Sibire kylantys gaisrai paliekami likimo valiai: juos gesinti turėję kariniai daliniai – Ukrainoje

Gamtiniai gaisrai Sibire palikti likimo valiai, nes įprastai juos gesinantys Rusijos kariniai daliniai buvo perkelti į Ukrainą, praneša „The Independent“.

Gamtiniai gaisrai Sibire palikti likimo valiai, nes įprastai juos gesinantys Rusijos kariniai daliniai buvo perkelti į Ukrainą, praneša „The Independent“.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Gamtiniai gaisrai Sibire palikti likimo valiai, nes įprastai juos gesinantys Rusijos kariniai daliniai buvo perkelti į Ukrainą, praneša „The Independent“.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-26 18:19

Nuo pavasario iki rudens regione kasmet vis dažniau kyla didžiuliai gaisrai.

Kadangi gaisrai į atmosferą išskiria didžiulius kiekius anglies dioksido, jie labai stipriai prisideda prie klimato kaitos. Mokslininkai ne kartą sakė, kad kilusius gaisrus reikia kuo greičiau užgesinti.

Tačiau šiais metais keli gaisrai, kaip teigiama, buvo tiesiog palikti degti, nes didžioji dalis karinių dalinių, atsakingų už jų gesinimą, buvo išsiųsti į Ukrainą.

Tai paaiškėjo praėjus trims dienoms po to, kai „The Independent“ pranešė apie siaubingą gaisrą Vakarų Sibiro Tiumenės regione. Šokiruojančiame vaizdo įraše buvo matyti kylantys dūmų debesiai ir briedžiai, bandantys išsigelbėti nuo liepsnų.

„Kadangi didžiausiems gaisrams dažnai reikia karinių orlaivių, kad būtų galima pastebėti ir patikrinti palydovo ar bendruomenės pranešimus apie gaisrą ir padėti su jais kovoti, tai abejotina, kad šie pajėgumai bus prieinami net vasarą, jei karas tęsis.

Taigi, arba kils daugiau gaisrų... arba šie orlaiviai ir personalas bus išvežti iš vakarų fronto ir atgabenti atgal į Sibirą“, – sakė Jessica McCarty, klimato tyrinėtoja iš Majamio universiteto.

„Greenpeace Russia“ teigė, kad dabartinė miškų gaisrų zona šalyje jau yra dvigubai didesnė nei 2021 m. balandžio mėn.

Pernai vasarą Sibire per karščio bangą temperatūra pasiekė rekordinius 48 laipsnius šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.