Ekstremali situacija dėl taršos Danės upėje dar vis neatšaukta: gyventojai skundžiasi ir prasidėjusiu poplūdžiu

Savivaldos lygmens ekstremali situacija dėl taršos Danės upėje vakar atšaukta nebuvo. Tarša upėje akylai stebima ir toliau. Negana to, prasidėjo Danės ir Smeltalės upių poplūdis, apsemtos kai kurios teritorijos, tai kelia nerimą gyventojams.

Prognozuojama, kad šiandien vandens lygis Danės upėje dar kils keliais centimetrais.<br>Ve.lt gyventojų atsiųsta nuotrauka. 
Prognozuojama, kad šiandien vandens lygis Danės upėje dar kils keliais centimetrais.<br>Ve.lt gyventojų atsiųsta nuotrauka. 
Laistų sodo gyventojai skundžiasi negalintys patekti į savo namus.<br>Ve.lt gyventojų atsiųsta nuotrauka. 
Laistų sodo gyventojai skundžiasi negalintys patekti į savo namus.<br>Ve.lt gyventojų atsiųsta nuotrauka. 
Apsemtas dviračių takas prie Klaipėdos universiteto Botanikos sodo.<br>Ve.lt gyventojų atsiųsta nuotrauka. 
Apsemtas dviračių takas prie Klaipėdos universiteto Botanikos sodo.<br>Ve.lt gyventojų atsiųsta nuotrauka. 
Daugiau nuotraukų (3)

Dalia Bikauskaitė, ve.lt

Jan 6, 2022, 1:39 PM, atnaujinta Jan 6, 2022, 1:40 PM

Vakar tolesni veiksmai dėl taršos Danės upėje aptarti vykusiame darbiniame aplinkosaugininkų, ugniagesių gelbėtojų, Uosto direkcijos, Savivaldybės specialistų pasitarime. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas informavo, kad kol kas nebus kviečiamas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame turėtų būti atšaukta ekstremali situacija arba ne. Ko gero, ateinantį pirmadienį vėl bus susirinkta į darbinį pasitarimą įvertinti situaciją, ir tada bus sprendžiama, šaukti komisijos posėdį ar ne.

Tarša yra lokalizuota nuo Pilies tilto iki įplaukos į Klaipėdos pilies uostelį. Tačiau užvakar išlindo dar viena dėmė prie 57-58 uosto krantinių, kuri irgi aptverta boninėmis užtvaromis.

„Teršalai dar nėra likviduoti iki galo. Jų dėmės tai vienoje, tai kitoje upės vietoje. Ugniagesiai gelbėtojai jas neutralizuoja, teršalus surenka, bet pabaigos bent šiandien dar nematyti. Kitas labai svarbus dalykas, šiandien dar nėra nustatytas nei taršos šaltinis, nei būtent kokie teršalai pateko į Danės upę“, – sakė V.Grubliauskas.

Kreipsis į aplinkosaugininkus

Meras „Vakarų ekspresui“ sakė, kad jis miesto vardu inicijuos, tikisi, kad prisidės ir Uosto direkcija, kreipimąsi į Aplinkos apsaugos departamentą, o gal ir į Aplinkos ministeriją. Bus bandoma atkreipti dėmesį, kad uostamiestyje yra gerokai didesnė taršos rizika nei kituose miestuose, tad jame turėtų būti galimybė atlikti tyrimus.

„Nesakau, kad pas mus turėtų būti visa laboratorija, bet bent jau koks nors atstovas. Keista, kad gruodžio 31-osios naktį aplinkosaugininkų ekipažas važiavo į Klaipėdą imti mėginių 3-4 valandas iš Šiaulių. Kitą dieną kitas budintis ekipažas atvažiuoja paimti mėginių iš Marijampolės. Nežinau, ar tai tikrai yra racionalu“, – sakė V.Grubliauskas.

Poplūdžiai dažnės

Klaipėdos universiteto Gamtos mokslų katedros profesorė, hidrologė Inga Dailidienė siūlo tai, kas dabar vyksta, vadinti poplūdžiu, o ne potvyniu. Pastarasis būna tada, kai upės papildomos sniego tirpsmo vandenimis ir vyksta ilgesnį laiką. O poplūdžiai būna trumpalaikiai. Pasak I.Dailidienės, jie gali būti ir pavojingesnis, nes susiformuoja kai cikloninė cirkuliacija lemia kritulius, kai įtakos turi vakariniai vėjai.

Pasak I.Dailidienės, poplūdis prasidėjo todėl, kad lyja lietus ir tirpsta ledai. Turime panašų efektą, kai anksčiau ilgai laikydavosi sniegas, ir panašų vaizdą mes matydavome tik vieną kartą pavasarį. O dabar jau ir žiemą jį stebime. Pasak profesorės, tas patvinimas tęsis tol, kol ištirps ledai ir nesiliaus lietus. Jo sumažėjimo galime laukti tada, kai vėl atšals orai.

„Mūsų Danė ir Smeltalė yra labai mažos upės, jos įteka į Klaipėdos sąsiaurį, į marias, tai jas dar veikia ir vandens lygio pakilimai žiotyse. O jeigu dar atsisuka vakarų vėjas, tai ir jis blokuoja vandens ištekėjimą iš upių. Tokie reiškiniai kaip poplūdžiai turi tendenciją dažnėti. Šiemet mes dar kelis kartus galime jų sulaukti. Dabartinis poplūdis bent jau šią savaitę tikrai nesumažės, tik padidės, savaitgalį gali dar labiau patvinti. Bet jeigu dar kitą savaitę išsilaikys šalti orai, kažkiek situacija gali stabilizuotis“, – sakė profesorė.

Labiausiai yra apsemiamos salpos, t. y. vietos, esančios vidutiniškai per 600 metrų nuo Danės upės. Mažiau yra užliejamos tos teritorijos, kurios yra sutvirtintos krantinėmis. Todėl žmonės perspėjami, kad nestatytų gyvenamųjų namų bent jau salpos teritorijoje. „Mes apie 20 metų stebėjome truputį mažesnius upių nuotėkius, bet situacija pasikeitė ir jie grįžta kaip bumerangu“, – sakė KU atstovė.

Skundžiasi gyventojai

Danės upės administratorius Deivis Bilkštis priminė, kad prieš kelerius metus Danės upėje prie įplaukos į Pilies uostelį yra įrengta vandens lygio liniuotė. Jo duomenimis, vakar apie 11 val. Danės upės vandens lygis ties upės žiotimis buvo pakilęs 28 centimetrais. Tačiau prognozuojama, kad nuo sausio 5 d. 20 val. iki sausio 6 d. 20 val. vanduo Danės upėje dar kils ir bus pakilęs ne 28, o 40-45 centimetrus.

Garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos „Smiltelė“ vadovas Benas Šimkus sako, kad vandens lygis Smeltalės upėje svyruoja gal daugiau nei vienu metru. „Jis pakyla ne taip jau smarkiai, kai yra šiaurės vakarų vėjas, kai pučia nuo uosto, o nusileidžia labai dideliu greičiu. Viskas priklauso nuo vėjo. Kai vanduo pakyla, mes nebeišplaukiame pro tiltą, o kai nukrinta, pradedame remtis į žemę. Užvakar vanduo dar nebuvo labai pakilęs, žmonės plaukė normaliai“, – sakė jis.

Seimo narė Ligita Girskienė savo feisbuko paskyroje informavo, kad į ją pagalbos kreipėsi Laistų sodų, priklausančių Klaipėdos miestui, gyventojai, nes dėl patvinusios Smeltalės jie negali pasiekti namų, statosi mašinas šalikelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.