350 namų La Palmoje sunaikinęs lavos srautas sulėtėjo

Kanaruose per ugnikalnio išsiveržimą trykštančios lavos srautas gerokai sulėtėjo, tad ketvirtadienį kilo abejonių, ar jis sunaikins daugiau namų dar labiau išplisdamas sausumoje, užuot įtekėjęs į jūrą.

Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnio išsiveržimas La Palmoje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 2:28 PM, atnaujinta Sep 23, 2021, 2:30 PM

Milžiniškos lavos upės, trečiadienį pasiekusios lygumą, greitis sulėtėjo iki 4 m per valandą. Pirmadienį, praėjus dienai po išsiveržimo La Palmos saloje pradžios, ji judėjo 700 m per val. greičiu.

Išsilydžiusių uolienų srautas lėtėdamas tirštėja. Vietomis jo aukštis pasiekė 15 m, pranešė tarnybos. Lava prarijo apie 350 namų ir šiuo metu dengia 166 ha plotą.

Mažėjant lavos greičiui vietos gyventojai turėjo daugiau laiko pasiimti savo daiktus, o ketvirtadienio rytą Civilinės gvardijos pareigūnai palydėjo juos į namus netoli pakrantės esantį Todokės miestelį.

Policijos duomenimis, seisminis aktyvumas, kuris prieš išsiveržimą padidėjo ir kurį laiką buvo aukštas, stabilizavosi.

Kanarų salų vulkanologijos institutas pranešė, kad iš ugnikalnio žiočių tebesiveržia išsilydžiusi lava, pelenai ir dūmai, kylantys į 4 200 m aukštį. Dėl šios priežasties kilo abejonių, ar oro erdvė virš salos gali likti atvira.

Kaip nurodė Ispanijos oro erdvės operatorė ENAIRE, dviejose zonose virš paveiktos teritorijos uždrausta skraidyti, kad gelbėjimo tarnybos galėtų laisvai veikti. Kai kurie skrydžiai į La Palmą ir iš jos anksti ketvirtadienį buvo atidėti.

Saloje dislokuotas Nepaprastųjų situacijų kariuomenės dalinys informavo, kad jam atlikus oro matavimus nenustatyta jokios grėsmės sveikatai.

Valdžios institucijos negavo jokių pranešimų, kad išsiveržimas būtų pareikalavęs aukų, nors manoma, kad žala turtui, infrastruktūrai ir dirbamajai žemei bus reikšminga.

Mokslininkai stebėjo ugnikalnio aktyvumą ir anksčiau perspėjo apie galimą išsiveržimą. Ankstyvas įspėjimas leido laiku evakuoti beveik 7 tūkst. žmonių.

Iš pradžių pareigūnai nerimavo, kokios būtų pasekmės, jei lava pasieks Atlanto vandenyną. Ekspertų teigimu, išsiliejusi lava, kurios temperatūra viršija 1 tūkst. Celsijaus laipsnių, patekusi į vandenyną gali sukelti sprogimų, nuošliaužų ir paskleisti nuodingų dujų debesų.

Pasak Vulkanologijos instituto, išsiveržimas ir jo padariniai gali tęstis apie tris mėnesius.

Ispanijos karalius, karalienė ir ministras pirmininkas ketvirtadienį ruošėsi apsilankyti paveiktoje teritorijoje.

Gyvenimas La Palmos, kurios ilgis yra maždaug 35 km, o plotis plačiausioje vietoje – 20 km, likusioje dalyje iš esmės nepasikeitė, o išsiveržimo atgrasyti turistai atskrido suplanuotų atostogų.

Kanarų salos yra populiari Europos turistų kelionių kryptis dėl savo klimato, kuris išlieka švelnus ištisus metus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.