Madagaskare per cikloną žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 30

Madagaskare per cikloną „Batsirai“ žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 30 ir gali dar labiau išaugti, nes namų griuvėsiuose dar randama žuvusiųjų, pranešė pareigūnai.

Vietiniai Madagaskaro gyventojai po ciklono glaudžiasi evakuacijos prieglaudoje.<br>RS/Scanpix nuotr.
Vietiniai Madagaskaro gyventojai po ciklono glaudžiasi evakuacijos prieglaudoje.<br>RS/Scanpix nuotr.
Ciklono padariniai Madagaskare.<br>RS/Scanpix nuotr.
Ciklono padariniai Madagaskare.<br>RS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 1:24 PM

Ciklonas Madagaskarą paliko pirmadienį ryte, o trečiadienio rytą šalies nelaimių valdymo agentūra BNGRC paskelbė, kad žuvusiųjų skaičius padidėjo. Antradienį vakare skelbta apie 21 dėl „Batsirai“ šioje Indijos vandenyno saloje žuvusį žmogų.

BNGRC taip pat nurodė, kad nuo ciklono nukentėjo 94 tūkst. žmonių ir kad 60 tūkst. jų dabar yra benamiai.

Daug nevyriausybinių organizacijų ir Jungtinių Tautų agentūrų pradėjo siųsti pagalbos išteklius ir komandas į Madagaskarą, kur ciklonas atnešė smarkias liūtis.

„Batsirai“, kurio vėjų greitis siekė 165 km per val., salą pasiekė sekmadienio naktį, retai apgyvendintame 150 km ilgio rytinės pakrantės ruože.

Judėdamas salos centro link atogrąžų ciklonas sukėlė potvynius, nuniokojusius ryžių laukus svarbiausiame šalies žemės ūkio regione, tad kilo nuogąstavimų dėl humanitarinės krizės.

Į Madagaskarą, vieną skurdžiausių pasaulio valstybių, atvyko vokiečių ekspertai, „paremti humanitarinio atsako „Batsirai“ kelyje“, nurodė BNGRC. Norint pasiekti atkirstus kaimus, dirbama 20 blokuotų kelių ir prie 17 tiltų.

„Tikrai žinome, kad nukentėjo ir bus prarasta ryžių laukų, ryžių. Tai pagrindiniai malagasių javai ir ateinančius tris–šešis mėnesius bus rimtai paveikta šių žmonių maisto sauga, jei nieko skubiai nedarysime“, – sakė Pasaulio maisto programos (WFP) direktorė Madagaskare Pasqualina DiSirio.

Ši JT agentūra dalijo karštą maistą Manakaroje – vienoje iš labiausiai nukentėjusių šalies vietovių.

Daug nevyriausybinių organizacijų, įskaitant „Action Against Hunger“, „Handicap International“, „Gelbėkit vaikus“ ir „Medecins du Monde“, dar prieš cikloną mobilizavosi, kaupė įrangą ir vaistus.

Gyventojams pagalbą teikia ir vyriausybė, ir šios organizacijos, dalijančios maistą, virtuvės įrankius, antklodes, higienos produktus, teikiančios sveikatos paslaugas.

Maždaug 77 proc. Madagaskaro gyventojų, kurių yra 28 mln., gyvena žemiau skurdo ribos, o naujausias smūgis šaliai buvo suduotas per didelę sausrą salos pietuose, kur daugiau nei milijonui žmonių labai trūksta maisto, o kai kas – badauja.

Sausio pabaigoje nuo atogrąžų audros „Ana“ Madagaskare nukentėjo mažiausiai 131 tūkst. žmonių, žuvo 55, daugiausia Antananaryve. „Ana“ taip pat smogė Malaviui, Mozambikui ir Zimbabvei, pareikalaudama dar dešimčių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?