Kanadoje kilę potvyniai ir nuošliaužos nusinešė vieno žmogaus gyvybę, dingusiais laikomi jau 4

Kanada siunčia kariuomenę padėti evakuoti ir paremti bendruomenes, nukentėjusias nuo „katastrofiškų“ potvynių, kurių aukų skaičius, kaip manoma, dar padidės po to, kai trečiadienį Ramiojo vandenyno pakrantėje dėl rekordinio kritulių kiekio buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

Liūčių padariniai Kanadoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Liūčių padariniai Kanadoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Liūčių padariniai Kanadoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Liūčių padariniai Kanadoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Liūčių padariniai Kanadoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Liūčių padariniai Kanadoje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2021, 10:08 AM, atnaujinta Nov 18, 2021, 2:30 PM

Pareigūnų teigimu, šią savaitę Britų Kolumbijoje liūtys įkalino 300 vairuotojų purvo nuošliaužose ant kelių. Mažiausiai vienas žmogus žuvo, keturi dingo be žinios, tūkstančiai gyventojų buvo priversti palikti namus, o Vankuveris ir jo uostas buvo atkirsti nuo pasaulio.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau, atvykęs į Vašingtoną susitikti su savo kolegomis iš JAV ir Meksikos, sakė, kad smarkios liūtys sukėlė „istorinius ir siaubingus potvynius, kurie sutrikdė gyvenimą ir nusinešė žmonių gyvybių visoje Britų Kolumbijoje“.

„Galiu patvirtinti, kad šiuo metu šimtai Kanados ginkluotųjų pajėgų karių vyksta į Britų Kolumbiją, kad padėtų viskuo – nuo atsargų iki evakuacijos ir visko, ko reikia“, – sakė jis.

Britų Kolumbijos premjeras Johnas Horganas paskelbė nepaprastąją padėtį ir uždraudė keliauti, sakydamas, kad „katastrofiškos“ liūtys, vėjai ir potvyniai „nusiaubė ištisas mūsų provincijos bendruomenes“.

„Gali būti, kad artimiausiomis dienomis bus užregistruota dar daugiau žuvusiųjų“, – pridūrė jis.

Sutrikus tiekimui, ištuštėjo daugelio maisto prekių parduotuvių lentynos, nes kilo paniškas pirkimas. Tačiau J. Horganas paragino piliečius nekaupti atsargų ir neišpirkti visų produktų, o palikti ir kitiems.

Šios savaitės ekstremalūs orai Britų Kolumbijoje nebe naujiena: vasarą provincija nukentėjo nuo rekordiškai aukštos oro temperatūros, dėl kurios mirė daugiau kaip 500 žmonių, kilo miškų gaisrai, sunaikinę vieną miestą.

„Tokie reiškiniai dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos poveikio tampa vis dažnesni“, – sakė J.Horganas, praėjus vos kelioms dienoms po COP26 klimato konferencijos Glazge, kur buvo susirinkę pasaulio šalių lyderiai.

„Environment Canada“ svetainėje skelbiama, kad sekmadienį ir pirmadienį Vankuveryje ir jo apylinkėse iškrito iki 250 mm lietaus, t. y. tiek, kiek paprastai šiame regione iškrenta per mėnesį.

Meteorologai dėl liūčių kaltino „atmosferos upę“, t. y. siaurą drėgmės juostą, kuri iš atogrąžų regionų atslenka į ašigalius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.