Indijos sostinėje dėl smogo neribotam laikui uždarytos mokyklos

Indijos sostinėje dėl pavojingo oro užterštumo iki atskiro pranešimo uždarytos mokyklos, žmonės paraginti dirbti iš namų, taip pat uždrausta į miestą įvažiuoti sunkvežimiams, kurie nėra būtini.

Smogas Indijoje. <br>EPA-ELTA  nuotr. 
Smogas Indijoje. <br>EPA-ELTA  nuotr. 
Smogas Indijoje. <br>EPA-ELTA  nuotr. 
Smogas Indijoje. <br>EPA-ELTA  nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 17, 2021, 9:26 AM

Delyje, viename iš labiausiai užterštų pasaulio miestų, kuriame gyvena apie 20 mln. žmonių, kiekvieną žiemą tvyro storas smogo sluoksnis.

Šeštadienį Delio valdžia nurodė savaitei uždaryti mokyklas ir keturioms dienoms uždraudė statybos darbus.

Tačiau antradienį vakare Delio oro kokybės valdymo komisija nusprendė, kad visos švietimo įstaigos turėtų likti uždarytos iki tolesnio pranešimo.

Įsakyme teigiama, kad iki lapkričio 21 dienos į sostinę draudžiama įvažiuoti sunkvežimiams, išskyrus tuos, kurie veža būtiniausias prekes, ir sustabdyta didžioji dalis statybų veiklos. Taip pat kritiškiausiose vietovėse bent tris kartus per dieną nurodyta naudoti smogo ventiliatorius ir vandens purkštuvus.

Šešioms iš 11 šiluminių elektrinių, esančių 300 km spinduliu, buvo nurodyta nutraukti veiklą iki atskiro pranešimo.

Komisija taip pat nurodė, kad bent 50 proc. viešojo sektoriaus darbuotojų turėtų dirbti iš namų, ir paragino privačių įmonių darbuotojus pasekti jų pavyzdžiu.

Įsakymas priimtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Delio valdžia pasipriešino Indijos Aukščiausiojo Teismo raginimui paskelbti pirmąjį „taršos karantiną“, pagal kurį miesto gyventojai turėtų likti namuose.

Vienas iš oro taršos šaltinių žiemą yra kaimyninėse valstijose ūkininkų deginamų pasėlių likučių dūmai. Tačiau miesto valdžia Aukščiausiajam Teismui sakė, kad daugiausia teršalų į aplinką patenka iš pramonės, po to – iš transporto priemonių išmetimų bei jų sukeliamų dulkių.

Šią savaitę KD 2,5, t. y. kenksmingiausių kietųjų dalelių, sukeliančių lėtines plaučių ir širdies ligas, lygis keliose miesto dalyse viršijo 400. Praėjusią savaitę šis lygis siekė 500, o tai daugiau nei 30 kartų viršija Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą didžiausią leistiną normą.

2020 metais „Lancet“ žurnalo paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad 2019 metais Delyje dėl oro taršos mirė beveik 17 500 žmonių, o Šveicarijos organizacijos „IQAir“ praėjusių metų ataskaitoje nustatyta, kad 22 iš 30 labiausiai užterštų pasaulio miestų yra Indijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.