Po ugnikalnio išsiveržimo La Palmoje Ispanijos premjeras žada greitą pagalbą

Po ugnikalnio išsiveržimo Kanarų saloje La Palmoje Ispanijos premjeras Pedro Sánchezas pažadėjo greitą pagalbą nukentėjusiesiems.

Ispanijai priklausančių Kanarų La Palmos saloje sekmadienį išsiveržė ugnikalnis, iš kurio lava šaudė į orą ir upėmis tekėjo link namų.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Ispanijai priklausančių Kanarų La Palmos saloje sekmadienį išsiveržė ugnikalnis, iš kurio lava šaudė į orą ir upėmis tekėjo link namų.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 10:37 AM

Salos gyventojai gali būti ramūs, nes valstybė turi pakankamai lėšų ir personalo, sakė P.Sánchezas naktį į pirmadienį. Jis atšaukė planuotą kelionę į JAV ir išskrido į salą.

Vulkanas sekmadienį pirmą kartą per 50 metų vėl tapo aktyvus. Lavos srautai dar ir naktį maždaug 700 metrų per valandą greičiu liejosi kalnu žemyn užstatytų vietovių link. Jau yra sugriautų ar apgadintų pastatų, pirmadienį pranešė valstybinė TV stotis RTVE.

Valdžia jau buvo pradėjusi evakuoti ligonius ir kai kuriuos gyvūnus iš netoliese esančių kaimų prieš išsiveržimą 15.15 val. miškingame ir retai apgyvendintame Cabeza de Vaca rajone, nurodo salų vyriausybė.

Praėjus dviem valandoms po to, kai lava nusileido nuo kalno šlaito, savivaldybė įsakė evakuoti keturis kaimus, įskaitant El Paso ir Los Llanos de Aridane.

Po nakties vaizdo įrašuose buvo matyti šimtus metrų į dangų šaunantys lavos fontanai ir mažiausiai trys kaitrios oranžinės išlydytos uolienos upės, besiliejančios nuo kalno, niokojančios mišką ir dirbamą žemę.

„Kai šiandien išsiveržė ugnikalnis, aš išsigandau. Žurnalistams tai yra kažkas įspūdingo, mums – tragedija. Manau, lava pasiekė kai kurių giminaičių namus“, – Ispanijos televizijai TVE sakė vietos gyventoja Isabel Fuentes.

„Man buvo 5 metai, kai ugnikalnis paskutinį kartą išsiveržė (1971 m.). Niekada nepabėgsi nuo ugnikalnio išsiveržimo“, – pridūrė Fuentes, kuri savo saugumo sumetimais sekmadienį persikėlė į kitą namą.

„Likite namuose“

Kanarų salų prezidentas angelas Viktoras Torresas sekmadienio vakarą spaudos konferencijoje sakė, kad buvo evakuota 5000 žmonių ir kol kas nepranešama apie jokius sužalojimus.

„Nenumatoma, kad dar kas nors turės būti evakuotas. Lava juda pakrantės link ir žala bus materiali. Ekspertų teigimu, yra apie 17-20 milijonų kubinių metrų lavos“, – sakė jis.

Skrydžiai į Kanarus ir iš jų tęsėsi kaip įprasta, sakė oro uosto operatorė Aena.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas sekmadienį vėlai atvyko į La Palmą, labiausiai į šiaurės vakarus esančią salyno salą, pasikalbėti su salų vyriausybe dėl išsiveržimo valdymo.

„Mes turime visus išteklius susidoroti su išsiveržimu, piliečiai gali būti ramūs“, – sakė jis.

La Palma buvo labai pasirengusi išsiveržimui po to, kai per savaitę buvo pranešta apie daugiau kaip 22 000 drebėjimų Cumbre Vieja – ugnikalnių grandinėje, kuri paskutinį kartą išsiveržė 1971 m. Ir yra vienas aktyviausių ugnikalnių regionų Kanaruose.

1971 metais vienas žmogus žuvo fotografuodamasis šalia lavos srautų, tačiau joks turtas nenukentėjo.

Anot Ispanijos nacionalinio geografijos instituto (ING), anksčiausiai užfiksuotas išsiveržimas La Palmoje įvyko 1430 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.