Prie Madagaskaro artėja ciklonas „Batsirai“

Madagaskaras šeštadienio vakarą greičiausiai pajus visą ciklono „Batsirai“ jėgą, prognozuoja šalies meteorologijos tarnybos pareigūnai.

 Prie Madagaskaro artėja ciklonas „Batsirai“.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 Prie Madagaskaro artėja ciklonas „Batsirai“.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2022, 4:42 PM

Remiantis salos Meteorologijos departamentu, per Indijos vandenyną judantis ciklonas stiprėja, o vėjo stiprumas siekia 235 kilometrų per valandą greitį.

„Atsižvelgiant į lėtą ir gana kintantį judėjimą, numatomas ciklono „akies“ priartėjimas dabar prognozuojamas [šeštadienio] vakare arba naktį“, – teigiama Meteorologijos departamento pranešime.

Manoma, kad „Batsirai“, šonų kalba reiškiantis „pagalbą“, padarys „daug žalos ir sukels potvynių rytuose, pietryčiuose ir centrinėje aukštumose“, sakoma pareiškime.

Atsargumo sumetimais 22 tūkst. žmonių jau buvo evakuoti iš savo namų į gimnazijas, mokyklas ar bažnyčias, ypač aplink Manandzarį rytinėje pakrantėje.

„Vėjas vis stiprėja, smarkiai lyja. Jūra labai banguota. Pasitaiko didelių bangų, kurios smogia didele jėga, – šeštadienį pranešė Manandzario žandarmerijos vadas kapitonas Ravahalahy Heninjoa. – Jau galima justi cikloną, net jei „akis“ dar nepriartėjo.“

Pasak pareigūnų, vėjas išvertė daug medžių, o nuo penktadienio vakaro dingo elektra.

Toliau sausumoje esančioje sostinėje Antananaryve tikimasi liūčių artėjant ciklonui.

Dėl prognozuojamos žalos Madagaskare – ketvirtoje pagal dydį saloje pasaulyje – sustabdyta dauguma sausumos ir jūrų transporto.

„Beveik visiems salos regionams gresia pavojus“, – nurodė Nacionalinis rizikos ir nelaimių valdymo biuras, perspėdamas, kad ciklonas kelia grėsmę beveik 600 tūkst. iš 28 mln. salos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?