Japonijoje išsiveržė Aso ugnikalnis: pelenai pakilo į 3,5 km aukštį

Japonijoje trečiadienį išsiveržus Aso ugnikalniui ir iš jo kylant didžiuliam kelių kilometrų aukščio pelenų stulpui žygeiviai skuba pasitraukti iš šio turistų pamėgto rajono.

„Aso“ ugnikalnio išsiveržimas Japonijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Aso“ ugnikalnio išsiveržimas Japonijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Aso“ ugnikalnio išsiveržimas Japonijoje.<br>EPA-ELTA nuotr. 
„Aso“ ugnikalnio išsiveržimas Japonijoje.<br>EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 9:21 AM, atnaujinta Oct 20, 2021, 9:23 AM

Šalies pietvakariuose esantis ugnikalnis išsiveržė priešpiet, o dramatišką sprogimą ir po jo į visas puses skriejančius akmenis nufilmavo netoliese įrengtos stebėjimo kameros. Pranešimų apie sužeistus žmones kol kas nebuvo.

Pareigūnai įspėjo žmones nesiartinti prie ugnikalnio, karštas dujas ir pelenus išmetančio į 3,5 km aukštį. Žole apaugusiais kalno šlaitais ritasi akmenys.

Netoli Aso esantys žmonės „turi saugotis didelių oru skriejančių akmenų ir piroklastinių srautų“ —vulkaninių pelenų, karštų dujų ir uolienų, per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė Japonijos meteorologijos agentūros (JMA) pareigūnas Tomoaki Ozaki.

Praėjusį kartą JMA tokį įspėjimą dėl Aso paskelbė per jo išsiveržimą 2016 metais. Ugnikalnis nubudo 2015-aisiais, prieš tai „miegojęs“ 19 metų.

Naujausias išsiveržimas įvyko po praeitą ketvirtadienį užfiksuoto nedidelio išsiveržimo, pranešė naujienų agentūra „Kyodo News“.

Japonijoje ugnikalnių išsiveržimai yra vieni dažniausių pasaulyje. Šalis yra Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“ priklausančioje srityje, pasižyminčioje aktyvia seismine ir vulkanine veikla.

2014 metų rugsėjį Japonijoje įvyko daugiausiai aukų per beveik 90 metų pareikalavęs ugnikalnio išsiveržimas – netikėtai atgijus Ontakės ugnikalniui, esančiam centrinėje šalies dalyje, žuvo maždaug 63 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.