoje trečiadienio popietę temperatūra pakilo iki 48,8 laipsnių šilumos.

Agentūra savo „Facebook“ puslapyje nurodė, kad tai buvo aukščiausia sistemoje užregistruota temperatūra nuo jos įdiegimo 2002 m.

Tai taip pat gali būti Europos rekordas, nors orų ekspertai įspėjo, kad rekordas dar turi būti patvirtintas. Pasaulio meteorologijos organizacijos (WMO) atstovė sakė, kad agentūra „aktyviai nagrinėja šį įvykį, tačiau šiuo metu dar negalime patvirtinti ar paneigti jo pagrįstumo“, pažymėdama, kad matavimas nebuvo atliktas oficialios Italijos oro tarnybos.

Aukščiausia kada nors užfiksuota temperatūra Europos žemyne yra 48 laipsniai Celsijaus 1977 metais Atėnuose.

Tuo tarpu Ispanija ir Portugalija laukė pavojingos karščio bangos, kuri jau kepina pietryčių Europą ir pradeda veržtis į vakarus Pirėnų pusiasalio link.

Karščio banga, kuri atkeliavo iš Šiaurės Afrikos, pastarosiomis dienomis apėmė didelę dalį Viduržemio jūros regiono, prisidėjo prie masinių gaisrų ir dešimčių žmonių mirčių Italijoje, Turkijoje ir Alžyre.

Graikijoje milžiniški miškų gaisrai savaitę siaubė miškus, pakeliui niokodami namus ir priversdami žmones evakuotis. Portugalijos ministras pirmininkas perspėjo, kad karštas oras didina miškų gaisrų grėsmę, per kuriuos 2017 metais šalyje žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Ispanijos orų tarnyba pirmadienį prognozavo karščio bangą ir pranešė, kad kai kuriose vietovėse temperatūra gali viršyti 44 laipsnius šilumos.

„Maksimali ir minimali temperatūra šiuo metų laiku pasieks aukštesnę nei įprasta“, – Ispanijos oro tarnyba AEMET sakė „specialiame įspėjime apie orą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.