Filipinuose išsiveržė vulkanas: pranešimų apie pelenų išmetimą nėra

Antradienį į šiaurės vakarus nuo Filipinų sostinės Manilos išsiveržė ugnikalnis, pranešė pareigūnai ir pridūrė, kad pranešimų apie pelenų išmetimą nėra, tačiau perspėjo žmones laikytis atokiau, kol bus peržiūrėtas pavojaus lygis.

Ugnikalnis Filipinuose. <br>AFP/scanpix nuotr.
Ugnikalnis Filipinuose. <br>AFP/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-30 17:46

Pinatubo kalno išsiveržimas buvo garų sukeltas sprogimas, nutinkantis tuomet, kai magma, lava ar karštos uolienos įkaitina vandenį virš arba po žeme. Jis užfiksuotas apie vidurdienį vietos laiku, pranešė šalies Seismologijos agentūra.

„Tikėtina, kad šį įvykį lėmė negilūs hidroterminiai procesai“, – sakoma agentūros pranešime. Tai patvirtinta po ankstesnės suvestinės, kurioje agentūra apibūdino sprogimą kaip „silpną“ ir teigė, kad jį galėjo sukelti „kiti galimi šaltiniai“, įskaitant amuniciją.

Galingiausias pastarųjų metų ugnikalnio sprogimas Filipinuose buvo 1991 m. Pinatubo, esančio maždaug už 100 kilometrų nuo Manilos, išsiveržimas, nusinešęs daugiau nei 800 gyvybių. Paskutinis ugnikalnio išsiveržimas užfiksuotas 1992 m., rodo agentūros duomenys.

Kol kas laukiant duomenų apdorojimo rezultatų svarstoma, ar reikia keisti dabartinį „nulinio statuso įspėjimo lygį“, pranešė agentūra. „Nors tai su gruntiniu vandeniu susijęs išsiveržimas, žmonės neturėtų lįsti į kraterį“, – AFP sakė agentūrai vadovaujantis pareigūnas Renato Solidumas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.