Niujorko regione staigių potvynių aukų skaičius išaugo iki 44

Per rimstančios audros „Ida“ sukeltus didelius potvynius Niujorko regione žuvusių žmonių skaičius ketvirtadienį išaugo iki mažiausiai 44, pranešė pareigūnai.

Liūčių sukelti potvyniai Niujorke. <br>FP/Scanpix nuotr.
Liūčių sukelti potvyniai Niujorke. <br>FP/Scanpix nuotr.
Liūčių sukelti potvyniai Niujorke. <br>FP/Scanpix nuotr.
Liūčių sukelti potvyniai Niujorke. <br>FP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 12:47 PM, atnaujinta Sep 3, 2021, 7:58 AM

Keli žmonės žuvo nesugebėję išsigelbėti iš rūsių per „istorinį“ meteorologinį įvykį, dėl kurio pareigūnai kaltina klimato kaitą.

Dėl rekordinių liūčių anksčiau Niujorke buvo paskelbta apie beprecedenčio lygio staigių potvynių pavojų.

Gatvės virto upėmis, o vanduo veržėsi kaskadomis metro platformose ir užtvindė bėgius, o transporto operatoriai faktiškai nutraukė paslaugų teikimą.

„Man 50 metų ir dar niekada nebuvau matęs tiek lietaus“, – sakė Metodija Mihajlovas, jo Manhatane įsikūrusio restorano rūsį užliejus 7,5 cm vandens.

„Tai buvo tarsi gyvenimas džiunglėse, tarsi atogrąžų lietus. Neįtikėtina. Šiemet viskas taip keista“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Niuarko, „LaGuardia“ ir Johno F. Kennedy oro uostuose buvo atšaukti šimtai skrydžių. Sudėtinga padėtis susiklostė ir Niuarke, kur buvo nufilmuota, kaip terminalą užlieja vanduo.

„Mes visi tai išgyvename kartu. Tauta yra pasirengusi padėti“, – sakė prezidentas Joe Bidenas prieš penktadienio kelionę į pietinę Luizianos valstiją, kur „Ida“ anksčiau sugriovė pastatų ir paliko daugiau nei milijoną namų be elektros.

„Istorinis meteorologinis įvykis“

Dėl potvynių sustojo eismas pagrindiniuose Naujojo Džersio ir Niujorko rajonų, įskaitant Manhataną, Bronksą ir Kvinsą, keliuose. Avarinėms tarnyboms teko evakuoti šimtus žmonių.

Naujajame Džersyje žuvo mažiausiai 23 žmonės, žurnalistams sakė gubernatorius Philas Murphy (Filas Merfis).

„Dauguma žuvusiųjų buvo asmenys, užklupti savo transporto priemonėse“, – teigė jis.

Kaimyniniame Konektikute žuvo valstijos policininkas.

Niujorko mieste žuvo 13 žmonių; iš jų 11 negalėjo išsigelbėti iš rūsių, pranešė policija. Aukų amžius – nuo dvejų iki 86 metų.

„Tarp žmonių, kuriems labiausiai gresia skubūs potvyniai, yra tų, kurie gyvena neoficialiuose rūsyje esančiuose būstuose, neatitinkančiuose saugumo kodeksų, kas yra būtina gyvybėms išgelbėti“, – tviteryje rašė įstatymų leidėja Alexandria Ocasio-Cortez).

„Tai darbininkai, imigrantai ir mažas pajamas gaunantys žmonės bei šeimos“, – pridūrė ji.

Dar trys žmonės žuvo Niujorko Vestčesterio priemiestyje, o vienas Pensilvanijos pareigūnas patvirtino, kad keturi žmonės žuvo Montgomerio apygardoje netoli Filadelfijos.

„Ida“, kuri praėjusį savaitgalį kaip 4 kategorijos uraganas pasiekė JAV pietus, slinkdama į šiaurę sukėlė tornadų ir potvynių.

„Šįvakar išgyvename istorinį meteorologinį įvykį su rekordinėmis liūtimis visame mieste, smarkiais potvyniais ir pavojingomis sąlygomis mūsų keliuose“, – „Twitter“ vėlai trečiadienį parašė Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blazijas).

Niujorko ir Naujojo Džersio valstijose buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o Nacionalinė orų tarnyba (NWS) paskelbė apie beprecedenčio lygio staigių potvynių pavojų Niujorko mieste bei paragino gyventojus persikelti į aukštesnes vietoves.

Pareigūnai taip pat ragino gyventojus nevažinėti užlietais keliais.

„Nežinoma, koks yra vandens gylis, ir tai yra pernelyg pavojinga“, – „Twitter“ paskelbė NWS Niujorko skyrius.

NWS vos per valandą Centriniame parke užfiksavo 80 mm lietaus – daugiau nei per praėjusį mėnesį siautėjusią audrą „Henri“ užfiksuotą rekordą.

Teniso turnyro „US Open“ varžybos buvo sustabdytos, po Louiso Armstrongo stadiono stogo kampais ūžiant smarkiam vėjui ir pliaupiant lietui.

Išliekantis tornadų pavojus

Ketvirtadienį Niujorko gyventojai prabudo esant giedram dangui, o miestas vėl atgijo, tačiau dauguma ankstesnę naktį siautėjusios stichijos ženklų niekur nedingo. Gyventojai nuo kelių šalino nukritusias medžių šakas, o metro eismas pamažu atsinaujino.

Tinklalapio „Poweroutage.us“ duomenimis, ketvirtadienio vakarą be elektros buvo likę apie 38 tūkst. namų Pensilvanijoje, 24 tūkst. – Naujajame Džersyje ir 12 tūkst. – Niujorke.

Tokios audros Amerikos šiaurės rytų pakrantę užklumpa retai; jos kyla dėl klimato kaitos šylant vandenynų paviršiui.

Mokslininkai perspėja, kad dėl atšilimo ciklonai intensyvėja, o tai kelia vis didesnę grėsmę pasaulio pakrančių bendruomenėms.

„Jau susidūrėme su visuotiniu atšilimu, ir jei nieko nedarysime, bus vis blogiau ir blogiau“, – pareiškė senatorius demokratas Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras).

Už 50 km nuo JAV sostinės esančiame Anapolyje tornadas išvartė daug medžių ir elektros linijų stulpų.

NWS įspėjo, kad tornadų pavojus išliks – toks perspėjimas jau galioja pietinėje Konektikuto, šiaurinėje Naujojo Džersio ir pietinėje Niujorko dalyje, „Ida“ slenkant toliau į šiaurę per Naująją Angliją.

Ketvirtadienio vakarą tornadas smogė populiariai turistinei vietai Masačusetse – Menkių kyšuliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.