Ciklonui nusiaubus Madagaskarą baiminamasi humanitarinės krizės

Ciklonas „Batsirai“ pirmadienį paliko Madagaskarą, kur pražudė 20 žmonių, 55 tūkst. gyventojų privertė palikti savo namus ir nuniokojo sausros paveiktą salos pagrindinį žemės ūkio rajoną, paskatindamas Jungtines Tautas įspėti dėl didėjančios humanitarinės krizės.

Ciklono padariniai Madagaskare. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Ciklono padariniai Madagaskare. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Vietiniai Madagaskaro gyventojai po ciklono glaudžiasi evakuacijos prieglaudoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Vietiniai Madagaskaro gyventojai po ciklono glaudžiasi evakuacijos prieglaudoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2022, 3:19 PM, atnaujinta Feb 7, 2022, 4:38 PM

Prieš kelias savaites Madagaskarą talžė atogrąžų audra, pražudžiusi 55 žmones. Naujausia audra salai smogė Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentui Cyrilui Ramaphosai pareiškus, kad Afrikos žemynui tenka pasaulinio atšilimo „stipriausias smūgis ir kaina“.

Praslinkęs virš Prancūzijos valdos Reunjono „Batsirai“ Madagaskaro rytinę pakrantę pasiekė šeštadienį vakare. Ciklonas atnešė smarkias liūtis, jo vėjų greitis siekė 165 km per valandą.

Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) atstovas Madagaskare Jeanas Benoit Manhes'is naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė, kad „Batsirai“ šįryt 7 val. (6 val. Lietuvos laiku) paliko Madagaskarą ir nuslinko į Mozambiko sąsiaurį“.

Madagaskaro nelaimių valdymo agentūra pranešė, kad dėl „Batsirai“ žuvo 20 žmonių, o 55 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

UNICEF įspėjo, kad daug aukų tikriausiai yra vaikai. Vaikai sudaro daugiau nei 50 proc. šalies populiacijos.

Ciklonas šeštadienį siautėjo retai apgyvendintame žemės ūkio regione šalies rytuose, o vėliau susilpnėjo. Rytinis Manandzario miestas buvo „visiškai sunaikintas“, sakė gyventoja vardu Faby.

„Nuolatinė humanitarinė krizė“

Kaip pranešė UNICEF, vėliau „Batsirai“ nuslinko į vakarus ir sukėlė potvynius, nuniokojusius ryžių laukus šalies centriniame regione – svarbiausiame grūdų rajone.

„Ciklono poveikis šiandien nepasibaigs – jis truks kelis mėnesius, ypač poveikis žemės ūkiui“, – sakė J.B.Manhes'is.

Paveiktuose rajonuose „nuplėšti kelių mokyklų ir sveikatos priežiūros centrų stogai“, nurodė UNICEF.

„Batsirai“ aplenkė sostinę Antanaryvą ir pagrindinį salos uostą Toamasiną, tad žuvusiųjų skaičius yra mažesnis, nei baimintasi iš pradžių. Anksčiau valdžia ir pagalbos organizacijos įspėjo, kad ciklonas gali paveikti beveik 600 tūkst. žmonių, o 140 tūkst. gali būti priversti palikti savo namus.

Maždaug 77 proc. Madagaskaro gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, o naujausias smūgis šaliai buvo suduotas per didelę sausrą salos pietuose, kur daugiau nei milijonui žmonių labai trūksta maisto, o kai kas – badauja.

Ciklonas iš dalies sunaikino pagrindinį kelią, jungiantį šalies šiaurinę ir pietinę dalis, „todėl bus sunku pasiekti kaimus“, sakė J.B.Manhes'is.

Madagaskaras išgyvena nuolatinę humanitarinę krizę“, – pridūrė jis.

Reunjone sekmadienį – trys dienos po ciklono, kai čia buvo sužeista 12 žmonių – elektros neturėjo maždaug 10 tūkst. gyventojų.

Sausio pabaigoje nuo atogrąžų audros „Ana“ Madagaskare nukentėjo mažiausiai 131 tūkst. žmonių, žuvo 55, daugiausia Antananaryve. „Ana“ taip pat smogė Malaviui, Mozambikui ir Zimbabvei, pareikalaudama dar dešimčių gyvybių.

PAR prezidentas C. Ramaphosa sekmadienį per Afrikos lyderių susitikimą sakė, kad žemynas „patiria didžiausią tokių su pasauliniu atšilimu siejamų reiškinių kaip sausros, potvyniai ir ciklonai poveikį“.

„Nors afrikiečiai nėra atsakingi už klimato kaitos sukėlimą, jiems tenka stipriausias smūgis ir kaina“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.