Katastrofos padėtis Kanaruose: po ugnikalnio išsiveržimo perspėja apie toksiškas dujas, žmonėms įsakyta likti namuose

Iš Kanarų salose esančio ugnikalnio tekanti lava pasiekė vandenyną, o dėl įkaitusios lavos kontakto su vandeniu gali pasklisti toksiškų dujų, pranešė vulkanologai.

 Katastrofos padėtis Kanaruose: po ugnikalnio išsiveržimo perspėja apie toksiškas dujas, žmonėms įsakyta likti namuose.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Katastrofos padėtis Kanaruose: po ugnikalnio išsiveržimo perspėja apie toksiškas dujas, žmonėms įsakyta likti namuose.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-29 06:45

Šio Ispanijos salyno valdžia jau paskelbė draudžiamą zoną dvi jūrmylės aplink tą vietą, kur lava turi tekėti į Atlantą, ir paprašė netoliese gyvenančių žmonių neiti iš namų.

„Lavos srautas pasiekė jūrą prie Plaja Nuevos“, – vėlai antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Kanarų salų vulkanologijos institutas „Involcan“.

Kumbre Vjechos ugnikalnis 85 tūkst. gyventojų turinčioje La Palmos saloje išsiveržė rugsėjo 19-ąją. Jau kelias dienas pareigūnai su nerimu stebėjo, kaip ugnikalnio lava artėja prie Atlanto vandenyno, bet išsiveržimas buvo gana permainingas. Vulkanas pirmadienį kiek aprimo, bet naktį pasigirdo naujų sprogimų.

Išsilydžiusioms uolienoms pasiekus vandenyno vandenį, gali įvykti garo sprogimų ir pasklisti nuodingų dujų debesys.

Kelių Tasakortės kaimo, esančio netoli pakrantės, rajonų gyventojams pirmadienį buvo nurodyta neiti iš namų dėl nuodingų dujų pavojaus.

„Rūgčių garų ar skysčių įkvėpimas ar kontaktas su jais gali sudirginti odą, akis ir kvėpavimo takus, gali apsunkinti kvėpavimą, ypač žmonėms, sergantiems kvėpavimo takų ligomis“, – įspėjo „Involcan“.

Antradienį po pietų lavos srautas, kuris pastarosiomis dienomis tai sulėtėdavo, tai pagreitėdavo, buvo už 800 m nuo vandens.

Saloje paskelbta gamtinės katastrofos padėtis. Iki šiol lavos srautai saloje sunaikino 589 pastatus ir 21 km kelių. Naujai išsiliejusios lavos laukai užklojo 258 hektarų plotą, daugiausiai žemės ūkio laukus, pranešė Europos Sąjungos Žemės stebėjimo programa „Copernicus“.

Anksčiau antradienį vyriausybė skyrė 10,5 mln. eurų pagalbą dėl išsiveržimo nukentėjusiems žmonėms. Didžioji dalis šios pagalbos bus skirta namus praradusių gyventojų būstams.

Prasidėjus išsiveržimui buvo evakuota daugiau kaip 6 000 gyventojų ir turistų, bet žuvusiųjų ir sužeistųjų nebuvo.

Vulkaniniam Kanarų salynui priklausančioje La Palmoje, kurios ilgis yra apie 35 km, o plotis plačiausioje vietoje – 20 km, pagrindiniai pragyvenimo šaltiniai yra bananų auginimas ir turizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.