Havajuose veržiasi Kilauea ugnikalnis

Havajų Didžiosios salos Kilauea ugnikalnis pradėjo veržtis trečiadienį, pavėjui krito piroklastai, pranešė JAV geologijos tarnyba (USGS).

Ugnikalnis Havajuose. <br>RS/Scanpix nuotr.
Ugnikalnis Havajuose. <br>RS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 10:00 AM

„Iš kraterio gelmės veržiasi žemi lavos fontanai, tefra krinta pavėjui, naujas plyšys atsivėrė ant vakarinės Halema'uma'u kraterio sienos“, – trečiadienį apie 18 val. vietos laiku (4.00 val. GMT laiku ketvirtadienį) pranešė JAV agentūra. Maždaug valanda anksčiau agentūra tviteryje paskelbė, kad išsiveržimas „įsibėgėjo“. „Tai, kas buvo vėstančios lavos ežeras, pavirto išsiveržimu iš naujo plyšio“, – teigė USGS tviteryje ir pateikė vaizdus, kaip buvo anksčiau ir kaip yra dabar.

Ugnikalnis pradėjo veržtis apie 15.20 val., pranešė JAV agentūra ir pridūrė, kad jos Havajų vulkanų observatorija (HVO) „aptiko švytėjimą Kilauea viršūnės kameros vaizduose, tai rodo, kad Kilauea kalno kalderos Halema'uma'u krateryje, Havajų vulkanų nacionaliniame parke, prasidėjo išsiveržimas.

Internetinių kamerų vaizdai parodė įtrūkimus kraterio apačioje, „pro kuriuos lavos srautai plūsta į paviršių iš lavos ežero, kuris buvo aktyvus iki 2021 m. gegužės“.

HVO padidino ugnikalnio pavojaus lygį nuo „stebimo“ iki „perspėjamo“, o jo spalvos kodą – nuo „oranžinio“ iki „raudono“, toliau stebėdama su išsiveržimu susijusius pavojus. „Kol kas aktyvus tik Halema'uma'u, išsiveržimui tęsiantis, pavojai bus iš naujo įvertinti“, – sakė USGS.

Kilauea laikomas vienu aktyviausių pasaulio ugnikalnių. Jis pritraukia turistų, kurie keliauja į Havajus stebėti, kaip iki raudonumo įkaitusi švytinti lava teka į Ramųjį vandenyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.