Greito sprendimo gelbėti tvinstančius kiemus Klaipėdoje nėra: reikės investicijų

Netylant miestiečių skundams dėl tvinstančių kiemų ir teritorijų ketvirtadienį surengtas pasitarimas, kaip spręsti šią problemą. Tačiau aiškėja, kad greito sprendimo nėra – reikia investuoti į naujus paviršinių nuotekų kolektorius.

Greito sprendimo nėra – reikia investuoti į naujus paviršinių nuotekų kolektorius<br>VšĮ „Veik fondas“/ve.lt nuotr.
Greito sprendimo nėra – reikia investuoti į naujus paviršinių nuotekų kolektorius<br>VšĮ „Veik fondas“/ve.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Kesminė, ve.lt

Feb 13, 2022, 8:06 PM, atnaujinta Feb 13, 2022, 8:07 PM

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ atstovai susitikimo su vicemeru Arūnu Barbšiu metu aptarė problemines vietas ir galimus sprendimo būdus.

„Klaipėdos vandens“ komunikacijos vadovės Gintarės Butkienės teigimu, bendrovė yra nustačiusi 46 problemines paviršinių nuotekų tinklų vietas Klaipėdos mieste.

„Kritinės vietos – Rumpiškės ir Taikos pr. jungiamoji gatvė, Malūnininkų g. 1, Renetų g. per Tilžės turgų, Taikos pr. 4A-5, Sportininkų g. 19-19A, Švyturio g. 18, 16, 14, Tauralaukio g. 15, 17, 19, 21, dalis Priestočio, Šaulių iki Vilties ir Ramiosios g., Debreceno g. 70-72 ir 11-25“, – „karštuosius“ taškus vardijo G. Butkienė.

Problemų gausu paviršinių nuotekų 4 ir 8 baseinuose. 4 baseinas – teritorija nuo Baltijos prospekto iki Danės upės, 8 baseinas – nuo Šilutės plento ir Baltijos pr. sankryžos iki pat Jūrininkų prospekto.

„Bendrovė „Klaipėdos vanduo“, atlikusi šių teritorijų užsėmimų analizę, daro išvadą, kad esamų paviršinių nuotekų kolektorių pralaidumo nepakanka, todėl reikalinga didinti kolektorių diametrus arba nukreipti dalį vandens į kitus, naujus kolektorius ar išleistuvus“, – komentavo G.Butkienė.

Teigiama, kad „Klaipėdos vanduo“ planuoja investicijas probleminėms vietoms spręsti ir naujiems valymo įrenginiams statyti.

Taip pat aptarta galimybė įrengti specialias akumuliacines / infiltracines talpyklas, kuriose būtų sulaikomas didelis, staiga iškritęs vandens kiekis.

„Šios priemonės jau plačiai paplitusios Europoje, tai aktualu ir Klaipėdai, nes tai miestas, kuriame gruntiniai vandenys yra aukštai. Ypač pavasarį – tirpstant sniegui, rudenį – smarkiai lyjant, vandens lygis atviruose vandens telkiniuose kyla ir tai būna viena iš apsemiamų teritorijų priežasčių.

Ten, kur sumažėja miesto žali plotai ir atsiranda papildomos kietos dangos, sulaikančios lietaus vandenį ir neleidžiančios jam susigerti. Tai galėtų prisidėti prie tvaraus miesto kūrimo, nes akumuliacinėse talpyklose surinktas lietaus vanduo galėtų būti panaudotas antrą kartą, pavyzdžiui, želdynams laistyti“, – idėją pristatė G.Butkienė.

Aptarta ir pastaruoju metu daug dėmesio sulaukusi situacija neseniai sutvarkytame Ąžuolyno giraitės parke. Pasak „Klaipėdos vandens“ atstovės, darbininkai nuolat vyksta apžiūrėti ir atkimšti nuotekų tinklų, o kai nuseks vanduo, nuotekų tinklai parke bus remontuojami, kad tokie potvyniai nebesikartotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.