Dar vienas pavojaus signalas, kad Žemėje prasidėjo negrįžtami pokyčiai

Jungtinės Tautos oficialiai pripažino, kad 2020 metais Sibire užfiksuotas 38 laipsnių karštis – naujas Arkties rekordas, ir paskelbė dar vieną pavojaus signalą dėl klimato kaitos.

Sibire temperatūra smarkiai kyla.<br>123rf nuotr.
Sibire temperatūra smarkiai kyla.<br>123rf nuotr.
Specialistai paskelbė dar vieną pavojaus signalą dėl klimato kaitos.<br>123rf nuotr.
Specialistai paskelbė dar vieną pavojaus signalą dėl klimato kaitos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2022, 7:18 PM

Tokia didelė kaitra registruota 2020 m. birželio 20 d. Verchojansko mieste Rusijoje.

Tai buvo aukščiausia temperatūra, kada nors užfiksuota už poliarinio rato, pranešė Jungtinėms Tautoms priklausanti Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO).

Tai pirmas kartas, kai PMO į savo pranešimų apie ekstremalius orus archyvą įtraukė rekordinį karštį Arktyje, ir tai įvyko beprecedentės temperatūros rekordų bangos pasaulyje metu.

„Šis naujas Arkties rekordas – vienas iš daugelio stebėjimų, apie kuriuos pranešta PMO ekstremalių orų ir klimato reiškinių archyvui, ir dėl to skamba pavojaus varpai dėl mūsų besikeičiančio klimato“, – pareiškė PMO vadovas Petteris Taalas.

Verchojanskas yra maždaug 115 km į šiaurę nuo poliarinio rato, o temperatūra čia matuojama nuo 1885 metų.

Tokia kaitra, kuri, pasak PMO, labiau tinka Viduržemio jūros regionui nei Arkčiai, užfiksuota Verchojansko meteorologijos stotyje itin ilgai trukusios karščio bangos Sibiro arktinėje dalyje metu.

Ten praėjusių metų vasaros didžiąją dalį vidutinė temperatūra buvo iki 10 laipsnių aukštesnė nei įprastai. PMO pabrėžė, kad dėl to kilo daug gaisrų ir smarkiai tirpo jūros ledas.

Ši karščio banga taip pat turėjo daug įtakos tam, kad 2020 metai būtų paskelbti vienais iš trejų šilčiausių metų visame pasaulyje.

2020 metais naujas šilumos rekordas nustatytas ir Antarktidos žemyne – 18,3 laipsnio.

PMO vis dar siekia patikrinti ir 54,4 laipsnio temperatūrą, užfiksuotą 2020 ir 2021 metais karščiausioje pasaulio vietoje – Mirties slėnyje, esančiame Kalifornijoje (JAV).

Ekspertai taip pat dirba siekdami patvirtinti naują Europos temperatūros rekordą – 48,8 laipsnio, apie kurį šią vasarą pranešta Italijos Sicilijos saloje.

Organizacijos archyve saugoma informacija apie aukščiausią ir žemiausią pasaulio temperatūrą, kritulių kiekį, didžiausią krušą, ilgiausią sausringą laikotarpį, didžiausią vėjo gūsį, ilgiausią žaibo blyksnį ir oro sąlygų sukeltas mirtis.

Anot P.Taalo, PMO istorijoje dar niekada nebuvo tiek daug vienu metu vykstančių tyrimų dėl temperatūrų anomalijų.

PMO duomenimis, žemiausia kada nors už poliarinio rato užfiksuota temperatūra yra minus 69,6 laipsnio 1991 metų gruodžio 22 d. Grenlandijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.