La Palmos plotas dėl besiliejančios lavos jau padidėjo daugiau nei 10 hektarų

La Palmoje, vienoje iš Ispanijai priklausančių Kanarų salų, per ugnikalnio išsiveržimą į vandenyną besiliejanti lava sausumos plotą per pusantros paros jau padidino daugiau kaip 10 hektarų, ketvirtadienį pranešė ekspertai.

Ugnikalnis La Palmoje. <br>SI/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnis La Palmoje. <br>SI/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnis La Palmoje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnis La Palmoje. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 6:19 PM

Rugsėjo 19 dieną prasidėjęs Kumbre Vjechos ugnikalnio išsiveržimas privertė tūkstančius gyventojų evakuotis. Lavos srautai sunaikino šimtus statinių, taip pat smarkiai nuniokojo bananų plantacijas, svarbias salos ekonomikai.

Iš ugnikalnio besiliejančios lavos upės, lėtai tekėjusios pakrantės link, vėlai antradienį galiausiai pasiekė vandenyną.

„Skaičiavimai rodo, kad ji jau užklojo daugiau kaip 10 hektarų“ jūros, naujienų agentūrai AFP sakė Kanarų vulkanologijos instituto („Involcan“) specialistas Davidas Calvo. Pasak jo, ekspertai artimiausiomis valandomis pasiųs į tą vietą bepilotes skraidykles, kad galėtų tiksliau įvertinti padėtį.

Pasiekę pakrantę lavos srautai nesiliovė slinkti, formuodami didėjančią „lavos deltą“. Pasak D.Calvo, tai yra „stabilumo fazė“.

„Lava toliau teka kaip krioklys ir skardžio papėdėje formuojasi lavos delta, besiplečianti pietų kryptimi“, – vėlai trečiadienį pranešė atsako į ugnikalnių krizes komitetas „Pevolca“ .

Smarkiai įkaitusiai lavai srūvant į jūros vandenį, nuo jos kilo rūgščių garų ir dujų debesys, anot ekspertų, galintis sudirginti odą, akis ir kvėpavimo takus, apsunkinti kvėpavimą.

Tačiau nuogąstavimai, kad šis procesas gali sukelti pavojų vietos gyventojams, buvo greitai išsklaidyti, nes dėl stipraus vėjo garai buvo nešami į atvirą vandenyną.

Ketvirtadienį Ispanijos meteorologijos tarnybos AEMET atstovas sakė, kad vėjas dujas toliau sklaidys.

„Ketvirtadienį ir penktadienį pūs stiprus šiaurės rytų vėjas... išsklaidysiantis vulkaninius išmetalus virš jūros“, – AFP sakė atstovas Rubenas del Campo.

„Taigi, dėl oro kokybės gyvenamosios teritorijose jokių rūpesčių nekils – išskyrus esančias arčiausiai išsiveržimo taško“, – pridūrė jis.

Katastrofos zona

Kaip bebūtų, netoliese esančiame Tasakortės miestelyje apie 300 gyventojų buvo nurodyta likti namuose, išliekant pavojui, kad toksiškos dujos gali pasklisti. Taip pat tebegalioja 3,5 km pločio draudžiama lankyti zona, jūroje išsiplečianti iki dviejų jūrmylių (3,7 kilometro).

„Kol sužinosime, kad šioms teritorijoms negresia pavojus, šių priemonių bus laikomasi“, – trečiadienį sakė „Pevolca“ atstovas Rubenas Fernandezas.

La Palma buvo paskelbta gamtinės katastrofos zona. Iš ugnikalnio išsiliejusi lava jau užklojo apie 476 ha sausumos, per „Twitter“ pranešė vietos administracija.

Lavos srautai taip pat sugriovė 855 pastatus, iš jų daugiau kaip 200 – per pastarąją parą, – per „Twitter“ parašė Europos Sąjungos Žemės stebėjimo programa „Copernicus“.

Iki šiol dėl Kumbre Vjechos išsiveržimo savo namus turėjo palikti apie 6 000 žmonių, bet iki šiol niekas nežuvo ir nebuvo sužeistas.

Nors išsiveržimas tęsiasi, La Palmos oro uostas trečiadienį atnaujino darbą. Dėl pelenų lietaus skrydžiai jame buvo sustabdyti nuo praeito savaitgalio.

Kumbre Vjecha yra maždaug už 15 km į vakarus nuo oro uosto, bet lava liejasi tik vakariniu ugnikalnio šlaitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.