Ruošdamasi audros „Eunice“ smūgiui britai mobilizavo kariuomenę

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį paskelbė savo ginkluotųjų pajėgų padidintą parengtį ir uždarė daugelį mokyklų, meteorologams paskelbus retą „raudonąjį perspėjimą“ dėl atslenkančios smarkios audros „Eunice“, nešančios „pavojingus gyvybei“ vėjus.

 Ruošdamasi audros „Eunice“ smūgiui britai mobilizavo kariuomenę.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Ruošdamasi audros „Eunice“ smūgiui britai mobilizavo kariuomenę.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 7:57 PM

„Eunice“ turėtų pasiekti sausumą Pietvakarių Anglijoje penktadienį ryte. Nuo Atlanto vandenyno atslinkusios audros vėjo gūsių greitis siekia 160 km per valandą.

Ketvirtadienį atskiros meteorologinės sistemos nulemti audringi orai Vidurio Europoje smarkiai sutrikdė susisiekimą ir pareikalavo mažiausiai keturių žmonių gyvybių.

Sosto įpėdinis princas Charlesas atidėjo penktadienį planuotą kelionę į Pietų Velsą „dėl visuomenės saugumo interesų“, pranešė jo biuras. Tuo metu susisiekimo operatorės nurodė, kad tą dieną Velse bus sustabdyti visi traukinių reisai.

Raudonasis perspėjimas dėl pavojingų orų įsigalios nuo penktadienio 7 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku šiaurinėje Devono, Kornvalio ir Somerseto grafysčių pakrantėje, taip pat pietinėje Velso pakrantėje.

Šių Anglijos ir Velso regionų mokyklos pranešė penktadienį nedirbsiančios, o gyventojai buvo paraginti likti patalpose. Tuo metu Škotijoje ir Anglijos šiaurėje prognozuojamas smarkus snygis.

„Eunice“ gali sukelti „reikšmingą sutrikdymą ir pavojingas sąlygas dėl itin smarkių vejų“, nurodė Meteorologijos biuras.

Sinoptikai pridūrė, kad vėjo „nešamos nuolaužos kels pavojų gyvybei“. Audra gali „padaryti žalos pastatams ir namams, nuplėšti stogų ir išvartyti elektros linijas“.

Airijos meteorologijos tarnyba irgi paskelbė perspėjimą dėl audros, „smarkių ir niokojančių vėjų“, taip pat galimų potvynių pietinėse pajūrio teritorijose.

Trečiadienį Britanijai smogė silpnesnė audra „Dudley“, taip pat sutrikdžiusi eismą ir sutrikdžiusi elektros tiekimą, bet jos poveikis buvo juntamas mažesnėje teritorijoje.

JK vyriausybė ketvirtadienį surengė nepaprastųjų situacijų komiteto COBR pasitarimą, per kurį buvo aptartas atsakas į abi audras.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, paklaustas apie artėjančią „Eunice“, sakė žurnalistams, kad „kariuomenė pasiruošusi“.

Susisiekimo bendrovės perspėjo dėl galimų kelių, tiltų ir geležinkelių uždarymo, taip pat dėl galimai vėluosiančių arba atšaukiamų skrydžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.