JT agentūra: Somalio pusiasalyje badas dėl sausrų gresia 13 mln. gyventojų

Pasaulio maisto programa (WFP) antradienį pranešė, kad maždaug 13 mln. žmonių Kenijoje, Somalyje ir Etiopijoje gresia didelis badas, nes Somalio pusiasalis rytų Afrikoje išgyvena dešimtmečius nematytą sausrą.

Sausra Somalyje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Sausra Somalyje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 10:16 AM

Trys iš eilės lietaus sezonai tiesiog neatėjo, todėl regione šiuo metu – didžiausia sausra nuo 1981 metų, pranešė JT agentūra.

Sausra sunaikino pasėlius ir sukėlė „neįprastai“ daug naminių gyvulių žūčių, todėl kaimo gyventojų šeimos, kurios priklauso nuo žemės ūkio, buvo priverstos palikti savo namus.

Vandens ir ganyklų trūksta, o prognozės, kad ateinančiais mėnesiais iškris mažesnis nei vidutinis kritulių kiekis, reiškia tik dar didesnius vargus, sakė WFP regiono direktorius Rytų Afrikoje Michaelas Dunfordas.

„Derlius sunaikintas, gyvuliai gaišta, o badas didėja, nes Somalio pusiasalis kenčia nuo pasikartojančių sausrų“, – sakoma jo pranešime.

„Situacija reikalauja neatidėliotinų humanitarinių veiksmų“, kad nepasikartotų tokia krizė kaip 2011 metais Somalyje, kai dėl užsitęsusios sausros iš bado mirė 250 tūkst. žmonių.

WFP nurodė, kad per ateinančius šešis mėnesius reikia 327 mln. dolerių, kad būtų patenkinti neatidėliotini poreikiai, o kaimo gyventojų bendruomenės taptų atsparesnės pasikartojantiems klimato sukrėtimams.

2011 metais dėl neiškritusio lietaus kai kuriuose Kenijos, Somalio, Etiopijos, Džibučio ir Ugandos regionuose buvo didžiausia sausra nuo 1951 metų.

Ekspertai teigia, kad ekstremalūs oro reiškiniai dėl klimato kaitos vyksta vis dažniau ir intensyviau, o Afrikai, kuri mažiausiai prisideda prie visuotinio atšilimo, tenka skaudžiausi jo padariniai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.